Ευρωεκλογές: Στο 40% κινείται το κόμμα της Μαρί Λεπέν, με υποψήφιο τον Τζόρνταν Μπαρντέλα

Κοινοποίηση:
lepen-tarantela

Ξεκάθαρο προβάδισμα ενόψει των ευρωεκλογών της ερχόμενης Κυριακής έχει αποκτήσει η ακροδεξιά στη Γαλλία, η οποία συνολικά θα κινηθεί στο 40%. Το κόμμα «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν, με υποψήφιο τον Τζόρνταν Μπαρντέλα, εκτιμάται πως θα λάβει περίπου το 33% των ψήφων, καταγράφοντας προβάδισμα 17 μονάδων από τη Βαλερί Χαγιέ, την επικεφαλής του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν.

Στα βασικά αντίπαλα στρατόπεδα, σύμφωνα με την έρευνα κοινής γνώμης του γαλλικού Ινστιτούτου Ipsos για την εφημερίδα Le Monde, η δημοσκοπική εικόνα είναι απογοητευτική. Συγκεκριμένα, το κόμμα «Αναγέννηση» του Εμανουέλ Μακρόν κίνεται στο 16% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα στο 14,5%.

Ακολουθούν το αριστερό κόμμα της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν-Λικ Μελανσόν, το οποίο, σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση, βρίσκεται στο 8%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι στο 7%, οι Οικολόγοι στο 6%, το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ στο 5%, και το Κομμουνιστικό Κόμμα στο 2%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η αποχή εκτιμάται πως θα μπορούσε να υπερβεί το 50%, ενώ στους νέους κάτω των 34 ετών μόλις ένας στους τρεις δηλώνει πως θα συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία. Υπενθυμίζεται πως το όριο για την εκλογή ευρωβουλευτών στη Γαλλία ανέρχεται στο 5%.

Ανάλογα είναι τα ευρήματα και μιας άλλης δημοσκόπησης από το ινστιτούτο Elabe για λογαριασμό του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού BFMTV και την εφημερίδα La Tribune Dimanche. Σε αυτήν η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» συγκεντρώνει ποσοστό 32,5% στην πρόθεση ψήφου έναντι 16% του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν με επικεφαλής τη Βαλερί Χαγιέ και 13% του κόμματος της κεντροαριστεράς, του οποίου ηγείται ο Ραφαέλ Γκλουκσμάν.

«Σήμερα είμαστε το κύριο κόμμα, αύριο θα είμαστε το κόμμα της αλλαγής»
«Η Εθνική Συσπείρωση (RN) έχει γίνει το πολιτικό σπίτι για εκατομμύρια πατριώτες», τόνισε ο Τζόρνταν Μπαρντέλα σε ομιλία του στο Παρίσι, την Κυριακή, όπου συμμετείχαν χιλιάδες υποστηρικτές της ακροδεξιάς παράταξης. «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είμαστε το κύριο κόμμα στη Γαλλία. Αύριο θα είμαστε το κόμμα της αλλαγής», είπε, έχοντας στο πλευρό του βρισκόταν και η πρόεδρος του κόμματος Μαρίν Λεπέν.

Μουδιασμένοι εμφανίζονται οι εκπρόσωποι του κόμματος του Μακρόν, οι οποίοι ωστόσο συνεχίζουν να δηλώνουν πως πιστεύουν σε μια ανατροπή νίκης. «Προφανώς» η Βαλερί Χαγιέ μπορεί ακόμα να κερδίσει, «γι’ αυτό παλεύουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ σε συνέντευξή του την Κυριακή. Μια ημέρα νωρίτερα η ίδια η Χαγιέ είχε καλέσει τους υποστηρικτές της σε μια «έκρηξη της τελευταίας στιγμής», μιλώντας σε μια πολιτική συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα: «Δεν τελείωσε».

Νέα πολιτικά δεδομένα στη Γαλλία
Καθώς στη Γαλλία, όπως και στα περισσότερα κράτη μέλη, οι εκλογές μεταφράζονται ως βασικός δείκτης για την αποδοχή των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων, εν γένει, αυτή θα μπορούσε να είναι η πρώτη μεγάλη εκλογική νίκη της Μαρίν Λεπέν έναντι του Εμανουέλ Μακρόν.

Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς έχει χάσει δύο φορές στους δεύτερους γύρους των προεδρικών εκλογών από τον Γάλλο Πρόεδρο, το 2017 και το 2022. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για το 2027 και ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος λόγω του περιορισμού στον αριθμό των θητειών.

Εάν επιβεβαιωθεί η διαφαινόμενη συντριπτική ήττα του Μακρόν στις ευρωεκλογές, πολλοί εκτιμούν πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα περίοδο εσωστρέφειας στη Γαλλία, καθώς η ενισχυμένη Μαρίν Λεπέν αναμένεται να εντείνει την πίεση για την προώθηση της δικής της ατζέντας, ενδεχομένως ζητώντας και μια πολιτική αλλαγή στη χώρα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Χιτλερακος μικρος ετοιμος να προσταξει.

Comments are closed.