Ευρωεκλογές με νέο σύστημα – Τα τρία σενάρια για τις περιφέρειες

Κοινοποίηση:
eyro

Σε επίπεδο περιφερειών θα διενεργηθούν οι ευρωεκλογές, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Ο σταυρός προτίμησης παραμένει, προκειμένου να διατηρηθεί ενεργό το ενδιαφέρον των υποψηφίων και να εξασφαλιστεί ότι προεκλογικά θα κινητοποιηθούν.

Η συζήτηση στο Μαξίμου επικεντρώνεται στο ποια μορφή θα πάρει τελικά το νέο σύστημα της σταυροδοσίας.

Σύμφωνα με την  «Καθημερινή» αυτή τη στιγμή συζητιούνται τρία διαφορετικά σενάρια με τις τελικές αποφάσεις να αναμένεται να ληφθούν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, και σε κάθε περίπτωση πριν από τα Χριστούγεννα.

Συγκεκριμένα, οι επιλογές που εξετάζονται είναι τρεις: Ο διαχωρισμός της χώρας σε επτά, έξι ή πέντε περιφέρειες.

Στην πρώτη περίπτωση που οι εκλογικές περιφέρειες θα είναι επτά, θα είναι ακριβώς όπως και σήμερα οι αποκεντρωμένες διοικήσεις. Θα έχουμε δηλαδή, την Αττική, την Μακεδονία – Θράκη, την Ήπειρο μαζί με τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία μαζί με την Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο μαζί με τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο, και τέλος το Αιγαίο και την Κρήτη ξεχωριστά.

Το δεύτερο σενάριο είναι οι εκλογικές περιφέρειες να είναι έξι, με τη σύμπτυξη σε μία περιφέρεια του Αιγαίου και της Κρήτης.

Το τρίτο σενάριο, προβλέπει οι εκλογικές περιφέρειες να γίνουν πέντε. Σε αυτήν την περίπτωση θα ενωθούν σε μία περιφέρεια η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Ήπειρος και το Ιόνιο.

Τα κριτήρια, με τα οποία θα γίνει η τελική επιλογή δεν θα είναι μόνο πληθυσμιακά, αλλά και θα εμπεριέχουν και τις ανάγκες που έχει η κάθε περιφέρεια, εξού και δεν έχει αποφασιστεί ακόμα το οριστικό σχήμα. Το βέβαιο ωστόσο, είναι πως οι ευρωβουλευτές που θα εκλέγονται σε κάθε περιφέρεια θα υπολογίζονται με βάση τον πληθυσμό της κάθε περιοχής.

Στην περίπτωση δηλαδή που οι περιφέρειες είναι επτά, δεν θα εκλέγει η κάθε περιφέρεια από τρεις, όπως προκύπτει από την διαίρεση 21 διά 7, αλλά θα υπάρξει αναλογική εκπροσώπηση. Συνεπώς, είναι βέβαιο πως η Αττική, ως σχεδόν η μισή Ελλάδα, θα εκλέγει πιθανότατα επτά ευρωβουλευτές, ενώ αντίστοιχα μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός που θα εκλέγει η Κεντρική Μακεδονία, ως η δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα συνολικά εκλέγει 21 βουλευτές.

Όσον αφορά τη διαδικασία, στην περίπτωση που προχωρήσει το συγκεκριμένο σενάριο, η κάθε περιφέρεια θα έχει το δικό της «αποκλειστικό» ψηφοδέλτιο. Οι υποψήφιοι δηλαδή στην Αττική, θα ψηφίζουν τα πρόσωπα που θα είναι υποψήφια μόνο στη συγκεκριμένη περιφέρεια και θα εκλέγονται όσοι είναι πρώτοι σε σταυρό από κάθε κόμμα. Από τη στιγμή που η απόφαση για παραμονή του σταυρού είναι ειλημμένη, είναι πολύ πιθανόν κάποιοι από τους νυν ευρωβουλευτές που δεν θα ήταν στη λίστα, εφόσον αυτή επέστρεφε, να βρίσκονται τώρα στα ψηφοδέλτια διεκδικώντας την επανεκλογή τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. “ευρωβουλευτές που θα εκλέγονται σε κάθε περιφέρεια θα υπολογίζονται με βάση τον πληθυσμό της κάθε περιοχής”

    * Χμμμμ! Με βαση τον πληθυσμο της καθε περιοχης, τον οποιον προηγουμενως εχουν μαγειρεψει και εχουν ενσωματωσει, ο,τι περπαταει, πεταει, κολυμπαει, σερνεται! Εν ολιγοις, να εχετε υπ’ οψιν, οτι ο κρατικος κορβανας, θα τους ταιζει απο την τσεπη μας!

Comments are closed.