Ευρωεκλογές 9ης Ιουνίου: Δείτε μέχρι πόσους σταυρούς μπορείτε να βάλετε στο ψηφοδέλτιο

Κοινοποίηση:
euroekloges

Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, με ένα ερώτημα που έχουν οι ψηφοφόροι να είναι το μέχρι πόσους σταυρούς μπορούν να βάλουν στο ψηφοδέλτιο.

Οι κάλπες για την ανάδειξη εκπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο θα ανοίξουν στις 07:00 της Κυριακής και αναμένεται να κλείσουν στις 19:00.

Στην Ελλάδα, εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις σταυροί προτίμησης.

Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα με το οποίο «κατεβαίνουν», έχει εξασφαλίσει το απαραίτητο ποσοστό (3%) και τις αντίστοιχες έδρες.

Τα πολιτικά κόμματα που έχουν εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων προκειμένου να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή. Οι εκλεγμένοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας έως το 2029, όταν και θα διεξαχθούν εκ νέου εκλογές.

Όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, σύμφωνα με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που θα λάβει το κόμμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: