Ευρωκοινοβούλιο: Στον «κουβά» η «ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων» της Φον Ντερ Λάιεν – Αρκεί να κρατηθεί η Δεξιά μακριά από την εξουσία

Κοινοποίηση:
Joron-pic-696x392

Το Ευρωκοινοβούλιο καταργεί τους κανόνες για την ισορροπία μεταξύ των φύλων για να αποτρέψει τη σκληρή δεξιά από το να κατέχει οποιαδήποτε θέση εξουσίας, ισχυρίστηκαν τρεις γυναίκες ευρωβουλευτές.

Οι ευρωβουλευτές της δεξιάς ομάδας «Πατριώτες για την Ευρώπη» της συνέλευσης εμποδίστηκαν από την πλειοψηφία των επιτροπών να γίνουν αντιπρόεδροι επιτροπών, παρόλο που δικαιούνται τους ρόλους αυτούς, δήλωσαν στο Brussels Signal τις τελευταίες ημέρες.

Οι τρεις βουλευτές, Βιρζινί Ζορόν, Κίνγκα Γκαλ και Σουζάνα Τσεκάρντι, οι οποίες είναι αντίστοιχα Γαλλίδα, Ουγγαρέζα και Ιταλίδα, δήλωσαν ότι οι ηγέτες είχαν επινοήσει διάφορα τεχνάσματα για να τους εμποδίσουν να γίνουν αντιπρόεδροι επιτροπών. Σε μια περίπτωση, μια προγραμματισμένη ψηφοφορία εξαφανίστηκε από την ημερήσια διάταξη της επιτροπής- σε μια άλλη περίπτωση, ένας ευρωβουλευτής ενημερώθηκε ότι ο διορισμός αντιπροέδρου «δεν ήταν απολύτως απαραίτητος».

Η Ζορόν, η οποία εκπροσωπεί το κόμμα του Εθνικού Συναγερμού της Γαλλίας και συμμετέχει στην επιτροπή ελέγχου του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συγκεντρώνει στοιχεία με σκοπό την πιθανή δικαστική προσφυγή. Είπε ότι οι κοινοβουλευτικοί ηγέτες επέμεναν για την ισορροπία των φύλων σε εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πριν από τις ψηφοφορίες για τους προέδρους των επιτροπών, αλλά στη συνέχεια ξαφνικά απέσυραν την απαίτηση όταν επρόκειτο να διεξαχθεί η ψηφοφορία.

«Πρόκειται για την επιτροπή ελέγχου του προϋπολογισμού, η οποία υποτίθεται ότι εποπτεύει τις δαπάνες ολόκληρης της ΕΕ», είπε. «Αν κάτι γίνεται σωστά, θα πρέπει να γίνεται εδώ».

Ήταν, είπε, «εξωφρενικό» το γεγονός ότι το ΕΚ παραγκωνίζει τις γυναίκες για να εμποδίσει τους Πατριώτες της Ευρώπης, την τρίτη μεγαλύτερη ομάδα του Κοινοβουλίου, να συμμετάσχουν στη λήψη βασικών αποφάσεων.

Οι κανόνες ισόρροπης εκπροσώπησης των δύο φύλων αποτελούν μέρος του πολύπλοκου συστήματος d’Hondt που χρησιμοποιείται από τη συνέλευση με έδρα το Στρασβούργο και άλλες δημοκρατίες σε όλη την Ευρώπη για την κατανομή της εξουσίας με περίπου αναλογικό τρόπο. Αν και συνήθως ακολουθείται, οι πολιτικοί της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν στο παρελθόν παρεκκλίνει από αυτό για να εμποδίσουν τα σκληρά δεξιά κόμματα να κατέχουν τις προεδρίες των επιτροπών.

Τώρα οι ηγέτες του Ευρωκοινοβουλίου εμφανίζονται πρόθυμοι να εγκαταλείψουν την ισορροπία των φύλων προκειμένου να το πράξουν.

Σύμφωνα με την εσωτερική αλληλογραφία του Κοινοβουλίου που επικαλείται η Ζορόν, οι ηγέτες του έχουν δώσει «απαλλαγή» σε αρκετές επιτροπές για να αγνοήσουν την ισορροπία των φύλων. Ο επίσημος λόγος για αυτές τις εξαιρέσεις είναι ότι έχει αποδειχθεί «δύσκολο» να «τηρηθεί η ισότητα των φύλων» εντός των επιτροπών.

Η Γκαλ δήλωσε ότι την εμπόδισαν να γίνει αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, ενώ η Τσεκάρντι δήλωσε ότι, σύμφωνα με το σύστημα d’Hondt, θα έπρεπε να είναι στη σειρά για να γίνει αντιπρόεδρος της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών, δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων.

Η Γκαλ δήλωσε ότι οι κοινοβουλευτικοί ηγέτες αναμένεται να εφαρμόσουν τις ίδιες τεχνικές στους λεγόμενους «μόνιμους εισηγητές» που παρακολουθούν ορισμένα θέματα καθ’ όλη τη διάρκεια της νομοθετικής περιόδου.

Η ιστορία ήρθε εν μέσω μιας μεγάλης ώθησης σε όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξασφάλιση μεγαλύτερης ισορροπίας μεταξύ των φύλων. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έχει ασκήσει πιέσεις στις εθνικές κυβερνήσεις να στείλουν περισσότερες γυναίκες υποψήφιες στις Βρυξέλλες. Υπάρχουν ήδη κανόνες που ορίζουν ότι τα γραφεία των Επιτρόπων πρέπει να έχουν ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών.

Ο Χαβιέ Θαρθαλέχος, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών του Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι δεν ήταν εξοικειωμένος με την υπόθεση Τσεκάρντι. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Brussels Signal, πρόσθεσε ότι οι ευρωβουλευτές από την ομάδα των Πατριωτών θα πρέπει να σταματήσουν να «χτυπούν την ΕΕ» και να «σεβαστούν τη νομιμότητα του Κοινοβουλίου», αν θέλουν να πάρουν περισσότερη εξουσία.

Ερωτηθείς εάν το Ευρωκοινοβούλιο ήταν έτοιμο να εγκαταλείψει την ισορροπία μεταξύ των φύλων, ένας ανώνυμος εκπρόσωπος δήλωσε: «Η εκλογή των προεδρείων των επιτροπών ορίζεται από το άρθρο 219 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο ορίζει ότι «η σύνθεση των επιτροπών αντικατοπτρίζει, στο μέτρο του δυνατού, τη σύνθεση του Κοινοβουλίου»».

Ο εκπρόσωπος συνέχισε: «Καθώς η κατανομή των προέδρων και αντιπροέδρων των κοινοβουλευτικών επιτροπών και αντιπροσωπειών καθορίζεται με πλειοψηφία, όλοι οι βουλευτές, ασκώντας την ελεύθερη και ανεξάρτητη εντολή τους, μπορούν να επιλέξουν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά των υποψηφίων που διεκδικούν τα αξιώματα».

Το σύστημα d’Hondt δεν είναι καταγεγραμμένο στις Συνθήκες της ΕΕ, γεγονός που οδηγεί σε ισχυρισμούς ότι δεν είναι νομικά δεσμευτικό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ !!!!
    ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ ΠΟΛΛΑΚΙΣ : Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΥΒΕΡΝΑΤΑΙ ΚΑΙ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΑΠΟ ΓΟΝΟΥΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙ !!!
    ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΣΕΠΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ !! ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΩΑΜΑΛΙΑΡΗΔΕΣ !!!
    ΝΑ ΤΗ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΖΑ ΝΟΣΤΡΑ !!!

Leave a Response