Ευρωπαϊκός συναγερμός για καρκινογόνα οικιακά σκεύη – Ειδοποίηση στην Ελλάδα και σε άλλες 23 χώρες

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Στη λίστα των χωρών που ειδοποιήθηκαν για σοβαρό κίνδυνο μέσω του RASFF για τα καρκινογόνα οικιακά σκεύη μπήκε πλέον και η Ελλάδα. Μέχρι τώρα οι καρκινογόνος κουτάλες έχουν ανακληθεί σε πολλές χώρες όπως Ιταλία, Γερμανία Πολωνία, Κύπρος, Ολλανδία, Εσθονία. Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις διαπιστώθηκε ότι οι κουτάλες απελευθερώνουν πρωτογενείς αρωματικές αμίνες που είναι καρκινογόνες.

Οι πρωτογενείς αρωματικές αμίνες (ή PAA ) είναι χημικά προϊόντα,  τα οποία προέρχονται από αμμωνία και χρησιμοποιούνται στη φαρμακοβιομηχανία, στην παραγωγή καουτσούκ, στη βαφή υφασμάτων, δέρματος και χαρτιού, αλλά και στην παραγωγή αζωχρωστικών και στην παραγωγή πλαστικών υλικών. Παρά τις διάφορες εφαρμογές, βλάπτουν σημαντικά την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) εμπίπτουν στην κατηγορία των ουσιών που έχουν γνωστές ή πιθανές καρκινογόνες επιδράσεις για τον άνθρωπο.

Οι χώρες που ενημερώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα, είναι: Ελλάδα Αυστρία Βέλγιο, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία. Σύμφωνα με το RASFF τα οικιακά σκεύη παράγονται στην Ολλανδία.

Η Γερμανία ανακάλεσε από την αγορά, τα αξεσουάρ κουζίνας Alpina Nylon: τρυπητή κουτάλα, κουτάλα, σπάτουλα, κουτάλι για μακαρόνια, κουτάλι σερβιρίσματος, κουτάλα για σούπα, σπάτουλα, εργαλεία κουζίνας, διακομιστής μακαρονιών, skimmer, πουρές πατάτας, σουρωτήρι και πιρούνι για σπαγγέτι σε διάφορα σχέδια.

«Εάν χρησιμοποιείτε αυτό το προϊόν, επιβλαβείς ποσότητες αυτών των ουσιών μπορεί να εισέλθουν στα τρόφιμα. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία σας» ανέφερε η αρχή ασφάλειας τροφίμων της Γερμανίας στην ανακοίνωση ανάκλησης.

Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, ανακοίνωσε ότι αποσύρθηκαν τα προϊόντα ALPINA ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΣΚΕΥΗ ΑΠΟ ΝΑΥΛΟΝ όλων των αριθμών παρτίδων συμμορφούμενη στην σχετική γνωστοποίηση του προμηθευτή η οποία αναφέρει τα παρακάτω: «Κατά τη διάρκεια έρευνας αυτών των στοιχείων, συνήχθη το συμπέρασμα ότι η απελευθέρωση πρωτογενών αρωματικών αμινών είναι υψηλότερη από την επιτρεπόμενη από το νόμο. Οι πρωτογενείς αρωματικές αμίνες είναι καρκινογόνες ουσίες που προέρχονται από μαύρες βαφές. Εάν χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα, επιβλαβείς ποσότητες των ουσιών μπορεί να καταλήξουν στα τρόφιμα. Μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε η διακοπή των πωλήσεων των προαναφερθέντων ειδών. Σε περίπτωση που έχετε στην κατοχή σας ένα ή περισσότερα από τα πανομοιότυπα αντικείμενα που απεικονίζονται παρακάτω, με τους αναγραφόμενους κωδικoύς σας ζητούμε να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τα είδη αμέσως. Τα είδη έχουν πωληθεί από τον Ιανουάριο του 2021. Σας ζητάμε να επιστρέψετε το προϊόν(τα) στο σημείο αγοράς. Το ποσό αγοράς θα επιστραφεί».

Οι φωτογραφίες των προϊόντων που ανακλήθηκαν στην Κύπρο

image-10-2

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: