Πρόκειται για την εφαρμογή «Journey Jolt»
Μια εφαρμογή οργάνωσης ταξιδιών που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη δημιούργησαν δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και με αυτήν κατέκτησαν την πρώτη θέση σε διαγωνισμό «Hackathon».
Οι φοιτητές του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Απόστολος Καραμάνης και Σωκράτης Ομιλιάδης, δημιούργησαν την εφαρμογή «Journey Jolt», η οποία επαναπροσδιορίζει τον ταξιδιωτικό προγραμματισμό, επιτρέποντας στους χρήστες – υποψήφιους ταξιδιώτες να συνομιλήσουν απλά με έναν «έξυπνο πράκτορα», για να οργανώσουν το επόμενό τους ταξίδι.
Ο διαγωνισμός «Hackathon» διοργανώθηκε από τη «NetCompany», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, από τις 15 έως τις 21 Φεβρουαρίου 2025, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 37 ομάδες και 113 συμμετέχοντες που υπέβαλαν εργασίες σε τρεις θεματικές περιοχές: αυτόνομους πράκτορες Τεχνητής Νοημοσύνης, συστήματα ψηφιακών ταυτοτήτων και καινοτόμες δράσεις για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Τη δεύτερη και την τρίτη θέση στον διαγωνισμό κατέλαβαν αντίστοιχα οι εργασίες: «Kill Sweets» (Ιωάννης Μιχάλαινας, Δημήτρης Μπόκης, Μαρία Χαρίση, Νώντας Μπάκουλας) από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, καθώς και «DMG-TechLabs» (Κωνσταντίνος Μόκας, Αθανάσιος Γεωργαλής, Κώστας Δεσποινίδης) από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.
Όπως επισημαίνεται από τους διοργανωτές, η μεγάλη συμμετοχή από φοιτητικές ομάδες, όπως και η τεχνική αρτιότητα και καινοτομία των εφαρμογών που υποβλήθηκαν στο Hackathon, υπογραμμίζει το εξαιρετικό δυναμικό που υπάρχει στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, η άψογη συνεργασία μεταξύ των Πανεπιστημίων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της διοργανώτριας «NetCompany», επιβεβαιώνει τα οφέλη που προκύπτουν από τις συνέργειες των δημοσίων πανεπιστημίων και του ιδιωτικού τομέα, ειδικά στον χώρο της Πληροφορικής.