Εφιάλτης λειψυδρίας σε δήμους της Μαγνησίας

Κοινοποίηση:
ψσασαψψσα

Δραματικές εκκλήσεις σε δήμους της Μαγνησίας για περιορισμό της κατανάλωσης νερού – Ηδη πέντε οικισμοί στην Αλόννησο δεν έχουν ούτε… σταγόνα

Πέντε οικισμοί στην Αλόννησο των Βορείων Σποράδων χωρίς σταγόνα νερού εδώ και μέρες. Αυστηροί έλεγχοι από τη ΔΕΥΑ Σκοπέλου για τον περιορισμό της χρήσης του νερού αυστηρά σε επίπεδο οικιακής κατανάλωσης και απειλή προστίμων στους παραβάτες. Καθημερινή εκτίμηση της κατάστασης με τα αποθέματα νερού στον Δήμο Βόλου για την κάλυψη των αναγκών. Η λειψυδρία είναι εδώ και «το πρόβλημα θα αποκτήσει επιθετικές διαστάσεις από το νέο έτος, αν ακολουθήσει άλλος ένας άνομβρος χειμώνας ή επαναληφθούν πλημμυρικά φαινόμενα». «Το φαινόμενο της έλλειψης νερού δυστυχώς δεν είναι παροδικό. Είναι η νέα πραγματικότητα», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωπολογίας, Ευθύμης Λέκκας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η λειψυδρία είναι ένα από τα σημαντικά αποτυπώματα της κλιματικής αλλαγής, την οποία η επιστημονική κοινότητα περίμενε 20 χρόνια μετά. «Υπολογίζαμε ότι η κλιματική κρίση θα «χτυπούσε» το 2040 – 2050 και δυστυχώς τη βλέπουμε να εξελίσσεται σήμερα», ανέφερε.

«Στη Θεσσαλία το πρόβλημα αποκτά μείζονα διάσταση παρά τις έντονες βροχοπτώσεις. Από τις πλημμύρες έμειναν μόνο οι ζημιές. Δεν τροφοδοτήθηκε ο υπόγειος υδροφορέας. Είναι σαν να μην έβρεξε», σημείωσε ο κ. Λέκκας, προβλέποντας ότι το φαινόμενο της λειψυδρίας δεν θα είναι παροδικό, αλλά θα αποκτήσει χαρακτηριστικά κανονικότητας.

«Αν επιμείνει η ανομβρία και οι πλημμύρες, από του χρόνου το πρόβλημα θα αποκτήσει πιο επιθετικές διαστάσεις. Η έλλειψη νερού θα είναι πολύ πιο έντονη αν ο υπόγειος υδροφορέας «ταπεινωθεί» και τα φράγματα δεν γεμίσουν», τόνισε υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται εθνικό σχέδιο.

«Ευτυχώς που δεν φουλάραμε από τουρισμό»….

Σε εθνικό επίπεδο, 14 Δήμοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας.

Στη Μαγνησία, το πρόβλημα της έλλειψης νερού μπορεί να μην είναι σε επίπεδο συναγερμού, οι πρώτες όμως παρενέργειες ήδη ταλαιπωρούν ολόκληρους οικισμούς που, ιδίως αυτή την περίοδο, δέχονται και τουρισμό.

Είναι παράδοξη η… ανακούφιση που σχεδόν νιώθουν κάτοικοι και επαγγελματίες του τουρισμού που ακόμη δεν υπάρχει μεγάλο τουριστικό ρεύμα στην περιοχή, συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, και άρα οι ανάγκες για νερό είναι μικρότερες! «Ευτυχώς που ακόμη δεν έχουμε φουλάρει από τουρίστες, αλλιώς το πρόβλημα θα ήταν ακόμη πιο έντονο», σημείωσε κάτοικος νησιού.

Κι όμως, παρά το πρόβλημα που γίνεται αισθητό και τον κίνδυνο να γίνει ακόμη μεγαλύτερο, οι καταναλωτικές συμπεριφορές δεν αλλάζουν. Την ίδια ώρα που ΔΕΥΑ της Μαγνησίας δίνουν «μάχη» για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού για την κάλυψη των αναγκών, η υπερκατανάλωση καλά κρατεί… Σε οικισμό στο χερσαίο τμήμα του νομού, στο πάνω τμήμα κάτοικοι δεν είχαν νερό να πιούν και στο κάτω τμήμα, συντοπίτες τους πότιζαν με λάστιχα.

Πέντε οικισμοί χωρίς σταγόνα νερού στην Αλόννησο

Στην Αλόννησο, εδώ και μέρες, πέντε οικισμοί είναι χωρίς σταγόνα νερού. Αγιος Δημήτριος, Μουρτερό, Βαμβακιές, Καλαμάκια, Στενή Βάλα και Αγιος Πέτρος υποφέρουν χωρίς νερό, δεν είναι όμως οι μοναδικοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Στην αρχή της εβδομάδας, ο δήμαρχος Αλοννήσου, Παναγιώτης Αναγνώστου, απηύθυνε δραματική έκκληση στους δημότες για περιορισμό της χρήσης νερού προκειμένου να φθάσει για όλους, κι ενώ ακόμη και μέσα στη χώρα, νερό δικτύου, υπάρχει ανά δεύτερη ή τρίτη ημέρα. Στην Αλόννησο σχεδόν όλα τα σπίτια και επιχειρήσεις έχουν δικές τους δεξαμενές, τις οποίες γεμίζουν είτε όταν βρέχει είτε κατά τις ημέρες που υπάρχει νερό στο δίκτυο για να εξυπηρετούν οικιακές ανάγκες.

«Λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη λειψυδρία που μαστίζει τα δύο τελευταία χρόνια το νησί μας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

Τα αποθέματα νερού ήδη βρίσκονται σε οριακό σημείο.
Οι γεωτρήσεις και οι υδρομαστεύσεις του Δήμου χάνουν την αρχική τους παροχή η μια μετά την άλλη και μερικές ενδέχεται να μην παρέχουν πλέον νερό.
Η μονάδα Αφαλάτωσης στη θέση Γυάλια, δεν επαρκεί για τις ανάγκες της τουριστικής περιόδου.
Υπό αυτές τις συνθήκες και προκειμένου να ανταποκριθούμε στην ομαλή υδροδότηση των οικισμών μας, σας συνιστούμε:

Το νερό του δικτύου ύδρευσης να χρησιμοποιείται μόνο για πόσιμη και οικιακή χρήση και όχι για αρδευτικές εργασίες.
Να μην χρησιμοποιείτε το νερό του δικτύου ύδρευσης για πότισμα κήπων, πλύσιμο αυτοκινήτων, αυλών, εξωτερικών χώρων σπιτιών, δρόμων, κ.α.
Να κλείνετε την κεντρική βάνα στο υδρόμετρό σας, όταν απουσιάζετε από την οικία σας για πολλές ημέρες, έτσι ώστε να αποφεύγεται η περίπτωση διαρροής.
Για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους δημότες να συνεργαστούν, και να στηρίξουν την προσπάθεια του Δήμου μας, στην εξοικονόμηση αυτού του πολύτιμου αγαθού.

Η ευθύνη πλέον ανήκει σε όλους μας», η ανακοίνωση του δημάρχου τις προηγούμενες ημέρες και ενώ όπως ο ίδιος σημείωσε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, οι γεωτρήσεις παράγουν μόλις… ένα κ.μ. νερού την ώρα!!!

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος στους πέντε οικισμούς, σύμφωνα με τον κ. Αναγνώστου θα γίνει προσωρινή εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης, προκειμένου σε περίπου μία εβδομάδα να μπορέσουν να πάρουν νερό οι οικισμοί. «Δίνουμε αγώνα για την εξασφάλιση νερού», σημείωσε την ίδια ώρα που κάτοικοι και επαγγελματίες θα πρέπει να κάνουν… υπομονή για μερικές ακόμη ημέρες.

Δραματική μείωση αποθεμάτων και στη Σκόπελο

S.O.S. για τα αποθέματα νερού και στη Σκόπελο. Η τοπική ΔΕΥΑ με ανακοίνωσή της μέσα στην εβδομάδα έκανε λόγο για δραματική μείωση των αποθεμάτων και κάλεσε τους δημότες να περιορίσουν τη χρήση του νερού μόνο σε επίπεδο οικιακό, προειδοποιώντας με πρόστιμα τους παραβάτες.

«Τα αποθέματα νερού έχουν μειωθεί δραματικά και η έλλειψη νερού γίνεται κάθε χρόνο και πιο αισθητή λόγω του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής. Υποχρέωση όλων μας είναι να λειτουργήσουμε με ορθολογική χρήση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τον κίνδυνο της έλλειψης νερού.

Είναι απολύτως αναγκαίο η χρήση του νερού να περιοριστεί μόνο στην οικιακή χρήση και όχι για άλλες χρήσεις, όπως είναι το πότισμα κήπων, πλήρωση κολυμβητικων δεξαμενών (πισινών), πλύσιμο πεζοδρομίων κ.λ.π. Η ΔΕΥΑ Σκοπέλου, για να περιορίσει την άσκοπη κατανάλωση νερού έχει αρχίσει αυστηρούς ελέγχους ή ακόμη, αν χρειαστεί, θα προβεί σε ελεγχόμενες διακοπές και θα αναγκαστεί να επιβάλει πρόστιμα στους παραβάτες.

Πρέπει να καταλάβουμε, ότι για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί.

Είναι ευθύνη όλων μας να μην στερηθεί ούτε ένας συνάνθρωπός μας το νερό!», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Σκοπέλου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, Σταμάτη Περίσση το νερό που αντλείται από τις γεωτρήσεις είναι σε οριακό σημείο και επιπλέον μεγάλο πρόβλημα προκύπτει από τις διαρροές. «Είμαστε σε οριακό σημείο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Γλώσσα, όπου μεταφέρουμε νερό από άλλες περιοχές για να καλύψουμε τις ανάγκες», σημείωσε ο κ. Περίσσης.

Βόλος: Εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια παραγωγής νερού

Σε επίπεδο Δήμου Βόλου, η εκτίμηση της κατάστασης με τα αποθέματα νερού γίνεται σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, Αργύρη Κοπάνα.

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, η ΔΕΥΑΜΒ κατάφερε να εντάξει όλες τις παλιές, αλλά και νέες, πηγές στο δίκτυό της, οι γεωτρήσεις είναι λειτουργικές και εκσυγχρονισμένες, ωστόσο στη μάχη της επάρκειας υπάρχουν τρεις εχθροί: ανομβρία με αποτέλεσμα η απόδοση πηγών και γεωτρήσεων να είναι περιορισμένη, βλάβες που οφείλονται τα προβλήματα που προκάλεσαν οι πλημμύρες με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών ποσοτήτων νερού από το δίκτυο και… υπερκατανάλωση, ιδίως σε ορισμένες δημοτικές ενότητες.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε επικεντρώσει τις δυνάμεις μας στην έγκαιρη παρέμβαση για την αποκατάσταση βλαβών για να περιορίσουμε τις απώλειες. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια παραγωγής νερού», αναφέρει ο κ. Κοπάνας απευθύνοντας για μία ακόμη φορά έκκληση στους δημότες για περιορισμό της κατανάλωσης. «Σήμερα, η παραγωγή νερού είναι στις 49.000 κ.μ. την ημέρα και η κατανάλωση στις 46.000κ.μ. Ωστόσο αν δεν βρέξει μέσα στον Αύγουστο και με δεδομένες τις υψηλές θερμοκρασίες δεν αποκλείεται να δούμε το πρόβλημα να επιδεινώνεται από τον Σεπτέμβριο», πρόσθεσε.

Ηδη η ΔΕΥΑΜΒ έχει προειδοποιήσει με μειώσεις πίεσης, χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις οικισμών που αντιμετωπίζουν τοπικά προβλήματα, όπως το Σέσκλο τις τελευταίες ημέρες. Στην περιοχή η γεώτρηση σχεδόν… «στέρεψε» και οι ανάγκες θα καλυφθούν, αν απαιτηθεί, ακόμη και με μεταφορά νερού προς της δεξαμενή με βυτιοφόρα. Πρόβλημα είχε σημειωθεί και στην περιοχή των Κ. Λεχωνίων, όμως αποκαταστάθηκε.

«Το νερό δεν είναι ανεξάντλητο. Θέλουμε τους δημότες συμμάχους μας για να μην στερηθούμε όλοι μας το πολύτιμο αυτό αγαθό», τονίζει ο κ. Κοπάνας, ο οποίος μέσω της ΔΕΥΑΜΒ έχει ήδη καταθέσει προς έγκριση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την αξιοποίηση των πηγών Φλάμπουρο και Καρβουνιάρικα από την πλευρά της Μακρινίτσας και Αγιος Ιωάννης και Ζάγκα από την πλευρά του Αγίου Βλασίου, προκειμένου από Σεπτέμβριο, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος να διεκδικήσει χρηματοδότηση από τα υπουργεία, με στόχο την αντιμετώπιση του υδροδοτικού προβλήματος.

Διακοπές νερού στο Νότιο Πήλιο

Συχνά – πυκνά με την έναρξη του καλοκαιριού, κάτοικοι του Δήμου Νοτίου Πηλίου αλλά και επαγγελματίες διαμαρτύρονται για διακοπές νερού στο δίκτυο της περιοχής.

Κατά καιρούς, δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έχουν εγκαλέσει τη δημοτική αρχή για τις ενέργειες που έχει κάνει για την εξασφάλιση επαρκούς ποιότητας νερού, ωστόσο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υφίσταται τέτοιο ζήτημα.

Το γεγονός ότι η περιοχή δεν έχει δεχθεί κύμα τουριστών αντίστοιχο με προηγούμενες χρονιές, εξαιτίας της δυσφήμισης που έχει γίνει μετά τις πλημμύρες, λειτουργεί σχεδόν… ανακουφιστικά για κατοίκους, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υδροδότησης μόνο σε περιπτώσεις βλαβών, όπως άλλωστε δόθηκαν διαβεβαιώσεις σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από τον αντιδήμαρχο Ι. Διανέλλο.

σδφδσφδσφδσ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Ξαφνικα σε τοσα μερη δεν εχει νερο; Τα κλεινουν γιατι εχουν τον σκοπο τους.Κατασκευη μηχανηματων για αφαλατωση.

  2. ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΜΑΣ ΣΕ ΠΑ ΡΑΚΑΛΩ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟ ΥΣ ΚΑΙ ΔΩΣΕ ΜΑΣ ΤΟ ΖΩΟΠΟΙΩ Ν ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΝΑ ΜΗ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΔΙΨΑ ΑΜΗΝ +♡+♡+♡

Comments are closed.