Φόβους ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, στην περίπτωση που το διεθνής τιμή του «μαύρου χρυσού», ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, μπορεί να υπερβεί σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 1,30 – 1,35 ευρώ το λίτρο, εκφράζουν παράγοντες της αγοράς. Στην ακραία περίπτωση που φτάσει τα 120 δολάρια το βαρέλι, τότε μπορεί στις αντλίες να δούμε και 1,5 ευρώ.
Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν ακόμη υψηλότερες τιμές, εφόσον όσοι εμπλέκονται στην αλυσίδα των καυσίμων, διυλιστήρια, εταιρίες εμπορίας και βενζινοπώλες δεν συμπιέσουν το ποσοστό κέρδους τους. Παράλληλα σύμφωνα με την UBS δεν αποκλείεται η κούρσα του «μαύρου χρυσού» να συνεχιστεί και να ξεπεράσει το Brend ακόμη και τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ σημειώνει ότι στην περίπτωση που ανέλθει στα 120 δολ. τότε η παγκόσμια οικονομία θα δεχθεί ένα ισχυρό «χαστούκι» που θα συνοδευτεί από απότομη επιβράδυνση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης η αντίστοιχη τιμή τον Οκτώβριο του 2017 ήταν 94,4 λεπτά το λίτρο ενώ στη λήξη της περιόδου θέρμανσης, τον περασμένο Απρίλιο, η τιμή διαμορφώθηκε στο 1,025 ευρώ. Οι τιμές που θα διαμορφωθούν κατά τη φετινή περίοδο θέρμανσης, εξαρτώνται από τη διακύμανση των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας δολαρίου / ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου και οι πρώτες εκτιμήσεις, με βάση τις διεθνείς τιμές πετρελαίου είναι ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κινηθεί τουλάχιστον κατά 16%-17% ακριβότερα σε σχέση με τον περσινό χειμώνα.
«Με τα σημερινά δεδομένα και εκτός σοβαρού απροόπτου, όπως τυχόν διεθνής αστάθεια, η τιμή θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, τουλάχιστον κατά 16%-17%» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων και Σταθμών Αυτοκινήτων Θεσσαλονίκης και περιοχής «Ο Άγιος Χριστόφορος», Θέμης Κιουρτζής.
Εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεπεράσει το 1,11 ευρώ ανά λίτρο στις αστικές περιοχές και θα φτάσει το 1,25 ευρώ το λίτρο στα νησιά και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, σημειώνοντας παράλληλα οι τιμές έχουν πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους.
Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη η κυβέρνηση να εξετάσει άμεσα τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο.
«Θεωρούμε αυτονόητο ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει άμεσα τη μείωση του ΕΦΚ, κάτι που έχουμε ζητήσει πολλές φορές, ώστε το αγαθό της θέρμανσης να μην είναι απαγορευτικό τώρα μάλιστα που έχουμε εξέλθει των μνημονίων. Επισημαίνουμε ότι οι τόσο υψηλές τιμές αυξάνουν τον κίνδυνο παραβατικότητας σε βάρος συνετών επαγγελματιών του κλάδου αλλά και των κρατικών εσόδων. Περιμένουμε άμεσα τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης διότι είμαστε μόλις 20 ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Ένωσης.
Ζητούν μείωση του ΕΦΚ
Στο 1,025 ευρώ το λίτρο εκτιμά η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας την τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης που θα αρχίσει να διατίθεται στην αγορά από τις 15 Οκτωβρίου και ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο (6 λεπτά το λίτρο).
Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών αναφέρει ότι η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης «επέδρασε καταστροφικά τόσο στον κλάδο των βενζινοπωλών αφού συνετέλεσε σε σημαντικό βαθμό μαζί με τα άλλα μέτρα του μνημονίου στο κλείσιμο 2.500 πρατηρίων, αλλά και στη θέρμανση των ανθρώπων και στο περιβάλλον και στα έσοδα του Κράτους.
Εκθέσεις που τρομάζουν
Η συνέχιση του ράλι στο πετρέλαιο είναι εξαιρετικά πιθανή, εκτιμά η UBS σε νέα της έκθεση. Το αργό πετρέλαιο Brent έφθασε σε υψηλά τετραετίας αυτήν την εβδομάδα και στα 82,50 δολάρια το βαρέλι, με τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του να προσφέρουν ελάχιστη ανακούφιση στην αγορά και τον σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ να υπόσχεται ακόμη πιο αυστηρές κυρώσεις για το Ιράν, όπως επισημαίνει.
Έτσι, το Brent βρίσκεται πλέον κοντά στην πρόβλεψη εξαμήνου της UBS η οποία διαμορφώνεται στα 85 δολ. το βαρέλι και όπως τονίζει βλέπει πολλούς λόγους για συνέχιση των ανοδικών πιέσεων στις τιμές και για περαιτέρω σύσφιξη της αγοράς, διατηρώντας έτσι τις εκτιμήσεις της.
Όπως σημειώνει, η ανάπτυξη της αμερικανικής παραγωγής θα επιβραδυνθεί λόγω των περιορισμών στους αγωγούς πετρελαίου, οι οποίοι κατά την άποψη της UBS, θα μπορούσαν να επιμείνουν μέχρι το β’ εξάμηνο του 2019.
Επίσης, οι τριμηνιαίες εκτιμήσεις της IEA για τη ζήτηση έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση, ξεπερνώντας τις μακροπρόθεσμες τάσεις και διαμορφώνονται στα 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα και στα 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο, αντίστοιχα. Η UBS αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα για πρώτη φορά το β’ εξάμηνο του 2018.
Οι κίνδυνοι κατά την άποψη της UBS, σε ό,τι αφορά τις τιμές του πετρελαίου είναι ανοδικοί και ένα σοκ στην προσφορά είναι ένας από τους βασικούς κινδύνους που παρακολουθεί. Οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν τίθενται σε ισχύ το Νοέμβριο, τα αποθέματα των ΗΠΑ είναι χαμηλά και η Βενεζουέλα βρίσκεται σε κρίση.
Έτσι, η UBS δεν αποκλείει την αύξηση των τιμών του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι εάν υπάρξουν περαιτέρω διαταραχές στην προσφορά και εκτιμά ότι εάν οι τιμές του πετρελαίου φθάσουν τα 120 δολάρια, θα οδηγηθούμε σε απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.