Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί 14 περιοχές της Ελλάδας εξαιτίας της λειψυδρίας. Επιτακτική έχει οριστεί η λήψη μέτρων πλέον, λόγω της σημερινής κατάστασης σε συνδυασμό με τις δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον, που οφείλεται στην κλιματική κρίση. Σημαντικός θα είναι και ο χειμώνας που έρχεται.
Ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στην πρωινή εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN και τόνισε την ανάγκη της σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Ο κ. Λέκκας εξηγεί ότι υπάρχουν δύο παράγοντες που μας έφτασαν σε αυτό το σημείο.
«Από τη μία είναι οι υδρομετεωρολογικοί παράγοντες, δηλαδή η ανομβρία που υπήρχε τον προηγούμενο χειμώνα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια η οποία δεν τροφοδοτεί ούτε τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, ούτε τους επίγειους ταμιευτήρες. Υπάρχει έτσι το πρωτογενές έλλειμα σε νερό».
Συμπληρώνει λέγοντας, ότι υπάρχει και ο παράγοντας της αύξησης της κατανάλωσης.
«Λόγω της ξηρασίας και της αύξησης των θερμοκρασιών η κατανάλωση έχει φτάσει στα ύψη. Ειδικά στα νησιά η κατανάλωση αυξάνεται με τον τουρισμό και τον υπερτουρισμό. Δημιουργούνται συνεπώς πολλά προβλήματα στο τουριστικό τομέα αλλά και στον αγροτικό τομέα, όπου εκεί δεν μπορούν να παραχθούν πια τα αγροτικά προϊόντα. Επίσης, σταδιακά προκύπτει η λεγόμενη ερημοποίηση».
Όσον αφορά το μέγεθος του προβλήματος, τονίζει λέγοντας: «Ήδη έχουμε χάσει καλλιέργειες και προκύπτει η ερημοποίηση που αναφέραμε και παραπάνω. Είναι τεράστιο το πρόβλημα σε περιοχές που έχουμε να κάνουμε με περιορισμένους πόρους. Όπως στα νησιά αλλά και σε μεγαλύτερες περιοχές, όπως στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία».
«Εκεί έχουμε έντονα τα καιρικά φαινόμενα αλλά δεν τροφοδοτούν τους υδροφόρους ορίζοντες. Είναι πολύ το νερό που πέφτει σε πολύ λίγο χρόνο, με αποτέλεσμα να φεύγει στη θάλασσα και να μην έχουμε αποθήκευση νερού. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό», συμπληρώνει.
«Χρειάζεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα που θα περιλαμβάνει τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων και αποθήκευση νερού για να έχουμε δυνατότητα επάρκειας» τονίζει.
«Δεν λέμε να απαγορευτεί η χρήση ή να περιοριστεί το νερό, αλλά να γίνει κτήμα σε όλους μας ότι το νερό είναι πολύτιμο. Γίνονται πολλές σπατάλες οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν»
Όσον αφορά τον τουρισμό και το ζήτημα του υπερτουρισμού σχολιάζει: «Πρέπει να κάνουμε κι αυτή την κουβέντα. Πόσο τουρισμό μπορούν να αντέξουν οι υποδομές μας»
«Δεν αντέχουμε άλλον άνυδρο χειμώνα. Και η αγωνία είναι οι βροχοπτώσεις που θα υπάρξουν. Πρέπει να δούμε τι θα υπάρξει στη χειμερινή περίοδο και να διαμορφώσουμε έγκαιρα τις πολιτικές μας για την σωστή χρήση του νερού και τον περιορισμό του. Δεν είναι λύση η αφαλάτωση. Χρειάζεται μεγάλο κόστος και δεν είναι περιβαλλοντολογικά σωστό» λέει κλέινοντας.
Δεν αντέχουμε άλλον έναν άνυδρο χειμώνα;;; Τι στο καλό, σε άλλο κράτος ζούμε; Ούτε χρόνος δεν έκλεισε απ την κακοκαιρία Ντάνιελ που κολύμπησαν μέχρι και τα ελικόπτερα! Είπαμε να μένουν προσηλωμένοι στο σενάριο που τους δίνουν αλλά όχι και έτσι.