Εφορία: Αναδρομική διαγραφή φόρων από το 2014 λόγω αριθμητικών λαθών

Κοινοποίηση:
efode-eforia

Η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών φέρνει σημαντικές αλλαγές στη φορολογική διαχείριση των πρόδηλων λαθών από τη Φορολογική Διοίκηση. Από την 1η Ιανουαρίου 2014, η εφορία θα αναγνωρίζει αναδρομικά σφάλματα που έχουν διαπραχθεί, οδηγώντας στη διαγραφή φόρων και προστίμων που οφείλονται σε αριθμητικά ή υπολογιστικά λάθη, ανεξάρτητα από το αν οι φορολογούμενοι έχουν προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Η τροπολογία καλύπτει εκκρεμείς υποθέσεις δεκαετίας και επιτρέπει τη διαγραφή φόρων και προστίμων που έχουν επιβληθεί εσφαλμένα, με δυνατότητα επιστροφής χρημάτων στους φορολογούμενους. Στόχος είναι η εξάλειψη των άδικων επιβαρύνσεων που προέκυψαν από μαθηματικά λάθη και έχουν οδηγήσει πολλούς φορολογούμενους σε προσφυγές στα δικαστήρια.

Σημαντικά σημεία της νέας ρύθμισης είναι τα εξής:

Αυτόματη Διόρθωση Λαθών: Η ΑΑΔΕ θα μπορεί να ακυρώνει ή να τροποποιεί πράξεις άμεσου προσδιορισμού φόρου ή επιβολής προστίμων είτε κατόπιν αίτησης του φορολογούμενου είτε αυτόματα, για προφανή σφάλματα που αφορούν αριθμητικά ή υπολογιστικά λάθη.
Διαδικασίες χωρίς καθυστέρηση: Ακόμα και αν η υπόθεση έχει οδηγηθεί στα δικαστήρια, η Φορολογική Διοίκηση θα μπορεί να προχωρήσει στη διόρθωση χωρίς να περιμένει την έκβαση της δικαστικής διαμάχης, κάτι που μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατό.
Επιστροφή ποσών: Ποσά που έχουν πληρωθεί από τους φορολογούμενους βάσει λανθασμένων πράξεων θα επιστρέφονται, ακόμη και αν αυτά υπάγονται σε παραγεγραμμένες περιπτώσεις, εφόσον το σφάλμα είναι της Φορολογικής Διοίκησης.
Αυτό το νέο πλαίσιο στοχεύει στη δικαιοσύνη και στην αποκατάσταση λαθών χωρίς πρόσθετες ταλαιπωρίες για τους πολίτες, ενισχύοντας τη διαφάνεια στη φορολογική διαχείριση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response