Όταν ακούς τη λέξη “φλεγμονή”, το πιο πιθανό είναι να συνδέεται με κάτι αρνητικό ή ανησυχητικό. Ωστόσο, η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού που ενεργοποιείται όταν το σώμα προσπαθεί να επουλώσει τον εαυτό του. Για παράδειγμα, όταν ο αστράγαλός σου πρήζεται μετά από διάστρεμμα, αυτό είναι ένα σύμπτωμα φλεγμονής.
Η φλεγμονή είναι αναγκαία για την ανάρρωση από ορισμένες καταστάσεις, καθώς όταν το σώμα εντοπίζει μια βλάβη ή τραυματισμό, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στέλνοντας χημικές ουσίες για να ξεκινήσει η διαδικασία επούλωσης. Ωστόσο, αν συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το τραυματισμένο μέρος του σώματος, μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση και να προκληθεί μεγαλύτερη φλεγμονή.
Ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα φλεγμονής περιλαμβάνουν ερυθρότητα, θερμότητα, πρήξιμο, πόνο ή και απώλεια λειτουργικότητας. Αυτά τα σημάδια υποδεικνύουν ότι το σώμα μας αντιμετωπίζει μια φλεγμονή. Είτε είναι βραχυπρόθεσμη είτε μακροπρόθεσμη, είναι σημαντικό να προσέχεις τα συμπτώματα και να μην τα αγνοείς, προκειμένου να συμβουλευτείς γιατρό και να καθορίσεις την κατάλληλη θεραπεία. Ειδικοί μοιράζονται τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα φλεγμονής και εξηγούν τα αίτια τους.
Η φλεγμονή είναι πιθανό να συνοδεύεται από πόνο, ο οποίος είναι το πρώτο σήμα του σώματος ότι κάτι δεν πάει καλά. «Ο πόνος συνήθως υποχωρεί μόλις υποχωρήσει η διαδικασία της φλεγμονής. Συνήθως αντιμετωπίζεται με ανάπαυση και ενδεχομένως τη χρήση φυσικών αντιφλεγμονωδών, όπως το τζίντζερ, η κουρκουμίνη, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και το σκόρδο, αλλά και τη χρήση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων», εξηγεί ο Medhat Mikhael, αναισθησιολόγος ειδικευμένος στην αντιμετώπιση του πόνου.
Όταν το σώμα σου καταπολεμά μια φλεγμονή, καταναλώνει πολλή ενέργεια, γι’ αυτό μπορεί να αισθάνεσαι κόπωση, ακόμη κι αν κοιμάσαι αρκετά τη νύχτα. «Η υπνηλία που προκαλείται από τη φλεγμονή θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα πολλών πραγμάτων, όπως μια λοίμωξη, δυσανεξία στα τρόφιμα ή κάποιο αυτοάνοσο νόσημα», εξηγεί η Denise Pate, που ειδικεύεται στην εσωτερική παθολογία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνιστά στους ασθενείς της να ξεκουράζονται όσο το δυνατόν περισσότερο και να εντάσσουν στη διατροφή τους τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση, όπως τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα καλά λιπαρά.
3. Δερματικά προβλήματα
Μια φλεγμονή μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στην επιδερμίδα, όπως ερυθρότητα, κνησμό, εξανθήματα και κνίδωση. «Αυτά τα συμπτώματα συχνά δείχνουν ότι το σώμα προσπαθεί να καταπολεμήσει μια φλεγμονή, εξαιτίας κάποιας λοίμωξης, ενός αυτοάνοσου νοσήματος ή μιας αλλεργικής αντίδρασης», εξηγεί ο γυναικολόγος-ογκολόγος Steve Vasilev. «Αυτά μπορεί να είναι τοπικά ή πιο εκτεταμένα δερματικά προβλήματα, που σηματοδοτούν ένα γενικευμένο πρόβλημα στο σώμα, όπως για παράδειγμα μια αλλεργική αντίδραση σε κάτι που καταναλώσατε».
4. Προβλήματα στην αναπνοή
Αν πάσχεις από φλεγμονή στους πνεύμονες, μπορεί να εμφανίσεις δυσκολία στην αναπνοή, συριγμό, βήχα και δύσπνοια προειδοποιεί ο Δρ. Vasilev. «Αυτό μπορεί να συμβεί ως αντίδραση σε λοιμώξεις, αλλεργίες ή χρόνιες πνευμονοπάθειες, όπως το άσθμα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ΧΑΠ», αναφέρει.
Για να μειώσεις τη φλεγμονή, επισκέψου γιατρό για να σου προτείνει ένα σχέδιο θεραπείας που μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα ή εισπνεόμενα, ή δώσει συμβουλές για να αποφύγεις παράγοντες που επιδεινώνουν τη φλεγμονή, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση ή το κάπνισμα.
5. Πονοκέφαλοι
Οι πονοκέφαλοι καθώς και οι ημικρανίες είναι κάτι συχνό, ενώ επηρεάζουν έναν στους επτά ενήλικες παγκοσμίως. «Μερικές φορές φταίει η φλεγμονή, η οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα μυϊκών σπασμών, σπασμών των αιμοφόρων αγγείων ή να έχει νευρολογική προέλευση», εξηγεί ο Δρ. Vasilev.
«Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στην απελευθέρωση ουσιών, όπως οι προσταγλανδίνες, που μπορούν να ενεργοποιήσουν τους υποδοχείς του πόνου». Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό να εντοπιστεί η υποκείμενη αιτία των πονοκεφάλων και να ακολουθηθεί το συνιστώμενο σχέδιο θεραπείας, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, αλλαγές στον τρόπο ζωής αλλά και τεχνικές μείωσης του στρες».
6. Πρησμένοι λεμφαδένες
Όταν το σώμα αντιμετωπίζει μια λοίμωξη, οι λεμφαδένες συνήθως διογκώνονται. Μπορεί όμως και η φλεγμονή να προκαλέσει αυτή την αντίδραση. «Οι λεμφαδένες είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, οπότε η διόγκωση μπορεί να εμφανιστεί ως απάντηση σε λοιμώξεις και αυτοάνοσες διαταραχές», λέει ο Δρ Vasilev. «Όταν οφείλονται σε λοίμωξη, αυτές οι επώδυνες διογκώσεις τείνουν να υποχωρούν από μόνες τους».
7. Πεπτικά προβλήματα
Εάν αντιμετωπίζετε γαστρεντερικές ενοχλήσεις οποιουδήποτε είδους, όπως αέρια, φούσκωμα ή διάρροια, μπορεί να υπάρχει κάποια φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα. «Το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται και προσπαθεί να καταπολεμήσει τα παθογόνα βακτήρια στο έντερo», εξηγεί η Josephine Connolly-Schoonen, PhD, RD, διευθύντρια του τμήματος διατροφής και προληπτικής ιατρικής στο Stony Brook Medicine.
«Η μείωση αυτού του τύπου φλεγμονής είναι μια πολύπλοκη διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιούνται φάρμακα και βότανα για τη μείωση του πληθυσμού των βλαβερών μικροβίων, την επούλωση του εντέρου και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για την αποκατάσταση μιας υγιούς μικροχλωρίδας».