Ζελένσκι: Κάλεσμα για στρατηγικά χτυπήματα “μεγάλης εμβέλειας” στη Ρωσία

Κοινοποίηση:
zelensky_f16

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή 30 Αυγούστου από το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, το οποίο επικαλείται το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να ελέγξουν τους οικισμούς Σινκίιφκα, Κοστιαντινίφκα και Νοβοζελάνε στην ανατολική Ουκρανία. Αυτή η εξέλιξη προσθέτει νέα διάσταση στις ήδη τεταμένες συνθήκες του πολέμου.

 

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το πρακτορείο Reuters δεν έχει επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης. Η έλλειψη επιβεβαίωσης από τρίτους φορείς εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ακρίβεια των αναφορών και την κατάσταση στην περιοχή.

Η δυναμική του πολέμου συνεχώς αλλάζει, με τις στρατηγικές και τις κινήσεις των δυνάμεων να επηρεάζουν την πορεία των γεγονότων. Οι εξελίξεις αυτές είναι κρίσιμες για την κατανόηση της συνολικής εικόνας της σύγκρουσης και των πιθανών συνεπειών για την περιοχή.

Ο Ουκρανικός Στρατός προχώρησε έως και 2 χιλιόμετρα στο Κούρσκ το τελευταίο 24ωρο

Από την πλευρά του, ο αρχηγός στρατού της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν προχωρήσει έως και 2 χιλιόμετρα στην εισβολή τους στη δυτική περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας τις τελευταίες 24 ώρες

 

Ο Ολεξάντρ Σίρσκι ενημέρωσε τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βιντεοσύνδεσης και είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχο τους 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους.

Η Ρωσία γυρίζει μισθοφόρους από την Μπουρκίνα Φάσο για να πάνε στο Κουρσκ
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι μισθοφόροι της ρωσικής εθελοντικής ταξιαρχίας Medvedi (Αρκούδες) εγκαταλείπουν το αφρικανικό κράτος της Μπουρκίνα Φάσο.

Ειδικότερα, όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο λόγος της αποχώρησης των Ρώσων μισθοφόρων από την Αφρική είναι η μεταφορά τους στην περιοχή του Κουρσκ, όπου η επίθεση του Ουκρανικού Στρατού συνεχίζεται από τις 6 Αυγούστου.

«Πρόκειται για μια στρατιωτική ομάδα με περίπου 10 άνδρες, η οποία είχε αφιχθεί στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, τον Μάιο, με σκοπό να αναλάβει την προστασία “ορισμένων σημαντικών προσώπων”, μεταξύ των οποίων πιθανότατα και ο επικεφαλής της χούντας, ο λοχαγός Ιμπραΐμ Τραορέ», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

 

Την αποχώρηση των Medvedi από την Μπουρκίνα Φάσο επιβεβαίωσε ο διοικητής της ταξιαρχίας, Βίκτορ Γιερμαλάγεφ, με το ψευδώνυμο «Τζεντάι», με τον οποίο οι δημοσιογράφοι της Le Monde ήρθαν σε επαφή μέσω Telegram στις 22 Αυγούστου.

Ο ίδιος αρνήθηκε να διευκρινίσει τις αποστολές του, αλλά επιβεβαίωσε τον αριθμό των 300 ανδρών που αναπτύχθηκαν αρχικά. «Κάποιοι μένουν, φυσικά. Έχουμε βάσεις και περιουσίες, εξοπλισμό και πυρομαχικά. Δεν θα πάρουμε τα πάντα πίσω στη Ρωσία», είπε.

Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, τις οποίες επιβεβαίωσε στο AFP μια δυτική πηγή ασφαλείας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, περίπου εκατό μισθοφόροι από την ταξιαρχία Medvedi έχουν εγκαταλείψει την Μπουρκίνα Φάσο από ένα συνολικό απόσπασμα 300 ανδρών.

Τον Ιούνιο, ο Τζακ Μαργκόλιν (Jack Margolin), εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής (FPRI) για τον ρωσικό μισθοφορισμό, περιέγραψε τις «Αρκούδες» ως οργάνωση που είναι «υπό τον έλεγχο του υπουργείου Άμυνας» και συνδεδεμένη με μια στρατιωτική μονάδα που προμήθευε την μισθοφορική οργάνωση Wagner από το 2014.

 

Ουκρανία: 4 νεκροί κα 28 τραυματίες από ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο

Ρωσική κατευθυνόμενη βομβιστική επίθεση στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο της Ουκρανίας έπληξε μια πολυκατοικία και μια παιδική χαρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, και να τραυματιστούν τουλάχιστον 28 ακόμη, ανακοίνωσαν οι τοπικές Αρχές.

«Οι κατακτητές σκότωσαν ένα παιδί ακριβώς στην παιδική χαρά», δήλωσε ο Ίχορ Τερέχοφ στο Telegram.

Τρεις άλλοι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια 12όροφη πολυκατοικία, στην οποία προκλήθηκε φωτιά ως αποτέλεσμα της επίθεσης, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ένα βίντεο από το σημείο, που ανέβασε ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, Άντριι Γερμάκ, δείχνει τεράστιες φλόγες και πυκνό μαύρο καπνό να υψώνεται από τους επάνω ορόφους του κτιρίου.

 

«Οι Ρώσοι χτύπησαν ξανά αμάχους», δήλωσε ο Γερμάκ μέσω ανάρτησής του στο Telegram.

Το Χάρκοβο (η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας) και η γύρω περιοχή έχουν γίνει στόχος εδώ και καιρό των ρωσικών επιθέσεων, στις οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως εξαιρετικά καταστροφικές κατευθυνόμενες βόμβες.

Ο Ζελένσκι ζητά ξανά από τη Δύση χτυπήματα μεγάλης εμβέλειας στη Ρωσία
Μετά από αυτήν την επίθεση ο Ζελένσκι κάλεσε εκ νέου τους δυτικούς συμμάχους να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πραγματοποιεί επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς σε στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις της Ρωσίας.

«Το πλήγμα δεν θα συνέβαινε, εάν οι αμυντικές μας δυνάμεις είχαν την ικανότητα να καταστρέψουν τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στις βάσεις τους», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος μέσω ανάρτησής του στην εφαρμογή Telegram.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: