Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκφράζει ανησυχία σχετικά με τις πιθανές συνέπειες που θα έχει η μείωση της αμερικανικής υποστήριξης προς το ΝΑΤΟ από τον Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει τη Ρωσία στο να κηρύξει πόλεμο κατά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του προεδρικού ζεύγους των Ηνωμένων Πολιτειών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προκαλέσει ταχύτατες εξελίξεις στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται να επιδιώκει μια ειρηνική λύση για την κατάσταση στην Ουκρανία, γεγονός που έχει αιφνιδιάσει τους Ευρωπαίους συμμάχους.
Η στρατηγική αυτή της Ουάσινγκτον έχει δημιουργήσει ανησυχίες στους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι φοβούνται ότι η αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής παρουσίας στις διαπραγματεύσεις μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια της περιοχής.
Αύριο Δευτέρα στο Παρίσι, ηγέτες «μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών» θα συναντηθούν εκτάκτως για συνομιλίες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την Ουκρανία, μετά τις επιθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην ΕΕ τις επιδιώξεις για απευθείας διαπραγματεύσεις με την Μόσχα για το ουκρανικό.
Ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι ο Τραμπ έχει την ικανότητα να πιέσει τον Ρώσο πρόεδρο προς μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος είχε μια προειδοποίηση.
«Πιστεύουμε ότι ο Πούτιν θα κηρύξει πόλεμο στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Σε μια φλογερή ομιλία στην Διάσκεψη χθες Σάββατο, ο Ουκρανός πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, υποστηρίζοντας πως η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να είναι βέβαιη για την προστασία των ΗΠΑ και πως για να λάβει τον σεβασμό της Ουάσινγκτον θα πρέπει να αποκτήσει έναν ισχυρό στρατό.
Ο Ουκρανός ηγέτης εκτίμησε ότι ο Πούτιν προβλέπει μια «αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ», κάτι θα μπορούσε να συμβεί αν οι ΗΠΑ αποσύρουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη στην Ευρώπη.
«Δεν ξέρω αν (οι Ρώσοι) θα θελήσουν το 30% της Ευρώπης, το 50%, δεν ξέρω. Κανείς δεν ξέρει. Αλλά θα έχουν αυτή τη δυνατότητα», προειδοποίησε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με τον οποίο ο ρωσικός στρατός έχει αναπτύξει «μεγάλο αριθμό στρατιωτών στο έδαφος της Λευκορωσίας».
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι, κατά τη γνώμη του, ο Ρώσος πρόεδρος «δεν θέλει ειρήνη». «Μην τον εμπιστεύεστε», είπε. «Μην εμπιστεύεστε τον Πούτιν».
Παράλληλα, αναφερόμενος σε ένα προσχέδιο συμφωνίας που κατέθεσε η Ουάσινγκτον στο Κίεβο για αμερικανική πρόσβαση στα ουκρανικά ορυκτά, ο Ζελένσκι τόνισε πως η συμφωνία ως έχει δεν θα προχωρήσει αν το Κίεβο δεν λάβει τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά.
«Αν δεν μας δοθούν οι εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ, πιστεύω ότι η οικονομική συμφωνία δεν θα λειτουργήσει», τόνισε. «Πρέπει να είναι όλα δίκαια».
Χθες Σάββατο ο Ουκρανός πρόεδρος απάντησε αρνητικά στη πρόταση της Ουάσινγκτον για εκμετάλλευση των κρίσιμης σημασίας ορυκτών.
Τρεις πηγές ανέφεραν ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε προτείνει να αναλάβει την ιδιοκτησία του 50% των κρίσιμων ορυκτών της Ουκρανίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters