Ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις για τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, με τον νέο αρχηγό του στρατού της Βρετανίας να κάνει την πιο ζοφερή εκτίμηση μέχρι σήμερα, ότι «είμαστε η γενιά που πρέπει να προετοιμάσει τον στρατό για να πολεμήσει και πάλι στην Ευρώπη».
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε πριν από περισσότερο από 3 μήνες, όταν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου και η η αντίδραση της Ευρώπης αλλά και του υπόλοιπου κόσμου αφορά περισσότερο τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ενώ υπάρχουν οι χώρες που έχουν στηρίξει την Ουκρανία και στρατιωτικά.
Αν και ο Μπόρις Τζόνσον, στη δεύτερη αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Κίεβο, έκανε σαφές πως η Βρετανία δεν θα στείλει στρατεύματα αλλά προειδοποίησε αυτό το Σαββατοκύριακο ότι η χώρα θα πρέπει να δείξει υποστήριξη στην Ουκρανία για «μακρύ χρονικό διάστημα».
Όμως, ο νέος αρχηγός του στρατού της Βρετανίας, Πίτερ Σάντερς, είπε στους στρατιώτες του, σύμφωνα με το inews.co.uk, ότι «είμαστε η γενιά που πρέπει να προετοιμάσει τον στρατό για να πολεμήσει και πάλι στην Ευρώπη. Υπάρχει τώρα μια καυτή επιτακτική ανάγκη να σφυρηλατήσουμε έναν στρατό ικανό να πολεμήσει στο πλευρό των συμμάχων μας και να νικήσει τη Ρωσία στη μάχη.
Είμαι ο πρώτος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού από το 1941 που αναλαμβάνει τη διοίκηση του Στρατού στη σκιά ενός χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη με τη συμμετοχή μιας ηπειρωτικής δύναμης.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υπογραμμίζει τον βασικό μας σκοπό – να προστατεύσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο όντας έτοιμοι να πολεμήσουμε και να κερδίσουμε πολέμους στην ξηρά», σημείωσε ο Σάντερς.
Οι φόβοι για τη διάρκεια του πολέμου
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι μπορεί να πάρει χρόνια. Δεν πρέπει να σταματήσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία», δηλώνει για τον πόλεμο ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη γερμανική Bild.
Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε στη συνέντευξή του ότι πρέπει να υπάρχει στήριξη στην Ουκρανία «ακόμη κι αν τα κόστη είναι υψηλά, όχι μόνο αυτά της στρατιωτικής υποστήριξης, αλλά και αυτά των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων».
Από τη μεριά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε στους Sunday Times, ότι η προμήθεια όπλων έπρεπε να συνεχιστεί και ότι θα ήταν απαραίτητο να «διατηρηθεί η βιωσιμότητα του ουκρανικού κράτους» με την παροχή οικονομικής στήριξης «για την πληρωμή μισθών, τη λειτουργία σχολείων, την παροχή βοήθειας και την έναρξη της ανοικοδόμησης».
Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι εξακολουθούν να πολιορκούν το Σεβεροντονέτσκ, με τους Ουκρανούς να δηλώνουν ότι έχουν αποκρούσει εκατοντάδες επιθέσεις.