Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του σχετικά με τις ισλαμιστικές συνδέσεις των ομάδων τζιχαντιστών που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και οι οποίες έχουν αναλάβει την εξουσία στη Συρία.
Σύμφωνα με τον Ανουάρ Γκαργκάς, διπλωματικό σύμβουλο του προεδρικού γραφείου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, υπάρχουν ανησυχητικά στοιχεία για τη φύση των νέων δυνάμεων που κυβερνούν τη Συρία. Αν και οι ίδιες οι ομάδες δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να επιβάλουν ένα συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα στους Σύρους πολίτες, η σύνδεσή τους με οργανώσεις όπως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και η Αλ Κάιντα προκαλεί σοβαρές ανησυχίες.
Ο Γκαργκάς έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο World Policy Conference, το οποίο διοργανώθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (IFRI) στο Αμπού Ντάμπι. Οι παρατηρήσεις του υπογραμμίζουν την ανάγκη για προσεκτική παρακολούθηση της πολιτικής κατάστασης στη Συρία και των πιθανών επιπτώσεων στην περιοχή.
“Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι από τη μια πλευρά και να βοηθήσουμε τους Σύρους. Αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι η περιοχή έχει ήδη βιώσει τέτοια επεισόδια, πρέπει λοιπόν να είμαστε σε εγρήγορση”, δήλωσε, υπενθυμίζοντας κυρίως τις “βάναυσες περιπέτειες του Ισλαμικού Κράτους” στο Ιράκ και τη Συρία κατά την προηγούμενη δεκαετία.
Στο τέλος μιας επίθεσης 11 ημερών, ένας συνασπισμός φατριών τζιχαντιστών υπό τη διοίκηση της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) πήρε από τις κυβερνητικές δυνάμεις το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, βάζοντας τέλος σε μισό αιώνα κυριαρχίας της οικογένειας Άσαντ.
Η HTS, της οποίας ηγείται ο Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, δηλώνει ότι δεν έχει πλέον καμιά σχέση με τον τζιχαντισμό, αλλά συνεχίζει να χαρακτηρίζεται “τρομοκρατική” οργάνωση από πολλές δυτικές πρωτεύουσες, και την Ουάσινγκτον.
Ο νέος πρωθυπουργός που είναι υπεύθυνος για τη μετάβαση έως την 1η Μαρτίου, ο Μοχάμαντ αλ Μπασίρ, υποσχέθηκε ένα κράτος δικαίου και την “εγγύηση των δικαιωμάτων για όλους”, εν μέσω ανησυχιών της διεθνούς κοινότητας.
Στην Ιορδανία, Αμερικανοί, Ευρωπαίοι, Άραβες και Τούρκοι υπουργοί και αξιωματούχοι πραγματοποιούν συνάντηση για τη Συρία, σήμερα στην Άκαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα.
“Έχουμε ευθύνη να εργαστούμε για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος”, δήλωσε τέλος ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου των Εμιράτων σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η επιστροφή, ακόμη και με “απελάσεις” όταν δεν γίνεται αυτοβούλως, είναι απαραίτητη προϋπόθεσις για την εγκαθίδρυση ισοροπειών σε νέα Κατάσταση στην Συρία. Ούτε καμμία Διεθνής Οργάνωσις μπορεί να βοηθήσει εάν τμήμα του πληθυσμού ,με ομοιόμορφη συμπεριφορά “φυγής” παραμένει εκτός Χώρας, εκτός υπολογισμών. Τότε “κερδίζουν έδαφος¨οι Σφετεριστές. Δηλαδή οι Τζιχαντιστές της Τουρκίας έναντι παντός Συριακού η Διεθνούς κανόνος και Δικαίου. Η ανάγκη ραγδαίου επαναπατρισμού και η άμεση παροχή κάθε είδους βοήθειας και προστασίας μέσα στην Χώρα τους, στην Συρία, μπορεί να Εδραιώσει για επικράτηση ενότητος και αυτονομίας. Άλλως η Τουρκία θα διεκδικεί το 40%, Ισραήλ 25% όπως δήλωσε, Κούρδοι και λοιποί θα “σφάζονται” για το υπόλοιπο και θα εμφανισθει η Τουρκία που την ανέτρεψε και διαμέλησε ως “εγγυήτρια” όπως στο 35% στην Βόρεια Κύπρο, όμως στο 100% στην Συρία και θα εδραυώσει αλυτρωτισμό και προστασία Αγωγών, ΑΟΖ κλπ.. Άμεσα Πατριωτική Αντιπολίτευσις να ωθήσει, πιέσει την Κυβέρνηση για Μαζική επιστροφή και βοήθεια των εκεί .