Στις 30 Νοεμβρίου 2021, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το «Νέο Οικονομικό Μοντέλο». Είπε, «Με το νέο μοντέλο οικονομίας, προωθούμε την πολιτική της προσέλκυσης ζεστού χρήματος πληρώνοντας υψηλά επιτόκια. Θα στηρίξουμε την παραγωγή και τις εξαγωγές με χαμηλά επιτόκια».
Έχουν περάσει τέσσερις μήνες αλλά η πραγματική εικόνα δεν ταιριάζει με τους στόχους που αναφέρονται στη δήλωσή του. Αντίθετα, ο πληθωρισμός, η ανεργία, οι τόκοι και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξάνονται συνεχώς.
Πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι όταν η συναλλαγματική ισοτιμία και ο πληθωρισμός βγήκαν εκτός ελέγχου στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο του 2021, η κυβέρνηση άρχισε να χρησιμοποιεί τον όρο «νέο μοντέλο οικονομίας», ενώ δεν υπήρχε τέτοιο μοντέλο. Τον Νοέμβριο, όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε το «Νέο Μοντέλο Οικονομίας», το επιτόκιο USD/TL ήταν 12,96 αλλά αυξήθηκε στο 18,36 έως τις 20 Δεκεμβρίου 2021. Ομοίως, ο πληθωρισμός, ο οποίος ήταν 21,31 τοις εκατό τον Νοέμβριο του 2021, ανήλθε σε ανησυχητικά επίπεδα σε 61,14 τοις εκατό τον Μάρτιο του 2022, το υψηλότερο των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία της ENAG Inflation Research Group, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού τιμών καταναλωτή ήταν 143 τοις εκατό τον Μάρτιο του 2022. Από τη δήλωση του Ερντογάν στις 30 Νοεμβρίου, η τιμή ανά λίτρο της βενζίνης αυξήθηκε κατά 105 τοις εκατό, η τιμή του ντίζελ αυξήθηκε κατά 117 τοις εκατό σεντ. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες από τις 30 Νοεμβρίου 2021 έως την 1η Απριλίου 2022, η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου ήταν 68 τοις εκατό. Η Τουρκία εισάγει σχεδόν όλες τις ενεργειακές της ανάγκες. Το ενεργειακό της κόστος άρχισε να αυξάνεται τον Σεπτέμβριο του 2021 και αυξήθηκε κατά 212% από έτος σε έτος τους πρώτους δύο μήνες του 2022 στα 16,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι κοινοί Τούρκοι πολίτες φέρουν το κύριο βάρος της συνεχούς αύξησης του πληθωρισμού. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την Istanbul Economic Research, περίπου το 59 τοις εκατό των πολιτών στην Τουρκία δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Το όριο της φτώχειας στην Τουρκία για μια τετραμελή οικογένεια αυξήθηκε στις 16.052 λίρες τον Μάρτιο του 2022, σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερο από τον κατώτατο μισθό. Το όριο της φτώχειας υποδηλώνει τα χρήματα που χρειάζονται για μια τετραμελή οικογένεια για να τραφεί επαρκώς και υγιεινά και καλύπτει επίσης τις δαπάνες για είδη πρώτης ανάγκης όπως ρούχα, ενοίκιο, ρεύμα, νερό, μεταφορές, εκπαίδευση και υγεία.
Ενώ, το όριο πείνας, που υποδεικνύει το ελάχιστο χρηματικό ποσό που χρειάζεται για να σωθεί μια τετραμελής οικογένεια από την πείνα τον μήνα, έγινε 4.927 λίρες τον Μάρτιο, 675 λίρες πάνω από τον κατώτατο μισθό των 4.250 λιρών. Εξάλλου, τα έξοδα κουζίνας αυξήθηκαν κατά 8,74 τοις εκατό μηνιαίως και 76,39 τοις εκατό ετησίως.
Σε συνδυασμό με τις ανησυχίες του απλού ανθρώπου, το ποσοστό ανεργίας που ήταν 22,1 τοις εκατό στις 30 Νοεμβρίου 2021 αυξήθηκε στο 22,9 τοις εκατό τον Ιανουάριο του 2022. Υποστηρίχθηκε ότι η ανεργία θα μειωνόταν στο «νέο μοντέλο οικονομίας». Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι αναμένεται άνοδος τους επόμενους μήνες με την επιβράδυνση της οικονομίας.
Η Τουρκία είναι μια συνταγματικά κοσμική δημοκρατία, αλλά το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ακολουθήσει μια ισλαμιστική ατζέντα και έχει διαβρώσει τη δημοκρατία. Αυτό οδήγησε σε διάβρωση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην τουρκική οικονομία και έτσι μείωσε τις πιθανότητες οποιασδήποτε αναζωογόνησης της οικονομίας της χώρας υπό το «Νέο Οικονομικό Μοντέλο» του Προέδρου Ερντογάν.
directus.gr
Σε λίγο και στην Ελλάδα ότι γίνεται στην Τουρκία θα γίνει και δώ