ΗΠΑ: Αυξάνονται οι προειδοποιήσεις για λύσσα σε όλες τις πολιτείες από ρακούν και νυχτερίδες

Κοινοποίηση:
bat-

Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν τους Αμερικανούς να είναι σε επιφυλακή για ζώα που έχουν μολυνθεί από τη λύσσα εν μέσω μιας σειράς επιθέσεων σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Αυτόν τον μήνα, ένα λυσσασμένο ρακούν επιτέθηκε σε δύο σκυλιά και λυσσασμένες νυχτερίδες που βρέθηκαν σε δύο ξεχωριστά σπίτια στο Μιζούρι .

Τον περασμένο μήνα, μια αδέσποτη γάτα με λύσσα επιτέθηκε σε ένα άτομο στο Staten Island της Νέας Υόρκης , ενώ στη Μασαχουσέτη ένα λυσσασμένο κογιότ επιτέθηκε σε δύο άτομα σε ένα πάρκο.

Και νωρίτερα φέτος, ένα άλλο ρακούν με λύσσα επιτέθηκε σε επισκέπτες θεματικών πάρκων στην Πενσυλβάνια τον Μάρτιο και τον Φεβρουάριο, ένας πεζοπόρος στο Ρόουντ Άιλαντ χρειάστηκε να σκοτώσει ένα λυσσασμένο κογιότ καθώς προσπαθούσε να μπήξει τα νύχια στον σκύλο του.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι σε ορισμένες περιοχές της χώρας υπάρχουν περισσότερα λυσσασμένα ζώα από το κανονικό, με τους υγειονομικούς αξιωματούχους να εκφράζουν ανησυχίες ιδιαίτερα για τις νυχτερίδες .
Παρά την αύξηση των λυσσασμένων ζώων, οι αξιωματούχοι δεν έχουν αναφέρει ότι οι μολύνσεις από λύσσα στους ανθρώπους αυξάνονται.

Προειδοποιώντας για τη λύσσα, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στη Νότια Καρολίνα δήλωσαν: «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι, ειδικά τα παιδιά, μπορεί να δαγκωθούν από μια νυχτερίδα και να μην το γνωρίζουν. Αυτό συμβαίνει επειδή οι νυχτερίδες έχουν μικροσκοπικά δόντια ».

Λιγότεροι από 10 άνθρωποι μολύνονται από τη νόσο κάθε χρόνο, δείχνουν οι στατιστικές, με τις περισσότερες λοιμώξεις να προλαμβάνονται με εμβολιασμό στους ανθρώπους μετά από έκθεση σε ύποπτα λυσσαλέα ζώα που εμποδίζει τον ιό να τα μολύνει.

Όσοι είναι ύποπτοι ότι έχουν μολυνθεί θα πρέπει να λάβουν μία δόση εντός 24 ωρών και στη συνέχεια άλλες τρεις εμβολιασμοί την τρίτη, έβδομη και 14η ημέρα μετά τον πρώτο εμβολιασμό τους.

Ο Δρ Thomas Moore, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Κάνσας, είπε στην DailyMail.com ότι τα τελευταία χρόνια έχει δει περισσότερους ανθρώπους που ανησυχούν για τη λύσσα — αλλά όχι περισσότερες περιπτώσεις.

«Είναι πολύ σπάνιο κάποιος να διαγνωστεί με λύσσα», είπε, «και όταν συμβεί, είναι συγκλονιστικό – ο κόσμος θα το ακούσει».

«Κανονικά, αυτό που συμβαίνει είναι ότι εάν υπάρξει μια απρόκλητη επίθεση σε ζώα, τότε οι άνθρωποι ανησυχούν για αυτό και μπορεί να κάνουν το εμβόλιο για τη λύσσα».

Οι απρόκλητες επιθέσεις ζώων είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι της λύσσας επειδή η ασθένεια προκαλεί τα ζώα να πλησιάζουν και να είναι επιθετικά με άλλα οποιουδήποτε είδους, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Ο Δρ Μουρ είπε ότι είχε τρεις κλήσεις μέχρι στιγμής φέτος σε σχέση με τη λύσσα, κάτι που είναι φυσιολογικό για αυτήν την εποχή του χρόνου.

Συνολικά, πάνω από το 90 τοις εκατό των κρουσμάτων λύσσας σε εθνικό επίπεδο συνδέονται με έκθεση σε άγρια ζώα – με περίπου το ένα τρίτο να συνδέεται με νυχτερίδες και ένα άλλο τρίτο με ρακούν.

Μια νυχτερίδα που είναι ενεργή κατά τη διάρκεια της ημέρας, για παράδειγμα, βρίσκεται στο έδαφος ή φαίνεται να μην μπορεί να πετάξει θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν να έχει λύσσα, δήλωσαν αξιωματούχοι του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας του Ιλινόις (IDPH).

Οι άνθρωποι κολλούν τον ιό από το σάλιο μολυσμένων ζώων που εισχωρεί σε ανοιχτές πληγές.

«Εάν σας έχει δαγκώσει κάποιο ζώο, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια», δήλωσε η IDPH σε μια συμβουλή τον Μάιο.
«Τα τραύματα από δάγκωμα μπορεί να μολυνθούν και εάν το ζώο είναι υψηλού κινδύνου για λύσσα πρέπει να ξεκινήσει γρήγορα η προληπτική θεραπεία», σημείωσαν.

Επιπλέον, όποτε είναι δυνατόν, οι αξιωματούχοι είπαν ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει «να σκοτώσουν ή να απελευθερώσουν τη νυχτερίδα πριν καλέσουν το γιατρό σας ή το τοπικό τμήμα υγείας για να προσδιορίσουν εάν θα μπορούσατε να είχατε εκτεθεί σε λύσσα και να χρειάζεστε προληπτική θεραπεία».

Ένα δείγμα που συλλαμβάνεται μπορεί να βοηθήσει τους τοπικούς υγειονομικούς αξιωματούχους να αποφασίσουν την πορεία θεραπείας για όσους εκτίθενται, πρόσθεσαν.

Πολλοί μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι έχουν μολυνθεί, με πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου – συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και ανεξήγητο μυρμήγκιασμα – χρειάζονται έως και τρεις μήνες για να εμφανιστούν.

Εντός μιας εβδομάδας από την εμφάνισή τους, ωστόσο, οι ασθενείς προχωρούν στη θανατηφόρα μορφή της νόσου – όπου προσβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό προκαλώντας επιληπτικές κρίσεις, παραισθήσεις και υπερβολική σιελόρροια.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς που αναπτύσσουν λοίμωξη από λύσσα πεθαίνουν από τη νόσο, η οποία έχει ποσοστό θνησιμότητας 99,9%.

Το πρώτο άτομο που επέζησε από την ασθένεια ήταν η Jeanna Giese, από το Ουισκόνσιν, η οποία δαγκώθηκε από μια νυχτερίδα σε μια εκκλησία το 2004.

Εκδίδοντας προειδοποιήσεις για τη λύσσα, οι αξιωματούχοι στη Βόρεια Καρολίνα δήλωσαν ότι είχαν δει αύξηση στις κλήσεις από ανθρώπους που είχαν δει άρρωστα ρακούν.

«Η επαφή με άγρια ζώα είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι, τα κατοικίδια και τα ζώα εκτίθενται στη λύσσα», είπαν.

«Μπορείτε να μειώσετε την πιθανότητα έκθεσης στη λύσσα για εσάς και τα κατοικίδια ζώα σας αποφεύγοντας την επαφή με άγρια ζώα και λαμβάνοντας απλές προφυλάξεις».

Στο Μιζούρι, αξιωματούχοι προειδοποιούν για τις νυχτερίδες που έχουν μολυνθεί από λύσσα και υπενθυμίζουν στους ανθρώπους να αποφεύγουν την άμεση επαφή με την άγρια ζωή.

Οι προειδοποιήσεις ήταν ιδιαίτερα επείγουσες, δεδομένης της πρόσφατης εμφάνισης μωρών νυχτερίδων — οι οποίες μπορεί να τριγυρνούν γύρω από τα σπίτια αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response