Σε χειρουργική επέμβαση υπεβλήθη ο Thibodaux, ένας 36χρονος αλιγάτορας, προκειμένου να του αφαιρέσουν δεκάδες νομίσματα από το στομάχι.
Ο ζωολογικός κήπος στην Ομάχα της Νεμπράσκα που φιλοξενεί το ερπετό, καλεί πλέον τους επισκέπτες του να αποφεύγουν να πετάνε μετρητά στους χώρους των ζώων.
Οι κτηνίατροι στο Henry Doorly Zoo and Aquarium έβγαλαν 7 δολάρια σε κέρματα από το στομάχι ενός λευκού αλιγάτορα αφού εντόπισαν μεταλλικά αντικείμενα κατά τη διάρκεια των συνηθισμένων εξετάσεων του.
Ο Thibodaux, ένας από τους 10 Αμερικανούς αλιγάτορες υπό τη φροντίδα του ζωολογικού κήπου, υποβλήθηκε σε δημόσια επέμβαση για να του αφαιρέσουν τα κέρματα. Οι επισκέπτες τράβηξαν φωτογραφίες ενώ οι γιατροί αφαιρούσαν τα χρήματα.
«Με τη βοήθεια των εκπαιδευτών του, ο Thibodaux αναισθητοποιήθηκε και διασωληνώθηκε για να μας επιτρέψει να τον διαχειριστούμε με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας», εξήγησε η Κριστίνα Πλάγκ, συνεργάτης κτηνίατρος στο Henry Doorly Zoo, σε μια ανάρτηση στο Facebook στον λογαριασμό του ζωολογικού κήπου.
«Τοποθετήθηκε ένας πλαστικός σωλήνας για να προστατεύσει το στόμα του και να περάσουν με ασφάλεια τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση στα νομίσματα, όπως μια κάμερα που μας βοήθησε να καθοδηγήσουμε την ανάκτηση αυτών των αντικειμένων».
Ο αλιγάτορας είναι καλά και επέστρεψε στον βιότοπό του, ο ζωολογικός κήπος όμως πρόσθεσε στη δημοσίευση ότι οι επισκέπτες «δεν πρέπει να ρίχνουν κέρματα σε υδάτινα σώματα του ζωολογικού κήπου».
Αντίθετα, πρότειναν να εξαργυρώνουν τα ρέστα για ένα αναμνηστικό νόμισμα ή να τα πετάνε στο πηγάδι των ευχών.
Η Πλαγκ είπε επίσης στον τοπικό σταθμό KETV ότι το προσωπικό υποθέτει ότι τα νομίσματα πετιούνται απευθείας στο στόμα των αλιγάτορων αντί να αφαιρούνται από το έδαφος. «Είναι τόσο λεπτά, για να μπορέσουν να το βγάλουν από το έδαφος θα ήταν πολύ δύσκολο γι’ αυτούς», είπε.
Ο Tέιλορ Γιο, κτηνίατρος και υπεύθυνος για την υγεία των ζώων στον κήπο, δήλωσε στο δελτίο τύπου ότι η θεραπεία ήταν ένα παράδειγμα της «εξαιρετικής φροντίδας» που παρέχουν οι ιατρικές ομάδες στα ζώα.
Πέρυσι, ο ζωολογικός κήπος Henry Doorly κατέγραψε ένα ακόμη περιστατικό όπου ένα τσιτάχ δραπέτευσε από την καθορισμένη περιοχή του.
Ο ζωολογικός κήπος ενεργοποίησε αμέσως τα πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης, εξασφαλίζοντας εξόδους έως ότου επέστρεψαν τη «Γκρέτσεν» στον βιότοπό της. Σε ανακοίνωσή τους, διαβεβαίωσαν ότι το αιλουροειδές δεν αποτελούσε απειλή για τους επισκέπτες, καθώς παρέμενε «πίσω από το δημόσιο φράγμα».
Ο Henry Doorly δεν είναι ο πρώτος ζωολογικός κήπος που προτρέπει τους επισκέπτες να μην πετούν χρήματα στα εκθέματα.
Το 2020, ο ζωολογικός κήπος Saint Louis στο Μιζούρι δημοσίευσε ένα βίντεο στο Facebook στο οποίο ο Δρ. Κρις Χάνλεϊ, βοηθός διευθυντής υγείας των ζώων, είπε ότι ένας από τους αλιγάτορες του ζωολογικού κήπου είχε αυτό που φαινόταν, με βάση τις ακτίνες Χ, ένα νόμισμα μέσα στο στομάχι της. .
«Σε μια ακτινογραφία, το μέταλλο είναι λευκό, άρα είναι ένα ξένο αντικείμενο», είπε, εμφανίζοντας τις σαρώσεις. «Είναι πιθανώς ένα νόμισμα που πετάχτηκε ή έπεσε στην περιοχή της. Τα ζώα μας κινδυνεύουν από τέτοιες συμπεριφορές»
Μετά τις πλαστικές σακούλες (φάλαινες) τώρα καταβάλλεται τέλος και στα κέρματα. (για να σωθούν οι αλιγάτορες)