ΗΠΑ-Ισραήλ: Νέα μέτρα άμυνας και στρατιωτική υποστήριξη

Κοινοποίηση:
leukos_oikos-780x440

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προγραμματίζει μια σημαντική ενέργεια για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας του Ισραήλ, το οποίο αποτελεί έναν από τους κύριους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, ανακοινώθηκε την Κυριακή η πρόθεση να αποσταλεί στο Ισραήλ το προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα Thaad (Terminal High Altitude Area Defense), συνοδευόμενο από Αμερικανούς στρατιώτες που θα είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του.

 

Το σύστημα Thaad έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους και θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην άμεση προστασία του Ισραήλ από πιθανές επιθέσεις. Η ανάπτυξη αυτή υποδηλώνει μια σπάνια μορφή συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, καθώς είναι μία από τις λίγες περιπτώσεις όπου Αμερικανοί στρατιώτες θα βρίσκονται στο έδαφος της χώρας, με τον αριθμό τους να μην ξεπερνά τους 100.

Η κίνηση αυτή πραγματοποιείται σε μια περίοδο έντονων συνομιλιών ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι οποίες αφορούν ένα σχεδιαζόμενο πλήγμα κατά του Ιράν. Παράλληλα, η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει την ανησυχία της, παροτρύνοντας την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποφύγει τον βομβαρδισμό των πετρελαϊκών και πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Εάν τελικά πραγματοποιηθεί το ισραηλινό πλήγμα, και το Ιράν απαντήσει με επίθεση, αυτή θα αποτελέσει την τρίτη φορά φέτος που η Τεχεράνη θα πλήξει το ισραηλινό έδαφος, κλιμακώνοντας την ένταση στην περιοχή.

Η ταχύτητα με την οποία το Πεντάγωνο μπορεί να μεταφέρει το σύστημα Thaad στο Ισραήλ δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, ενώ ο Λευκός Οίκος δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη δήλωση επί του θέματος.

 

The Wall Street Journal

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response