ΗΠΑ – Νεκρά δισεκατομμύρια καβούρια – Τι λένε οι ειδικοί

Κοινοποίηση:
thalassa__2_

Το 2022, οι ψαράδες και οι επιστήμονες ανησύχησαν έντονα όταν δισεκατομμύρια καβούρια εξαφανίστηκαν από τη Θάλασσα Μπέρινγκ, κοντά στην Αλάσκα. Η κοινή γνώμη επικεντρώθηκε σε φαινόμενα όπως η υπεραλίευση και η μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αναζητώντας τις αιτίες πίσω από αυτήν την καταστροφή. Ωστόσο, οι επιστημονικές έρευνες αποκάλυψαν ότι η πραγματική αιτία δεν ήταν άλλη από την κλιματική αλλαγή.

 

Η θερμοκρασία του νερού αυξήθηκε απότομα, γεγονός που επηρεάζει δραματικά τον μεταβολισμό των καβουριών. Αυτή η ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας οδήγησε τα καβούρια σε κατάσταση λιμοκτονίας, καθώς οι συνθήκες διαβίωσής τους άλλαξαν ριζικά. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το φαινόμενο αυτό είναι μόνο μία από τις πολλές τραγικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που πλήττει την περιοχή με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Αυτή η κατάσταση μας καλεί να αναλογιστούμε τη σύνθετη αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και του φυσικού κόσμου. Η θάλασσα, που κάποτε ήταν πηγή ζωής και ευημερίας για πολλούς, τώρα φαίνεται να υποφέρει κάτω από το βάρος της ανθρώπινης παρέμβασης και των κλιματικών αλλαγών. Η ιστορία των καβουριών στη Θάλασσα Μπέρινγκ είναι μια προειδοποίηση για όλους μας: οι συνέπειες της αμέλειας μας μπορεί να είναι καταστροφικές όχι μόνο για τα θαλάσσια οικοσυστήματα αλλά και για τις κοινότητες που εξαρτώνται από αυτά.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τετάρτη (21/8) από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ διαπιστώνει ότι οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, με το λιώσιμο των πάγων στη νοτιοανατολική πλευρά της Θάλασσας Μπέρινγκ είναι πολύ επικίνδυνες για το οικοσύστημα.

 

Η μελέτη υπογραμμίζει «το πόσο πολύ έχει ήδη αλλάξει το οικοσύστημα της Θάλασσας Μπέρινγκ σε σχέση με αυτό που ήταν μέσα σε 60 χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του εργαστηρίου Kodiak της Αλάσκας για την NOAA Fisheries Μίκαελ Λίτζοφ.

Επίσης επισημαίνει ότι «θα πρέπει να αναμένουμε πολλά ακόμη πολύ θερμά έτη», ενώ οι πραγματικά αρκτικές συνθήκες – ψυχρές, παγωμένες, ύπουλες – θα είναι όλο και πιο σπάνιες.

Και το 2018 – 2019
Τα καβούρια του χιονιού ευδοκιμούν κατά βάση σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες του νερού είναι κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου, αν και μπορούν επιβιώσουν σε νερά έως και 12 βαθμούς Κελσίου.

Ένα κύμα υπερθέρμανσης των ωκεανών το 2018 και το 2019 ήταν επίσης ιδιαίτερα θανατηφόρο για τα καβούρια. Τα θερμά νερά προκάλεσαν αλλαγή στο μεταβολισμό των καβουριών, αλλά δεν υπήρχε αρκετή τροφή για να στηρίξει τις νέες διατροφικές τους συνήθειες.

Δισεκατομμύρια καβούρια πέθαναν τελικά από την πείνα, καταστρέφοντας την αλιευτική βιομηχανία της Αλάσκας τα επόμενα χρόνια.

 

Τζίρος 227 εκατ. δολαρίων

Σύμφωνα με μελέτη, τα καβούρια του χιονιού είναι πολύτιμο εμπορεύσιμο είδος, με τζίρο 227 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Η αγορά αλλά και η η βιομηχανία παραγωγής και επεξεργασίας αυτών των προϊόντων θα πρέπει να προσαρμοστεί.

Η εξαφάνιση του καβουριού του χιονιού της Αλάσκας σηματοδοτεί μια ευρύτερη αλλαγή του οικοσυστήματος στην Αρκτική, καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται και οι παγετώνες εξαφανίζονται.

Ο ωκεανός γύρω από την Αλάσκα καθίσταται πλέον αφιλόξενος για πολλά θαλάσσια είδη, όπως το κόκκινο βασιλικό καβούρι και τα θαλάσσια λιοντάρια, λένε οι ειδικοί.

Οι υψηλές θερμοκρασίες στη Θάλασσα Μπέρινγκ έλκουν και νέα, ξενικά είδη στα νερά της τα οποία απειλούν τα υποάρχοντα είδη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Τα πυρηνικα αποβλητα των Ιαπωνων απο διαφορες διαρροες και καταστροφες που εγιναν στην Ιαπωνια δεν ειναι ο λογος ? Ποια κλιματικη αλλαγη ρε κακομοιρηδες.

Comments are closed.