ΗΠΑ: Ξόδεψαν 6 τρις δολάρια για πολέμους που σκότωσαν 500.000 άτομα από την 9/11

Κοινοποίηση:
ΗΠΑ-ΚΟΣΤΟΣ-ΠΟΛΕΜΩΝ-696x429

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δαπανήσει σχεδόν 6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πολέμους που συνέβαλαν άμεσα στους θανάτους περίπου 500.000 ανθρώπων, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

 

Το Ινστιτούτο Διεθνών και Δημόσιων Υποθέσεων  Brown του Πανεπιστημίου Watson δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του για το κόστος των πολέμων των ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη τις δαπάνες του Πενταγώνου για τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Εξωτερικό, τις αντίστοιχες δαπάνες του Υπουργείου Εξωτερικών που σχετίζονται με τους πολέμους, τις δαπάνες για τη φροντίδα των βετεράνων πολέμου, τους τόκους για το χρέος που κατέβαλε η χώρα για τους πολέμους, καθώς και τα έξοδα πρόληψης και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Η τελική καταμέτρηση αποκάλυψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξοδέψει από τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους της 9/11/2001 και μετά, κατ ‘εκτίμηση $ 5.9 τρισεκατομμύρια δολάρια για τις πολεμικές επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας.

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν έναν παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου που οργανώθηκαν από την ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση  Αλ Κάιντα. Εβδομάδες αργότερα, οι Η.Π.Α. εισέβαλαν  στο Αφγανιστάν, το οποίο τότε ελέγχονταν από τους Ταλιμπάν.

Τον Μάρτιο του 2003, η Ουάσινγκτον ανέτρεψε τον Ιρακινό Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν, κατηγορώντας τον για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής και για τη φιλοξενία/προστασία  τρομοκρατικών οργανώσεων στη χώρα του.

Οι ΗΠΑ επέκτειναν τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, του Πακιστάν, της Σομαλίας και της Υεμένης.

Το 2014, οι ΗΠΑ δημιούργησαν έναν διεθνή συνασπισμό για να αντιμετωπίσουν τον ISIS, που προέκυψε από μια μουσουλμανική εξέγερση στο Ιράκ και εξαπλώθηκε στη γειτονική Συρία και πέρα από αυτήν.

Η έκθεση  διαπίστωσε επίσης ότι ο αμερικανικός στρατός διεξάγει αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες σε 76 χώρες (περίπου το 39% των εθνών παγκοσμίως). Επιπλέον, αυτές οι επιχειρήσεις συνοδεύονται από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών, στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό.

Συνολικά, οι ερευνητές εκτιμούν ότι στους πολέμους που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ μετά τις 9/11 στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, έχουν σκοτωθεί 480.000 – 507.000 άνθρωποι. Αυτός ο φόρος αίματος δεν περιλαμβάνει τους περισσότερους από 500.000 θανάτους από τον πόλεμο στη Συρία, που ξέσπασε το 2011. Την ίδια χρονιά, το ΝΑΤΟ  παρενέβη στη Λιβύη και βοήθησε τους αντάρτες να ανατρέψουν τον Καντάφι, αφήνοντας μετά το λιβυκό έθνος σε μια συνεχιζόμενη κατάσταση εμφυλίου πολέμου.

Το ανθρώπινο κόστος για τις ΗΠΑ στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Πακιστάν ήταν 6.951 στρατιώτες και 7.841 πολίτες (προσωπικό των ιδιωτικών εταιριών που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις στη Διοικητική Μέριμνα).

Τα  παραπάνω νούμερα  δεν περιλαμβάνουν «έμμεσους θανάτους». “Έμμεση βλάβη” προκαλείται  όταν οι καταστροφές από τους πολέμους οδηγούν σε μακροπρόθεσμες «έμμεσες» συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων στις ζώνες πολέμου (πχ. λόγω της απώλειας πρόσβασης σε τρόφιμα, νερό, υγειονομικές εγκαταστάσεις, ηλεκτρικό ρεύμα ή άλλες υποδομές)

Συνοψίζοντας, η έκθεση καταλήγει ότι το υψηλό κόστος των πολέμων αποτελεί σοβαρό πρόβλημα εθνικής ασφάλειας επειδή δεν είναι βιώσιμο. Οι πολίτες των ΗΠΑ, θα προτιμούσαν την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον τερματισμό των πολέμων και την αντιμετώπιση άλλων επειγουσών προτεραιοτήτων εθνικής ασφάλειας.

ΠΗΓΗ: newsweek

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: