ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δίνει τα F-16 στην Τουρκία λίγο μετά το «ναι» Ερντογάν για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Κοινοποίηση:
Turkish President Tayyip Erdogan and U.S. President Joe Biden attend a NATO summit in Madrid, Spain June 29, 2022. REUTERS/Yves Herman




Την πρόθεση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να προχωρήσει σε μεταφορά των F-16 στην Τουρκία «σε διαβούλευση με το Κογκρέσο» ανακοίνωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, λίγες ώρες μετά το «παζάρι» Ερντογάν που κατέληξε στο «ναι» του Τούρκου προέδρου για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, ο κ. Σάλιβαν είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «ήταν ξεκάθαρος ότι στηρίζει αυτή την μεταφορά».

«Δεν έχει καμία επιφύλαξη γι’ αυτό. Προτίθεται να προχωρήσει με αυτή την μεταφορά» πρόσθεσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Μπάιντεν όπως μετέδωσε το Reuters, χωρίς να δώσει, ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει υποβάλει από τον Οκτώβριο του 2021 αίτημα να αγοράσει F-16 αλλά και να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό άλλων 80, έναντι 20 δισ. δολαρίων.

Μενέντεζ: Είμαι σε συνομιλίες με την κυβέρνηση Μπάιντεν για τα F-16 στην Τουρκία

Είχε προηγηθεί η δήλωση του προέδρου της επιτροπής διεθνών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ότι διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όσον αφορά τη στάση του ως προς τη δυνητική πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Όπως τόνισε στις δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, καθώς συνεχίζει να διατηρεί τις ανησυχίες του για την Τουρκία, θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα αν θα άρει τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την πώληση των συγκεκριμένων μαχητικών στην Τουρκία .

Ερωτηθείς αν η συμφωνία Ερντογάν να προωθήσει στο τουρκικό κοινοβούλιο την επικύρωση του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO, την οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί μείζονα πρόοδο, θα τον ωθήσει να άρει τις επιφυλάξεις του για την πώληση των μαχητικών, ο κ. Μενέντεζ απάντησε: «διεξάγουμε συνομιλίες με την κυβέρνηση». «Αν (η κυβέρνηση Μπάιντεν) μπορέσει να βρει τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι των γειτόνων της θα τερματιστεί, και καταγράφεται κάμψη της τους τελευταίους μήνες, θα είναι σπουδαίο, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει μόνιμη πραγματικότητα» πρόσθεσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είπε, επίσης, πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να «ενισχυθεί η ασφάλεια της Ελλάδας» και να εξασφαλιστούν «διαβεβαιώσεις όσον αφορά μελλοντικές ενέργειες».

Ερωτηθείς πότε θα αποφασίσει ποια στάση θα τηρήσει ως προς την πώληση των F-16 στην Τουρκία, ο κ. Μενέντεζ απάντησε ότι «πιθανόν» θα το κάνει, αν αυτό είναι «εφικτό», μέσα «στην επόμενη εβδομάδα».

Η αυτοπεποίθηση της Αθήνας

Στην ελληνική κυβέρνηση, η βραδινή ένταξη του «ναι» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν εξέπληξε και πολλούς. Οι πληροφορίες για μια «συμφωνία» στα σκαριά ήταν, άλλωστε, γνωστές από το πρωί της Δευτέρας. Ομοίως, την ελληνική κυβέρνηση δεν ανησυχεί η προοπτική μιας ευρύτερης συμφωνίας που φέρνει την Τουρκία πιο κοντά στη Συμμαχία και πάλι. Ο λόγος είναι απλός: η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών θα είναι αναγκαία συνθήκη, καθώς ο κ. Ερντογάν δεν θα πρέπει να λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντες του ΝΑΤΟ στο Νοτιοανατολικό σκέλος του.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: