ΗΠΑ: Προσφέρονται να αναλάβουν μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Κοινοποίηση:
ΗΠΑ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν πρότεινε χθες Δευτέρα τη βοήθεια των ΗΠΑ στη διαδικασία επαναπροσέγγισης της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και ενεθάρρυνε την προσπάθεια να επιτευχθεί μόνιμη διευθέτηση της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες, δυο χρόνια μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που διαπραγματεύτηκε η Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια χωριστών τηλεφωνικών συνδιαλέξεών του με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίεφ και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, ο κ. Μπλίνκεν τόνισε πως οι δύο χώρες έχουν «ιστορική ευκαιρία να επιτύχουν ειρήνη στην περιοχή», σύμφωνα με δελτία Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Για τα συγκοινωνιακά και τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών «προσέφερε τη βοήθεια των ΗΠΑ για να διευκολυνθεί η σύνδεση των συγκοινωνιακών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων» των δύο χωρών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ, τον Νεντ Πράις.

Ο κ.κ. Αλίεφ και Πασινιάν συναντήθηκαν τον Μάιο, στο πλαίσιο μεσολάβησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι υπουργοί Εξωτερικών τους διεξήγαγαν κατόπιν, στα μέσα του Ιουλίου στο Τμπιλίσι, στη Γεωργία, τις πρώτες τους απευθείας συνομιλίες μετά τον πόλεμο.

Δύο πολεμικές συρράξεις

Έπειτα από έναν πρώτο πόλεμο με πάνω από 30.000 νεκρούς στις αρχές των χρόνων του 1990, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ενεπλάκησαν το φθινόπωρο του 2020 σε σύρραξη για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ορεινής περιοχής που, με υποστήριξη του Γερεβάν, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν.

Πάνω από 6.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον δεύτερο πόλεμο. Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός την οποία διαπραγματεύτηκε η Μόσχα, η Αρμενία εκχώρησε πολλά εδάφη που έλεγχε.

Η Ρωσία, που η Δύση προσπαθεί να απομονώσει σε διεθνές επίπεδο εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία στα τέλη του Φεβρουαρίου, θεωρεί πως ο Καύκασος είναι μέρος της δικής της σφαίρας επιρροής.

Ο κ. Πράις διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να μεσολαβήσουν, διμερώς και σε συνεργασία με «εταίρους που μοιράζονται τις αξίες τους», για να διευκολύνουν την επίτευξη ειρήνης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Όπου διαμεσολαβεί η Αμερική επέρχεται πόλεμος. Φυσικά ο Καύκασος ανήκει στη Ρωσία.

Comments are closed.