ΗΠΑ: Πρώην δύτης έζησε για 100 ημέρες στον βυθό της θάλασσας και λέει πως βγήκε νεότερος κατά… 20 χρόνια [BINTEO]

Κοινοποίηση:
CACASCAS

Ο πρώην δύτης του Ναυτικού των ΗΠΑ και γιατρός Joseph Dituri, ισχυρίστηκε πως μείωσε τη βιολογική του ηλικία κατά 20 χρόνια, μετά την παραμονή του για 100 ημέρες σε μία υποβρύχια κάψουλα.

 Ο Joseph Dituri είχε σπάσει όλα τα ρεκόρ το 2023, αφού ξόδεψε 100 ημέρες διαβιώντας σε ένα ειδικά διαμορφωμένο υποβρύχιο εργαστήριο.
Βρισκόταν 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στον Ατλαντικό Ωκεανό, σε ένα περιβάλλον υψηλής πίεσης που πιστεύει ότι αντιστρέφει την ηλικία του σώματός του σε κυτταρικό επίπεδο, όπως γράφει η Daily Mail.

Όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η ιστορία του τον Ιούνιο του 2023, ισχυρίστηκε ότι μετά την υποβρύχια διαμονή του, εξετάσεις αίματος έδειξαν μείωση 50% σε κάθε δείκτη φλεγμονής στο σώμα του, αύξηση του αριθμού των βλαστοκυττάρων του, και μακρύτερα τελομερή (δομές στο DNA που έχουν μια θεωρητική σχέση με τη μακροζωία).

Πώς τον «γιάτρεψε» ο βυθός

«Είμαι 56 τώρα. Η βιολογική ηλικία μου είναι 44. Όταν βγήκα από το νερό όμως, η βιολογική μου ηλικία ήταν 34», είπε ο Dituri σε τοπικό μέσο του Ορλάντο. «Τα τελομερή μου επιμηκύνθηκαν. Στην πραγματικότητα έγινα νεότερος όσο βρισκόμουν κάτω από το νερό».

Τα τελομερή είναι δομές στις άκρες των χρωμοσωμάτων μας, των αλυσίδων που περιέχουν το DNA. Κάθε φορά που τα κύτταρά διαιρούνται, τα τελομερή τους μικραίνουν.

Μόλις εξαφανιστούν, το χρωμόσωμα καταστρέφεται και το κύτταρο πεθαίνει. Επιστήμονες πιστεύουν ότι η διατήρηση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα βοηθά τα κύτταρα να ζήσουν περισσότερο, επιβραδύνοντας τη γήρανση.

Ο Dituri ισχυρίστηκε ότι τα τελομερή του δεν είναι τόσο μακριά όσο ήταν όταν πρωτοβγήκε, αλλά ότι εξακολουθούν να είναι μεγαλύτερα από πριν. Ανέφερε επίσης ότι η γνωστική του ικανότητα του βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια της υποβρύχιας παραμονής του.

Ο πρώην δύτης πιστεύει ότι η αντιστροφή της ηλικίας του προκλήθηκε από τη ζωή σε περιβάλλον υψηλής πίεσης, που αποκαλείται και «υπερβαρικό».

Στη σύγχρονη ιατρική, ένας υπερβαρικός θάλαμος περιέχει συνήθως καθαρό οξυγόνο, αλλά στην περίπτωση της υποθαλάσσιας πίεσης, το μείγμα είναι πιο κοντά σε αυτό του κανονικού αέρα.

Η επίδραση των υπερβαρικών θαλάμων για την υγεία έχει καταγραφεί εκτενώς, από τότε που ένας Βρετανός γιατρός κατασκεύασε τον πρώτο το 1662, πάνω από 100 χρόνια πριν.

Η ιατρική βιβλιογραφία δείχνει ότι μερικοί άνθρωποι έχουν αποκομίσει σχεδόν θαυματουργά οφέλη από την υπερβαρική θεραπεία.

Όπως σημείωσε όμως και ο Dituri, η παραμονή σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν επιφυλάσσει μόνο οφέλη, αλλά και κινδύνους.

Η υψηλή πίεση, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είχε ως αποτέλεσμα να «κοντύνει» κατά ένα τέταρτο της ίντσας, ενώ ένα σφράγισμα που είχε στο δόντι «εξερράγη».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: