ΗΠΑ: Πρώτη συνεδρίαση υπουργών υπό τον Τραμπ με τη συμμετοχή του Μασκ – «Ένας μη εκλεγμένος δισεκατομμυριούχος κάνει κουμάντο»

Κοινοποίηση:
President Donald Trump listens as Elon Musk speaks in the Oval Office at the White House, Tuesday, Feb. 11, 2025, in Washington. (AP Photo/Alex Brandon)

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πρόκειται να συγκαλέσει σήμερα Τετάρτη την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου μετά την επιστροφή του στην εξουσία με τα φώτα της δημοσιότητάς να προσελκύει η παρουσία του Έλον Μασκ. Μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό καθώς ο μη εκλεγμένος δισεκατομμυριούχος έχει αναλάβει την επίβλεψη του Υπουργείου Κυβερνητικής Αποδοτικότητας (DOGE), το οποίο έχει ως σκοπό να απολύσει χιλιάδες ομοσπονδιακούς υπαλλήλους. Παρά το γεγονός ότι ο Μασκ δεν έχει υπουργικό χαρτοφυλάκιο χαρακτηρίστηκε ως «ειδικός κυβερνητικός υπάλληλος» και «ανώτερος σύμβουλος του προέδρου» από την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, η οποία και ανακοίνωσε την παρουσία του στο υπουργικό συμβούλιο.

Έντονες αντιδράσεις για την παρουσία Μασκ

Ο Μασκ ήδη αντιμετωπίζει αναταράξεις εντός του DOGE. Το ένα τρίτο του προσωπικού του παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας χθες Τρίτη, λίγες ημέρες αφότου ο Μασκ απέστειλε μαζικό email στους δύο εκατομμύρια ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, απαιτώντας να δικαιολογήσουν τη δουλειά τους, αλλιώς κινδυνεύουν με απόλυση. Τη Δευτέρα, οι περισσότερες κυβερνητικές υπηρεσίες προέτρεψαν το προσωπικό να αγνοήσει το email που προήλθε από το DOGE ή να υποβαθμίσουν τη σημασία του. Μέχρι στιγμής, χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως όσοι έχουν προσληφθεί πρόσφατα, προαχθεί ή αλλάξει ρόλο έχουν απολυθεί με εντολή του δισεκατομμυριούχου. Όπως ήταν φυσικό η παρουσία του Μασκ στο υπουργικό συμβούλιο των ΗΠΑ προκάλεσε αίσθηση με τις αντιδράσεις των πολιτικών σχολιαστών και του κόσμου να είναι έντονες με πιο χαρακτηριστικό το σχόλιο του επικοινωνιολόγου Σόγιερ Χάκετ και ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα, ότι «ένας μη εκλεγμένος δισεκατομμυριούχος κάνει κουμάντο».

ΗΠΑ: Πρώτη συνεδρίαση υπουργών υπό τον Τραμπ με τη συμμετοχή του Μασκ – «Ένας μη εκλεγμένος δισεκατομμυριούχος κάνει κουμάντο»

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response