Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από τους Financial Times, ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.
Σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο, η ομάδα μετάβασης του Τραμπ ενημέρωσε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι ο νέος πρόεδρος θα απαιτήσει από τα κράτη μέλη να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
Η στρατηγική αυτή φαίνεται να είναι μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής που αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας και της αυτονομίας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι οι χώρες της Συμμαχίας πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά τους, κάτι που περιλαμβάνει και την αύξηση των αμυντικών δαπανών. Η απαίτηση για αύξηση στο 5% του ΑΕΠ είναι μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με τον τρέχοντα στόχο του 2%, ο οποίος είχε ήδη προκαλέσει αντιπαραθέσεις μεταξύ των κρατών μελών.
Επιπλέον, οι Financial Times αναφέρουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να συνεχίσει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Αυτή η απόφαση υποδηλώνει τη δέσμευση της νέας διοίκησης να στηρίξει τη χώρα αυτή σε μια περίοδο γεωπολιτικών προκλήσεων και εντάσεων. Η στρατηγική αυτή μπορεί να ερμηνευθεί ως προσπάθεια ενίσχυσης της ασφάλειας στην περιοχή και διατήρησης της σταθερότητας στην Ανατολική Ευρώπη.
Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις για την αύξηση του στόχου στο 3%, αλλά πολλές χώρες ανησυχούν για τον δημοσιονομικό αντίκτυπο.
Αλλαγή πλεύσης για Ουκρανία
Μπορεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Ντόναλντ Τραμπ να έλεγε πως θα διακόψει τη βοήθεια προς την Ουκρανία και αναγκάσει το Κίεβο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όμως σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ φαίνεται να αλλάζει πλάνο.
Συγκεκριμένα ο Τραμπ σκοπεύει τώρα να διατηρήσει τις αμερικανικές στρατιωτικές προμήθειες στο Κίεβο μετά την ορκωμοσία του.
Η Βασική αιτία του Ελληνικού χρέους ειναι οι εξοπλισμοί με ακριβά εισαγόμενα όπλα, ιδιως τα αεροπλάνα. Οι χώρες που παράγουν και εξάγουν οπλα δεν θα εχουν προβλημα να διαθέσουν το 5% του προυπολογισμού τους αλλά τα μικρά και αδύναμα οικονομικά κράτη θα υποφέρουν. Η Ελλάδα λόγο της επιθετικής Τουρκίας πρέπει να αναπτύξει τη δική της αμυντική βιομηχανία δημιουργωντας ετσι Ελληνικές θέσεις εργασίας. Με τον Τραμπ και τον Ελλον Μασκ στο τιμόνι των ΗΠΑ κανένας μας δεν ξέρει τι μας περιμένει.