Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) παρουσίασε τη νέα εφαρμογή “e-κεραίες” για κινητά τηλέφωνα και συσκευές με στόχο την αξιόπιστη ενημέρωση για τις μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε κεραίες.
Πρόκειται για μια εύχρηστη εφαρμογή με την οποία με την οποία ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έχουν γίνει σε σταθμούς κεραιών.
Πώς λειτουργεί:
- ενεργοποιώντας τη δυνατότητα εύρεσης τοποθεσίας στη συσκευή, ο χρήστης μπορεί να δει τις μετρήσεις στις κεραίες γύρω από το σημείο όπου βρίσκεται,
- μετακινώντας την πινέζα και κάνοντας κλικ σε οποιοδήποτε σημείο του χάρτη ή συμπληρώνοντας στη φόρμα αναζήτησης την Περιφέρεια, την Περιφερειακή ενότητα και τον Δήμο ή τον ταχυδρομικό κωδικό, ο χρήστης μπορεί να δει τις μετρήσεις στην περιοχή της επιλογής του.
Η εφαρμογή, η βάση δεδομένων της οποίας είναι διαθέσιμη και στους ιστότοπους eeae.gr και gov.gr, περιλαμβάνει μετρήσεις από το έτος 2008 έως σήμερα και ανανεώνεται συστηματικά με την καταχώριση κάθε νέας μέτρησης. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε διαγράμματα σε σύγκριση με τα ισχύοντα όρια ασφαλούς έκθεσης. Φωτογραφικό υλικό, σημεία μετρήσεων και ειδικότερες πληροφορίες για κάθε κεραία είναι επίσης διαθέσιμα στους χρήστες.
Με την εφαρμογή e-κεραίες η ενημέρωση για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία γίνεται πιο εύκολη από ποτέ! Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να:
- ενημερωθούν για τις κεραίες, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, και την έκθεση σε αυτά, μέσω επεξηγηματικών άρθρων,
- έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, μέσω του οποίου παρουσιάζονται σε πραγματικό χρόνο (on-line) τα επίπεδα της ακτινοβολίας σε όλη τη χώρα,
- υποβάλλουν στην ΕΕΑΕ οποιοδήποτε ερώτημα σχετικά με την εφαρμογή ή τις μετρήσεις.
Μη ιοντίζουσα ακτινοβολία
Η ΕΕΑΕ είναι υπεύθυνη για την προστασία του πληθυσμού και του περιβάλλοντος από τις τεχνητά παραγόμενες μη-ιοντίζουσες ακτινοβολίες – οι οποίες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέονται με τη ραδιενέργεια (ιοντίζουσα ακτινοβολία) – και φροντίζει για την παροχή σχετικής πληροφόρησης σε κάθε ενδιαφερόμενο. Ο ρόλος της περιλαμβάνει τον έλεγχο των μελετών ραδιοεκπομπών, τον έλεγχο των περιβαλλοντικών μελετών και τις μετρήσεις της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων που πραγματοποιούνται σε σταθμούς κεραιών αναρτώνται στο διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των πεδίων, όπως καταγράφονται ανά περιοχή, και για τη σχέση των τιμών αυτών με τα θεσμοθετημένα όρια έκθεσης.
Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία: Όρια ασφαλούς έκθεσης
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν θεσπίσει από τα αυστηρότερα όρια στην Ευρώπη. Προβλέπονται βασικοί περιορισμοί και επίπεδα αναφοράς για την έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Οι βασικοί περιορισμοί βασίζονται άμεσα σε αποδεδειγμένες επιπτώσεις στην υγεία και σε βιολογικές μελέτες, ενώ τα επίπεδα αναφοράς χρησιμοποιούνται για την πρακτική εκτίμηση της έκθεσης προκειμένου να διαπιστωθεί το ενδεχόμενο υπέρβασης των βασικών περιορισμών.
Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα επίπεδα αναφοράς της ελληνικής νομοθεσίας για διάφορες περιοχές συχνοτήτων στις οποίες λειτουργούν βασικές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.
Πιθανά συμπτώματα έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία (ΗΜΠ)
Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία μπορεί να επηρεάσουν την λειτουργία του νευρικού συστήματος και να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα του οργανισμού.
Πιθανά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- διαταραχές του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της αϋπνίας
- πονοκέφαλος
- κατάθλιψη και καταθλιπτικά συμπτώματα
- κόπωση
- έλλειψη συγκέντρωσης
- αλλαγές στη μνήμη
- ζάλη
- ευερεθιστότητα
- απώλεια όρεξης και απώλεια βάρους
- άγχος
- ναυτία
- αίσθημα καύσου και μυρμήγκιασμα του δέρματος
- αλλαγές σε ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (που μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο)
Τα συμπτώματα της έκθεσης σε ΗΜΠ είναι ασαφή και η διάγνωση με βάση μόνο τα συμπτώματα αυτά είναι πρακτικά αδύνατη. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αρκετά για τις επιπτώσεις των ΗΜΠ στην ανθρώπινη υγεία. Η έρευνα τα επόμενα χρόνια μπορεί να μας ενημερώσει καλύτερα.
ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 5G ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ