Μετά από πολύμηνες έρευνες οι αστυνομικές αρχές κατάφεραν και εξάρθρωσαν πολυμελή εγκληματική οργάνωση με ηλεκτρονικές απάτες που είχε ως «βάση» την Αττική ενώ δραστηριοποιούνταν σε όλη την Ελλάδα.
Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί περίπου 14 εντάλματα σύλληψης εκ των οποίων κάποιοι μένουν και στο Ηράκλειο.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός αστέγου στην Ομόνοια ο οποίος οδηγήθηκε χθες στην ανακρίτρια Ηρακλείου και μετά την απολογία του προφυλακίστηκε.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πατρίς», ο 48χρονος άστεγος εμφανίζεται να έχει συμμετοχή σε 52 εταιρείες, στις 49 εκ των οποίων εμφανίζεται ως διαχειριστής σε ποσοστό 100%. Είναι εντυπωσιακό ότι οι 41 επιχειρήσεις ιδρύθηκαν μέσα σε ένα μήνα, τον Σεπτέμβριο του 2020.
Κατά την ΕΛ.ΑΣ, όλο αυτό συνάδει απόλυτα με την τακτική εγκληματικών οργανώσεων για «ξέπλυμα χρήματος».
Ο 48χρονος φέρεται, σύμφωνα στελέχη της Ασφάλειας Ηρακλείου, να ήταν «αχυράνθρωπος» του κυκλώματος που υφάρπαζε από τους τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών σοβαρά χρηματικά ποσά.
Άδειαζαν τους λογαριασμούς χωρίς οι δικαιούχοι να αντιληφθούν το παραμικρό, αφού το «κλειδί» για το μεγάλο κόλπο ήταν η ανανέωση των καρτών sim με τη χρήση πλαστών εξουσιοδοτήσεων. Και για το λόγο αυτό η μεγάλη έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη εκτιμάται ότι θα επεκταθεί τόσο σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών όσο και σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας καθώς υπάρχουν αφενός υποψίες, αφετέρου μηνύσεις.
Η δικογραφία της Ασφάλειας Ηρακλείου είχε διαβιβαστεί εδώ και καιρό στη δικαιοσύνη και πριν λίγες εβδομάδες η αρμόδια ανακρίτρια Ηρακλείου προέβη στην έκδοση 14-15 ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος κυρίως προσώπων που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στην Αττική, υπάρχουν όμως και εμπλεκόμενοι σε τοπικό επίπεδο.
Μέχρι στιγμής έχουν απολογηθεί έξι άτομα. Μία γυναίκα το Σάββατο και πέντε άνδρες χθες. Ο μοναδικός που κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος είναι ο 48χρονος, ο αποκαλούμενος «αχυράνθρωπος». Οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Συγκεκριμένα, τους επιβλήθηκαν οι όροι της εμφάνισης δύο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ σε έναν επιβλήθηκε επιπλέον χρηματική εγγύηση, ύψους 5000 ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες είχαμε μία ακόμα σύλληψη.
Πώς είχε στηθεί το κόλπο
Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, από κοινού με συνεργούς του, μη ταυτοποιημένους, τουλάχιστον από τις 24 Μαρτίου του 2021 και έπειτα, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από τρεις τουλάχιστον δράστες με καταμερισμό ρόλων, προκειμένου να διαπράξουν απάτες με υπολογιστή, πλαστογραφίες και λοιπά αδικήματα, με σκοπό το μεγάλο παράνομο περιουσιακό όφελος, το οποίο συνολικά υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.
Ειδικότερα, αποκτώντας πρόσβαση στην ηλεκτρονική διαδικτυακή διαχείριση (e-banking) τραπεζικών λογαριασμών ιδιωτών, πραγματοποίησαν μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς αυτών σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς με δικαιούχους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, όπως υποστηρίζεται.
Προκειμένου να υπερκεράσουν την ασφαλιστική δικλείδα των τραπεζικών συναλλαγών μέσω e-banking, σύμφωνα με την οποία για την ολοκλήρωση των τραπεζικών συναλλαγών αποστέλλεται κωδικός μιας χρήσης επιβεβαίωσης συναλλαγής στην τηλεφωνική σύνδεση του εκάστοτε δικαιούχου τραπεζικού λογαριασμού, οι δράστες προέβησαν σε πλαστογράφηση υπεύθυνων δηλώσεων, στις οποίες φέρονται οι δικαιούχοι των τραπεζικών λογαριασμών να εξουσιοδοτούν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης να προβούν στην αλλαγή των καρτών σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας (sim) των τηλεφωνικών συνδέσεων.
Μέλη της οργάνωσης μετέβαιναν σε καταστήματα εταιρειών εξυπηρέτησης κινητής τηλεφωνίας, τόσο στο Ηράκλειο Κρήτης όσο και στην Αθήνα, και κάνοντας χρήση των πλαστών υπεύθυνων δηλώσεων, αιτούνταν αντικατάσταση της κάρτας κινητής τηλεφωνίας του κατά περίπτωση παθόντα-δικαιούχου τραπεζικού λογαριασμού, και λάμβαναν τη νέα κάρτα sim. Τα μέλη είτε απέστελλαν σε ψηφιακή μορφή με ηλεκτρονική αλληλογραφία είτε προσκόμιζαν στο κατάστημα έντυπες τις προφανώς πλαστές υπεύθυνες δηλώσεις των παθόντων.
Οι επίμαχες υπεύθυνες δηλώσεις φέρεται να έχουν βεβαίωση γνήσιου υπογραφής των παθόντων από καταστήματα εξυπηρέτησης πελατών (ΚΕΠ) του δήμου Μοσχάτου Αττικής και του δήμου Αθηναίων.
Με βάση όσα περιλαμβάνονται στη δικογραφία προκύπτουν περιπτώσεις εξαπάτησης ποσών της τάξης από 6.000 ευρώ έως περίπου 50.000 ευρώ.
Ο… άστεγος με τις δεκάδες εταιρείες
Η περίπτωση του 48χρονου προφυλακισμένου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως πρακτική και τακτική αυτών των κυκλωμάτων. Από την έρευνα της Ασφάλειας Ηρακλείου στην ηλεκτρονική εφαρμογή ΑΦΜ του Police on line προέκυψε ότι είχε: συμμετοχή σε 52 εταιρείες, σε 49 ήταν διαχειριστής 100%. Εκ των εταιρειών αυτών, 7 έχουν ιδρυθεί το 2019, μία το 2021 και 41 επιχειρήσεις εντός του Σεπτεμβρίου του 2020. Οι επιχειρήσεις αυτές φέρεται να έχουν πλήθος ετερόκλητων δραστηριοτήτων (π.χ. κατασκευαστικές, ηλεκτρολογικές, είδη τροφίμων, είδη ρούχων, φοροτεχνικές, φύλαξης, τουριστικών ειδών, ταχυμεταφορών, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καφέ-μπαρ, συμβουλευτικών, ανταλλακτικών οχημάτων, καθαρισμού).
Ο ίδιος κατά την απολογία του φέρεται να ισχυρίστηκε ότι είναι αγράμματος, καθώς δεν έχει τελειώσει το δημοτικό.
Υπήρξε άστεγος για περίπου δύο μήνες στην Ομόνοια, οπότε και τον προσέγγισε λογιστής και του πρότεινε να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία του έναντι 150 ευρώ κάθε μήνα.
Ο τίτλος έπρεπε να είναι:
Έκλεψαν την ταυτότητα άστεγου και δημιούργησαν εταιρίες φαντάσματα για εξαπάτηση.
Και το πραγματικό έγκλημα είναι πως οι τράπεζες και οι κρατικοί οργανισμοί δέχτηκαν την κλεμένη ταυτότητα και το αφμ να τα χρησιμοποιούν τρίτοι, χωρίς διασταύρωση στοιχείων κτλ, άρα ή δεν έκαναν οι υπάλληλοι σωστά την δουλειά τους ή ήταν στο κόλπο.