Ηνωμένο Βασίλειο: Κοσμοσυρροή για το μεγαλύτερο «πάρτι αστεριών»

Κοινοποίηση:

Εκατοντάδες ερασιτέχνες αστρονόμοι έχουν συγκεντρωθεί για αυτό που θεωρείται το μεγαλύτερο «star party» του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με το BBC, εδώ και 30 χρόνια, η Αστρονομική Εταιρεία του Loughton διοργανώνει την εκδήλωση αστροπαρατήρησης στο Νόρφολκ, με το Kelling Heath Holiday Park στο Holt να φιλοξενεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Τρία πεδία καταλαμβάνονται από αστροπαρατηρητές που ελπίζουν να απαθανατίσουν εικόνες ή να ρίξουν μια ματιά σε αντικείμενα του σκοτεινού ουρανού.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης Alan Marriott δήλωσε ότι η εκδήλωση είναι μια «κοινή εμπειρία» με τους ανθρώπους να μπορούν επίσης να μάθουν ο ένας από τον άλλον.

Ο κύριος Marriott δήλωσε: «Όταν ξεκίνησε πολύ παλιά, ήταν ένα παρατεταμένο Σαββατοκύριακο, ενώ με την πάροδο των χρόνων μεγάλωσε και έγινε μια ολόκληρη εβδομάδα».

«Συχνά υπάρχουν εκατοντάδες, ίσως 300-400 άτομα, αλλά μπορεί να φτάσουν και τα 1.000 άτομα περίπου στην κορύφωσή τους [κατά τη διάρκεια της εβδομάδας], αλλά είναι δύσκολο να τα μετρήσουμε!»

 

 «Διαφορετικό χόμπι»

Η εκδήλωση ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια στο Thetford, αλλά γρήγορα ξεπέρασε τον χώρο.

Ερασιτέχνες αστρονόμοι διαφορετικού επιπέδου και ενδιαφερόντων έρχονται στο Νόρφολκ, ορισμένοι επικεντρώνονται στη λήψη φωτογραφιών του ουρανού, ενώ άλλοι, όπως ο κύριος Marriott, είναι κυρίως οπτικοί παρατηρητές.

«Πριν από χρόνια τα παρατηρητήρια δεν μπορούσαν να πάρουν το είδος των εικόνων που μπορούν να πάρουν τα τηλεσκόπια σήμερα. Είναι σχεδόν ένα διαφορετικό χόμπι τώρα», δήλωσε.

Ο 71χρονος κατασκεύασε το δικό του τηλεσκόπιο, με την κεφαλή του να είναι κατασκευασμένη από ένα τύμπανο μπάσου 60,96 εκατοστών.

Υπάρχουν συμφωνημένες σκοτεινές ώρες μετά τη δύση του ηλίου για να υπάρχουν οι καλύτερες συνθήκες παρατήρησης των άστρων.

«Πρόκειται για μια αρκετά σκοτεινή τοποθεσία για αυτό το μέρος της χώρας» πρόσθεσε ο κύριος Marriott.

«Είναι πολύ καλύτερο από αυτό που πρέπει να ανεχτούν οι άνθρωποι στις πόλεις, αλλά εξακολουθεί να έχει εγκαταστάσεις».

Εκτός από την ευκαιρία να απολαύσει κανείς τις νύχτες κάτω από τα αστέρια, ο κύριος Marriott είπε ότι υπάρχει μια αίσθηση κοινότητας μεταξύ των αστρονόμων που συγκεντρώνονται.

«Πολλοί σύλλογοι αστρονομίας έρχονται ως ομάδα, υπάρχει μια κοινωνική πλευρά», είπε.

«Υπάρχει μια κοινή εμπειρία που όλοι βιώνουν και μαθαίνει ο ένας από τον άλλον επίσης».

Είπε ότι η φωτορύπανση σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν δει ποτέ τμήματα του γαλαξία που κανονικά είναι ορατά με γυμνό μάτι.

«Γνωρίζουμε περισσότερα για τον Γαλαξία μας από ποτέ, αλλά βλέπουμε λιγότερα από αυτόν», είπε.

«Αλλά με ένα αξιοπρεπές ζευγάρι κιάλια μπορεί να είστε σε θέση να δείτε τον Γαλαξία μας. Σε μια σκοτεινή νύχτα, είναι απολύτως εκπληκτικός, το μόνο που χρειάζεστε είναι μια ξαπλώστρα και μερικά κιάλια – εξαιρετικό», πρόσθεσε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response