Ηνωμένο Βασίλειο: Ο κατήφορος συνεχίζεται – Ετοιμάζονται να νομιμοποιήσουν την ευθανασία σε ανθρώπους

Κοινοποίηση:
Ηνωμένο-Βασίλειο-πιθανόν-να-νομιμοποιήσει-την-υποβοηθούμενη-αυτοκτονία-το-696x392

Οι Βρετανοί βουλευτές πιθανόν να κληθούν να ψηφίσουν για τη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας – ή «υποβοηθούμενου θανάτου», όπως προτιμούν να το αποκαλούν οι υποστηρικτές του – ήδη από το επόμενο έτος. Όταν συμβεί αυτό, φαίνεται βέβαιο ότι αυτό το Κοινοβούλιο -ακόμη πιο φιλελεύθερο από το προηγούμενο- θα το ψηφίσει.

Αυτό συμβαίνει παρά την παραδοχή του υπουργού Υγείας των Εργατικών Γουες Στρίτινγκ μόλις την περασμένη εβδομάδα, ότι η φρικτή κατάσταση της φροντίδας στο τέλος της ζωής στη Βρετανία σημαίνει ότι η υπηρεσία υγείας δεν είναι έτοιμη για την πρακτική αυτή, για την οποία οι αντιδρώντες ακτιβιστές, μιλώντας στο The European Conservative, εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι το «λεγόμενο δικαίωμα στο θάνατο» θα γίνει εν συνεχεία «καθήκον στο θάνατο».

Ο Στρίτινγκ είπε, ότι «όταν σκέφτομαι αυτό το ζήτημα του να είσαι βάρος, δεν νομίζω ότι η παρηγορητική φροντίδα … σε αυτή τη χώρα είναι ακόμα σε μια κατάσταση όπου δίνουμε στους ανθρώπους την ελευθερία να επιλέξουν, χωρίς να εξαναγκάζονται από την έλλειψη διαθέσιμης υποστήριξης».

Η Επιτροπή Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας του Κοινοβουλίου συνέταξε επίσης μια έκθεση νωρίτερα φέτος, στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη για σημαντικές βελτιώσεις στη φροντίδα στο τέλος της ζωής.

Και ο πρωθυπουργός Σερ Κιρ Στάρμερ πρότεινε σήμερα, στις 12 Σεπτεμβρίου, ότι μπορεί να χρειαστεί μια ολόκληρη δεκαετία για να ορθοποδήσει σωστά η υπηρεσία υγείας.

Όχι ότι αυτό θα επιβραδύνει τους υποστηρικτές της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.

Ο βουλευτής των Εργατικών Τζέικ Ρίτσαρντς έχει εξουσιοδοτηθεί να αλλάξει αυτό που περιγράφει ως «αρχαϊκό δίκαιο στον τομέα αυτό» εδώ και χρόνια. «Ελπίζω, και πράγματι περιμένω, η κυβέρνηση να δώσει χρόνο σε αυτό το θέμα και η Βουλή να έχει ελεύθερη ψηφοφορία», δήλωσε, εννοώντας ότι οι βουλευτές δεν θα πρέπει να ακολουθήσουν την όποια γραμμή θέτει το πολιτικό τους κόμμα.

Ο Στάρμερ είναι επίσης μακροχρόνιος υποστηρικτής της αλλαγής του νόμου για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας, οι συντηρητικοί δεν θα ήταν συνετό να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στο ότι το Συντηρητικό Κόμμα θα αντιταχθεί στη νομιμοποίηση. Ο σημερινός ηγέτης των Συντηρητικών και πρώην πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε τον Ιούνιο ότι «δεν είναι κατά» της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας «επί της αρχής». Ένας φερόμενος ως «συντηρητικός» σχολιαστής πρότεινε επίσης να «παροτρύνονται» οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς να αυτοκτονήσουν προκειμένου να εξοικονομήσει το κράτος κάποια χρήματα.

Αυτοί που μάχονται για να γίνουν οι επόμενοι ηγέτες των Τόρις είναι τώρα τοποθετούνται αβασάνιστα στο θέμα της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, αλλά είναι δύσκολο να φανταστούμε τον νικητή -όποιος κι αν είναι αυτός- να ενθαρρύνει τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά της αλλαγής.

Οι αναφορές σχετικά με αυτές τις προτάσεις έρχονται περίπου την ίδια στιγμή που ο Στάρμερ παρουσιάζει τα σχέδιά του για τη μείωση της τεράστιας καθυστέρησης στο βρετανικό ΕΣΥ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response