Ηράκλειο: Έως πότε θα παραμείνουν κλειστά τα σφαγεία

Κοινοποίηση:
aigoprovata-panwli

Το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων επεκτείνει για μια εβδομάδα την μη λειτουργεία των σφαγείων στην περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου για λόγους υγείας.

 

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται, ότι “η Κρήτη είναι το μοναδικό νησί στη χώρα, εντός του οποίου δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις για πάχυνση και αναπαραγωγή των ζώων, καθώς και η μεταφορά αιγοπροβάτων προς τους θερινούς βοσκοτόπους.

Η απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να παρατείνει το κλείσιμο των σφαγείων στο Ηράκλειο, λόγω του φόβου εξάπλωσης της πανώλης, έχει πυροδοτήσει μια νέα κρίση στην κτηνοτροφία της Κρήτης. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και έχει θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση πολλών κτηνοτρόφων.

 

Το Χρονικό 

Η Πρόταση του Περιφερειάρχη: Λίγο πριν την ανακοίνωση του Υπουργείου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, είχε προτείνει την επαναλειτουργία των δημοτικών σφαγείων στις Μοίρες. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, αυτό θα επέτρεπε τη σφαγή ζώων που βρίσκονται εκτός των ζωνών επιτήρησης, με στόχο να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση των κτηνοτρόφων.

Η πρόταση αυτή είχε προκύψει μετά από μια σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου κτηνοτρόφοι, εκπρόσωποι των δήμων και της περιφέρειας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες, είχαν συζητήσει τις σοβαρές επιπτώσεις του κλεισίματος των σφαγείων στην τοπική οικονομία.

Η απόφαση του Υπουργείου να μην ακολουθήσει την πρόταση του Περιφερειάρχη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι βλέπουν την επιβίωσή τους να απειλείται. Από την άλλη πλευρά, οι αρμόδιες υπηρεσίες επιμένουν στην ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

ε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε σήμερα νέα, αυστηρότερα μέτρα.

Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων σε ορισμένες περιοχές της χώρας έως τις 30 Αυγούστου. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από αξιολόγηση των τελευταίων επιδημιολογικών δεδομένων και στοχεύει στην προστασία των κτηνοτροφικών μονάδων και στην αποτροπή περαιτέρω διασποράς της νόσου.

Οι κτηνοτρόφοι καλούνται να συμμορφώνονται με τα νέα μέτρα και να συνεργαστούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής απειλής για την υγεία των ζώων.

  •  Απαγορεύονται από 23/08 έως 30/08 όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή και προς θερινούς βοσκότοπους, καθώς και των βοοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου, είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό σε όλη την επικράτεια της χώρας.
  • Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπονται οι μετακινήσεις για πάχυνση, αναπαραγωγή και προς θερινούς βοσκοτόπους, σε κάθε νησί της χώρας, εκτός της Κρήτης, αποκλειστικά και μόνο, εντός αυτού.
  •  Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις για τη σφαγή των ανωτέρω ζώων, απαγορεύεται από, προς και εντός των ΠΕ Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Μαγνησίας, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.

Στις υπόλοιπες ΠΕ της χώρας, οι μετακινήσεις των ανωτέρω ζώων για σφαγή, γίνεται με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας, τόσο για τα μεταφορικά μέσα, όσο και για το προσωπικό. Τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της Π.Ε. ή στο πλησιέστερο με τη συγκεκριμένη εκτροφή σφαγείο.

 

Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων)”.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: