Ηρακλής – ΠΑΟΚ 71-84: Ανώτερος ο Δικέφαλος, πήρε το ντέρμπι των 2,5 ωρών στο Ιβανώφειο

Κοινοποίηση:
ΧΨΣΨ

Σ’ ένα παιχνίδι που κράτησε 2,5 ώρες αφού στο ημίχρονο διακόπηκε για 40′ λόγω υπεράριθμων θεατών στις εξέδρες, ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 84-71 του Ηρακλή στο Ιβανώφειο.

Ο Γηραιός ήταν εξαιρετικός στο εναρκτήριο δεκάλεπτο και μετά τις πρώτες αναγνωριστικές επιθέσεις προηγήθηκε με 11-8 χάρη σε τρίποντο του Φίλλιου (4′) κι ακολούθως με 19-12 λίγο πριν την λήξη. Το… κρεσέντο όμως του Ζερμέν Λοβ κράτησε ζωντανό τον Δικέφαλο (19-18 στο 10′), με τον Αμερικανό σκόρερ να πετυχαίνει τρία δύσκολα δίποντα στη σειρά.

Οι φιλοξενούμενοι έδειχναν να πατούν καλύτερα όσο κυλούσε η ώρα, για να ισοφαρίσουν εν τέλει στο 14ο λεπτό με κάρφωμα του Τζόουνς.

Ο ίδιος παίκτης έστειλε τον ΠΑΟΚ στο +5 στα μισά της β’ περιόδου, με τον Γιάνκοβιτς να έχει μπει κι εκείνος δυναμικά στην επιθετική εξίσωση (28-34 στο 17′). Ο Ηρακλής έπαιρνε σποραδικά σκορ από τους Έλληνες του (Σκορδίλη, Σταμάτη, Παπαδάκη) όμως υπήρξαν προβλήματα στα μετόπισθεν, τα οποία εκμεταλλεύτηκε ο ΠΑΟΚ και πήγε στα αποδυτήρια με προβάδισμα επτά πόντων (32-39).

40λεπτη διακοπή και… ξέσπασμα Ηρακλή

Το β’ μέρος άρχισε μετά από διακοπή περίπου 40 λεπτών, αφού οι διαιτητές κι ο κομισάριος του ντέρμπι διέταξαν την αποχώρηση των υπεράριθμων φιλάθλων από το Ιβανώφειο. Κατόπιν εκκλήσεων από τους ανθρώπους των γηπεδούχων κι αφού ξεπεράστηκαν διάφορες εντάσεις μικρής εμβέλειας, ο Ηρακλής επέστρεψε στο παρκέ πιο αποφασισμένος.

Ο Σκορδίλης με βολές κι οι Χένρι, Παπαδάκης και Ρότεν με συνεχόμενα τρίποντα έφεραν σε απόσταση αναπνοής το συγκρότημα του Μέξα (43-44 στο 22′). Ο ζεστός Ρότεν έδωσε μάλιστα και προβάδισμα στους Κυανόλευκους (45-44 στο 23′), με την… έκρηξη να κορυφώνεται με το εντυπωσιακό κάρφωμα του Σκορδίλη για το 47-44. Κάπου εκεί ο ΠΑΟΚ έβγαλε αντίδραση και με ένα επιμέρους σκορ 2-9 με Λοβ, Τζόουνς και Γιάνκοβιτς ανέκτησε το μομέντουμ (49-53 στο 28′).

Η τρίποντη βόμβα του Σταμάτη που ξεσήκωσε το Ιβανώφειο (54-56) βρήκε άμεση απάντηση από τον Φιλ Γκριν (54-59 στο 30′) ο οποίος με προσωπικό καλάθι διατήρησε σε θέση οδηγού τον ΠΑΟΚ ενόψει της καθοριστικής περιόδου.

Σε αυτήν ο Γκάρετ κρατούσε ζωντανό τον Ηρακλή όντας ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην ρακέτα (58-61 στο 32′). Κάπου εκεί ανέλαβε δράση ο Ρίβερς, ο οποίος με έξι καθοριστικούς πόντους (βολή, δίποντο και τρίποντο) εκτόξευσε μέσα σε ένα δίλεπτο την διαφορά από το +3 στο +12 για τον ΠΑΟΚ (58-70 στο 35′). Ο Σκορδίλης έδωσε μια ακόμη ανάσα στην επίθεση του Ηρακλή (62-70), αλλά ο Τολιόπουλος με τρίποντο επανέφερε σε διψήφια επίπεδα το σύνολο του Λυκογιάννη (62-74 στο 36′).

«Καθάρισε» ο Τολιόπουλος

Ο Έλληνας γκαρντ μίλησε ξανά την κρίσιμη ώρα, καθώς με δύο ακόμη δικά του τρίποντα, στη σειρά μάλιστα, ο Δικέφαλος έφτασε στο 64-80, 3’21” πριν το φινάλε, κι έγινε το ακλόνητο φαβορί για το ροζ φύλλο. Ο έντονος πανηγυρισμός του 26χρονου σουτέρ προς προκάλεσε νέο γύρο… αντιδράσεων στο Ιβανώφειο κι ως το φινάλε σημειώθηκαν μερικές ακόμη μικροδιακοπές.

Ο ΠΑΟΚ βιάστηκε να θεωρήσει πως το ματς τελείωσε κι ως εκ τούτου ο Ηρακλής με ένα 7-0 μείωσε σε 71-80, 2′ πριν το τέλος. Ο Λοβ, πάντως, σκόραρε για το 71-82 και με την άμμο στην κλεψύδρα να λιγοστεύει, ο ΠΑΟΚ δεν απειλήθηκε ξανά ως το φινάλε.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Ο Ηρακλής ήταν ζωντανός μέχρι τη στιγμή που τον… πυροβόλησε από την περίμετρο ο Τολιόπουλος, ο οποίος μετέτρεψε το 62-71 σε 64-80 στα τελευταία τρεισήμισι λεπτά.

O MVP: Συνολικά ο κορυφαίος και πιο σταθερός παίκτης του ΠΑΟΚ στο Ιβανώφειο ήταν ο Μάρβιν Τζόουνς με 20 πόντους, 7 ριμπάουντ κι 1 κλέψιμο σε 27’30”.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Όλοι οι παίκτες του Ηρακλή προσπάθησαν, αλλά οι νέοι παίκτες που ντεμπούταραν απόψε έδειξαν πως χρειάζονται χρόνο προσαρμογής. Άποντοι οι Έιμπραμς (1ασ., 0/3 σουτ σε 14’18”) και Γουντς (1ασ., 6’41”), δεν βοήθησαν επιθετικά το σύνολο του Μέξα.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Οι Τολιόπουλος (14π., 4/7 τριπ.), Γιάνκοβιτς (10π., 2/2 τριπ., 3ρ., 1ασ.) και Ρίβερς (8π., 6ρ., 1ασ.) βοήθησαν ουσιαστικά τον ΠΑΟΚ σε διάφορες στιγμές του ντέρμπι, ιδίως όταν η επίθεση των Ασπρόμαυρων τους είχε ανάγκη.

Πηγή: www.gazzetta.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: