Σε πόλεμο των άστρων εξελίσσεται σταθερά η σύγκρουση Μόσχας και Ουάσινγκτον με φόντο… τα διαστημικά όπλα. Το αμερικανικό Πεντάγωνο με ανακοίνωσή του κατηγόρησε τη Μόσχα ότι εκτόξευσε διαστημικό όπλο και το έθεσε στην τροχιά δορυφόρου της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Η Ρωσία έθεσε σε χαμηλή γήινη τροχιά δορυφόρο που εκτιμούμε ότι αποτελεί διαστημικό όπλο ικανό να επιτεθεί σε άλλους δορυφόρους που βρίσκονται σε χαμηλή γήινη τροχιά» ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου και στρατηγός Πατ Ράιντερ.
Παράλληλα, δίνοντας νέες λεπτομέρειες για την υπόθεση, ο Ράιντεν αποκάλυψε ότι «το διαστημικό όπλο που εκτοξεύθηκε στις 16 Μαΐου τέθηκε στην τροχιά δορυφόρου της αμερικανικής κυβέρνησης», με την Ουάσινγκτον να διαμηνύει προς τη Μόσχα ότι είναι έτοιμη να προστατεύσει τα συμφέροντά της, παρακολουθώντας προσεκτικά την κατάσταση.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τον διαστημικό τομέα» είπε χαρακτηριστικά ο Ράιντερ.
Στην αντίπερα όχθη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές. «Δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο για το θέμα. Ενεργούμε σε απόλυτη συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο, δεν παραβιάζουμε τίποτα και έχουμε αναρίθμητες φορές πάρει θέση υπέρ της απαγόρευσης όλων των όπλων στο Διάστημα» είπε. «Δυστυχώς, οι πρωτοβουλίες μας έχουν απορριφθεί και από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Το προηγούμενο διάστημα η Ρωσία ήταν εκείνη που κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιδιώκουν να τοποθετήσουν όπλα στο Διάστημα με αφορμή το βέτο της Ουάσινγκτον σε ρωσική πρόταση για τη Μη Διάδοση στα Ηνωμένα Έθνη.
«Έδειξαν πάλι ότι οι πραγματικές τους προτεραιότητες στον τομέα του Εξωατμοσφαιρικού Διαστήματος δεν έχουν στόχο τη διαφύλαξη του Διαστήματος από κάθε όπλο, αλλά την ανάπτυξη όπλων στο Διάστημα και τη μεταβολή του σε αρένα στρατιωτικής αντιπαράθεσης» δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε ανακοίνωσή της.
Τους τελευταίους μήνες ΗΠΑ και Ρωσία ξυπνάνε ψυχροπολεμικές μνήμες, επιδιδόμενες σε αλληλοκατηγορίες για ανάπτυξη όπλων στο Διάστημα. Ο Αμερικανός αντιπρεσβευτής Ρόμπερτ Γουντ δήλωσε ότι η πρόταση της Ρωσίας, που καλούσε όλες τις χώρες «να λάβουν επείγοντα μέτρα για να εμποδίσουν εσαεί την ανάπτυξη όπλων στο Εξωατμοσφαιρικό Διάστημα, είχε στόχο την εκτροπή της προσοχής», καταγγέλλοντας τη Μόσχα ότι προσφεύγει σε «διπλωματική χειραγώγηση».
Επιπλέον, υπενθύμισε ότι «η εκτόξευση της 16ης Μαΐου ακολουθεί άλλες εκτοξεύσεις ρωσικών δορυφόρων που μπορούν να εξοπλιστούν με αντιδορυφορικά συστήματα σε χαμηλή γήινη τροχιά, το 2019 και το 2022».
Οι εντάσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον, με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν περάσει, όπως φαίνεται, σε άλλη διάσταση.
Όσο τα δύο κράτη επιδίδονται σε αντιπαραθέσεις εφ’ όλης της ύλης τόσο επανέρχεται ο κίνδυνος μια ψυχροπολεμικής σύγκρουσης με οδυνηρές συνέπειες που αναμφίβολα περιλαμβάνουν και τη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος.
Παρά τη συνθήκη του 1967 (Συνθήκη για το Διάστημα) που απαγορεύει «την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή κάθε όπλου μαζικής καταστροφής που είναι κατασκευασμένο ειδικά για να τεθεί σε τροχιά», οι δύο δυνάμεις δείχνουν διατεθειμένες να ξεπεράσουν τα όρια για χάρη της επίτευξης των συμφερόντων τους.
Από την δεκαετία του ’70 δοκιμάζαν, με επιτυχία, επίγεια όπλα λέιζερ, οι τότε Σοβιετικοί, εναντίων δορυφόρων, καθώς επίσης και άλλα όπλα πχ τύπου golden eye (ναι όπως στην ταινία του 007) και μέχρι σήμερα έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο. Το πρόβλημά σας τώρα είναι ότι και οι Κινέζοι έχουν ήδη στην κατοχή τους τέτοια όπλα, οπότε στην περίπτωση που … ετοιμαστοίτε να ψάλετε “αι γενεαί πάσαι”.
Κατα τ αλλα ο λουλης συνεχιζει να στελνει στη γοβα γιαταγανια και καριοφυλια!