Η Αλγερία γιορτάζει σήμερα με μεγάλη λαμπρότητα, και κυρίως με μια άνευ προηγουμένου στρατιωτική παρέλαση, την 60η επέτειο από την ανεξαρτησία της έπειτα από 132 χρόνια γαλλικής αποικιοκρατίας.
Έπειτα από οκτώ χρόνια πολέμου μεταξύ των Αλγερινών ανταρτών και του γαλλικού στρατού, τα όπλα σίγησαν στις 18 Μαρτίου 1963 μετά τις ιστορικές συμφωνίες του Εβιάν, οι οποίες άνοιξαν τον δρόμο για την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Αλγερίας στις 5 Ιουλίου του ίδιου έτους.
Από την Παρασκευή το βράδυ οι αρχές στην Αλγερία έκλεισαν έναν οδικό άξονα μήκους 16 χιλιομέτρων, όπου ο στρατός έκανε τις τελευταίες πρόβες του πριν από τη μεγάλη παρέλαση σήμερα, την πρώτη εδώ και 33 χρόνια.
Πολλοί ξένοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο Τυνήσιος Κάις Σαγέντ και ο Νιγηριανός Μοχάμεντ Μπαζούμ, αναμένεται να παραστούν στην παρέλαση.
«Ένοχη»
Η Αλγερία κέρδισε την ανεξαρτησία της έπειτα από επτάμισι χρόνια πολέμου στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και έγινε η μοναδική πρώην γαλλική αποικία στην Αφρική τη δεκαετία του 1960, η οποία πήρε τα όπλα για να το πετύχει.
Όμως 60 χρόνια αργότερα οι πληγές παραμένουν έντονες στην Αλγερία, καθώς η Γαλλία αποκλείει οποιαδήποτε «μεταμέλεια» ή «συγνώμη», αν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί μετά την εκλογή του να αμβλύνει τις διμερείς σχέσεις με μια σειρά συμβολικών κινήσεων.
«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ούτε να σβήσουμε με οποιαδήποτε διαδικασία όσα συνέβησαν, την ανθρώπινη γενοκτονία, την πολιτιστική γενοκτονία, την γενοκτονία της ταυτότητας για τις οποίες η αποικιοκρατική Γαλλία παραμένει ένοχη», είχε δηλώσει ο Σάλαχ Γκουτζίλ πρόεδρος του Συμβουλίου του Έθνους, της άνω βουλής της Αλγερίας, και βετεράνος του πολέμου της ανεξαρτησίας σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στην εφημερίδα L’ Expression.
Τον Μάρτιο ο Αλγερινός πρόεδρος Αμπντελματζίντ Τεμπούν είχε δηλώσει ότι η ιστορία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με «δίκαιο» τρόπο, προσθέτοντας ότι «τα εγκλήματα» της γαλλικής αποικιοκρατίας δεν θα πρέπει να παραγραφούν.
Οι διμερείς σχέσεις έφτασαν στο χειρότερο σημείο τους τον Οκτώβριο, όταν ο Μακρόν δήλωσε ότι μετά την ανεξαρτησία της η Αλγερία οικοδομήθηκε επί ενός «μνημικού κεφαλαίου» που βασίζεται στην γαλλική αποικιοκρατία και τον πόλεμο, το οποίο τροφοδοτείται από «το πολιτικοστρατιωτικό σύστημα», προκαλώντας την οργή του Αλγερίου.
Ωστόσο οι σχέσεις των δύο χωρών αναθερμάνθηκαν σταδιακά τους τελευταίους μήνες και ο Μακρόν και ο Τεμπούν εξέφρασαν την επιθυμία να τις «εμβαθύνουν» σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στις 18 Ιουνίου.
Χθες το βράδυ η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Μακρόν απέστειλε επιστολή στον Αλγερινό ομόλογό του με την ευκαιρία των 60 ετών από την ανεξαρτησία της Αλγερίας, στην οποία του ζητεί «να ενισχύσουμε τους ήδη δυνατούς δεσμούς» μεταξύ των δύο χωρών.
«Επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή του να συνεχίσει τις προσπάθειές του να αναγνωριστεί η αλήθεια και να υπάρξει συμφιλίωση μεταξύ της μνήμης του αλγερινού και του γαλλικού λαού», πρόσθεσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.