Η Αυστρία σε κρίσιμο σταυροδρόμι: Θα κυβερνήσει η εθνικιστική δεξιά;

Κοινοποίηση:
austria jacek-dylag-5SjAaqqCCmY-unsplash

Η Αυστρία, χώρα με πληθυσμό περίπου 9 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται σε πολιτική αναταραχή μετά την αποτυχία των συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης που στόχευαν να κρατήσουν το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) εκτός εξουσίας. Την Κυριακή, έγινε φανερό ότι το FPÖ, το οποίο κέρδισε οριακά τις περισσότερες ψήφους στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό να επωφεληθεί από την κατάσταση.

 
Το FPÖ, υπό την ηγεσία του Χέρμπερτ Κικλ, είχε αρχικά φανεί ότι θα αποκλειστεί από την κυβέρνηση λόγω της αντίστασης των παραδοσιακών κομμάτων. Ο Κικλ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με τη ρητορική του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, χρησιμοποιώντας συνθήματα όπως «Φρούριο Αυστρία» και «Πρώτα η Αυστρία», ενώ έχει κατηγορηθεί για χρήση ναζιστικής ρητορικής. Επιπλέον, ο ίδιος είχε απομακρυνθεί στο παρελθόν από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών λόγω σκληροπυρηνικών θέσεων.

Παρά τις αρχικές διαφωνίες, φαίνεται πως οι φωνές εντός του Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), που ήταν αντίθετες στη συνεργασία με το FPÖ υπό τον Κικλ, έχουν μειωθεί. Αυτό υποδηλώνει μια πιθανή αλλαγή πορείας που δεν υπήρχε προηγουμένως.

Ο Πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, δήλωσε ότι πέρασε αρκετές ώρες συνομιλώντας με αξιωματούχους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πλέον μεγαλύτερη αποδοχή για συνεργασία με το FPÖ. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα συναντήσει τον Κικλ τη Δευτέρα για περαιτέρω συζητήσεις.

Ο Κικλ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση μόνο εάν ο ίδιος γίνει καγκελάριος. Έχει μάλιστα παρουσιάσει τον εαυτό του ως «Λαϊκό Καγκελάριο», χρησιμοποιώντας έναν όρο που είχε χρησιμοποιηθεί ιστορικά από τον Αδόλφο Χίτλερ. Επιπλέον, ο Κικλ θεωρείται υποστηρικτής αυταρχικών ηγετών όπως ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας.

 

Οι πολιτικές θέσεις και οι προκλήσεις

Το FPÖ ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1950 και έχει ιστορικούς δεσμούς με πρώην Ναζί αξιωματούχους. Το κόμμα προωθεί ακραίες θέσεις όπως η «επανεγκατάσταση» μεταναστών μέσω αναγκαστικών απελάσεων και ζητά την αναστολή της παροχής ασύλου μέσω ειδικού νόμου έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, τάσσεται κατά των κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία και ζητά διακοπή της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Μετά την παραίτηση του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ από το ÖVP λόγω αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με τα κεντροαριστερά κόμματα, ανοίγει ο δρόμος για πιθανή συνεργασία μεταξύ ÖVP και FPÖ υπό νέα ηγεσία στο ÖVP. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει τους συντηρητικούς σε πιο δευτερεύοντα ρόλο στην κυβέρνηση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response