Η Αφρική εκτοξεύει όλο και περισσότερους δορυφόρους

Κοινοποίηση:

Σήμερα, 17 αφρικανικές χώρες έχουν πάνω από 60 δορυφόρους σε τροχιά και δεκάδες ακόμα αναμένεται να στείλουν δορυφόρους μέσα στα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, αυτή η αχανής ήπειρος δεν έχει ακόμα δικές της εγκαταστάσεις εκτοξεύσεων. Αυτό οδηγεί άλλες πιο ισχυρές χώρες να χρησιμοποιούν τα διαστημικά προγράμματα της Αφρικής ως ένα μέσο πίεσης και γεωπολιτικής κυριαρχίας στις χώρες της.

Είναι σημαντικό για τις αφρικανικές χώρες να έχουν τους δικούς τους δορυφόρους. – Kwaku Sumah, ιδρυτής της Spacehubs Africa

Ο μεγαλύτερος έλεγχος και η καλύτερη πρόσβαση στην τεχνολογία και στα δεδομένα, θα επιτρέψουν στην Αφρική να ανιχνεύει πιο αποτελεσματικά τους κινδύνους που προέρχονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και να βελτιώσει τις τηλεπικοινωνίες στις απομακρυσμένες περιοχές.

Προς το παρόν τα σχετικά νέα διαστημικά προγράμματα των κρατών της Αφρικής εξαρτώνται από ξένη τεχνολογία και ξένους ειδικούς. Ορισμένες χώρες της Αφρικής έχουν στείλει σπουδαστές και μηχανικούς σε ξένες χώρες για να αποκτήσουν τεχνογνωσία, αλλά…

Το πρόβλημα είναι πως όταν γυρίσουν στη χώρα τους, δεν υπάρχουν εργαστήρια, δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις για αυτούς. – Temidayo Oniosun, Διευθυντής του Space in Africa

Ένας νέος δορυφόρος της Σενεγάλης κατασκευάστηκε από Σενεγαλέζους μηχανικούς, ωστόσο χρειάστηκε η συνεργασία ενός γαλλικού πανεπιστημίου και φυσικά ένας Falcon 9 της SpaceX για να εκτοξευθεί από την Καλιφόρνια.

Οι χώρες της Αφρικής θέλουν να εκμεταλλευτούν τη μεγάλη έκταση του ισημερινού που διαθέτουν για να δημιουργήσουν βάσεις εκτόξευσης πυραύλων. Από αυτή τη θέση, οι πύραυλοι δε χρειάζονται τόσα καύσιμα όσο από άλλες περιοχές και τα αφρικανικά διαστημοδρόμια θα μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στις ερχόμενες δεκαετίες.

Το σίγουρο είναι πως θα δούμε μία αύξηση της διαστημικής δραστηριότητας στις αφρικανικές χώρες μέσα στα επόμενα χρόνια.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Το ερώτημα είναι ποιός πράγματι βρίσκεται πίσω από αυτές τις εκτοξεύσεις και σε τι αποσκοπεί. Ποιός ελέγχει πληροφορίες και Λαούς από τους οποίους θα προέρχονται. Έχοντας αναμνήσεις από “επιστημονικές” δηλώσεις και “επιτεύγματα” παρελθόντος, συμμετοχή της Τουρκίας σε δορυφόρους που “βλέπουν” Ελλάδα από το 1980 ελέω η προς εξυπηρέτηση Γερμνίας, για το …SAT βέβαια, και “ιστοριών κατασκοπίας” που ΄συνέθετε ο καθένας εκείνη την εποχή, θα μπορούσα να αναρωτηθώ. Μέρος των κατ’ αρχήν πρώτων ζητούμενων ειναι τα ορυκτά, τα υπόγεια νερά που φαίνονται καλύτερα εάν δεν υπάρχουν δένδρα; Τα δύο τρίτα είναι χωρίς δένδρα. Θα δούμε και τα υπόλοιπα να χάνονται; Μετά θα στηθούν και ανάλογα δίκτυα για το “καλό” μας, τις “επικοινωνίες” μας, τις μετακινήσεις μας, τις “κοινωνικές” δραστηριότητές μας πάσης φύσεως για να “διευκολυνθούμε” βεβαίως και όχι ασφαλώς για να μας παρακολουθούν και ελέγχουν και εμάς και τους συνανθρώπους μας της Αφρικής.

Leave a Response