ΒΟΣΤΩΝΗ. Με δόξα και τιμή, με ποιήματα, τραγούδια και χορούς, ομιλίες και μηνύματα γιορτάστηκαν τα Ελληνικά Γράμματα και η Ελληνική Γλώσσα στη Βοστώνη την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, στο κοινοτικό Κέντρο του Καθεδρικού Ναού της Βοστώνης στο Μπρούκλαϊν. Η γιορτή είχε αρχικά οριστεί να γίνει την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών χιονόπτωσης και παγωμένης βροχής.
Ο εορτασμός οργανώνεται κατ’ έτος από τον Σύνδεσμο των Δασκάλων και Διδασκαλισσών των ελληνικών σχολείων των κοινοτήτων της Μητρόπολης Βοστώνης, υπό τη διεύθυνση της προέδρου Αναστασίας Μωραγιάννη και τελεί υπό την υψηλή επιστασία του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθοδίου.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το τραγούδισμα των εθνικών ύμνων Ελλάδας και Αμερικής, καθώς και επίκαιρους ύμνους των Τριών Ιεραρχών από τη χορωδία του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης υπό τη διεύθυνση του π. Οδυσσέα Δρόσσου, προϊσταμένου της κοινότητας του Αγίου Νεκταρίου του Ρόσλιντεϊλ, ο οποίος αντικατέστησε τον καθηγητή Εκκλησιαστικής Μουσικής π. Ρωμανό Καράνο, ο οποίος είχε άλλη υποχρέωση την ίδια ώρα στην κοινότητά του, του Ευαγγελισμού του Μπρόκτον.
Ο π. Δρόσσος, ο οποίος ανέπεμψε και την προσευχή, αντιπροσώπευσε τον Μητροπολίτη Μεθόδιο, ο οποίος οικουρεί ευρισκόμενος σε καλή πορεία ανάρρωσης έπειτα από την εγχείρηση που υποβλήθηκε στη μέση πριν από μερικές εβδομάδες.
Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη, Συμεών Τέγος, στον χαιρετισμό του μίλησε «για τον υψηλό συμβολισμό της Γιορτής των Ελληνικών Γραμμάτων» και εστίασε το μήνυμά του «στη γνώση και την παράδοση, στην ενότητα και στις ρίζες και στις αξίες».
Μαθητές και μαθήτριες των ελληνικών σχολείων απήγγειλαν επίκαιρα ποιήματα για τους Τρεις Ιεράρχες και τα Ελληνικά Γράμματα. Μαθητές και μαθήτριες του Ημερήσιου ελληνικού σχολείου της κοινότητας της Αγίας Τριάδος του Λόουελ Μασαχουσέτης χόρεψαν ελληνικούς χορούς. Επίσης, ελληνικούς χορούς χόρεψε το χορευτικό συγκρότημα «Υιοί και Θυγατέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου», το οποίο ίδρυσε και διευθύνει επί πενήντα έτη ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, καθώς επίσης και το χορευτικό συγκρότημα της Μητρόπολης Βοστώνης, υπό τη διεύθυνση του Δρα Ιωάννη Πάππα.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο συνεργάτης του «Ε.Κ.», Θεόδωρος Καλμούκος, με τίτλο ομιλίας: «Ωδή στους δασκάλους και δασκάλες της Ελληνικής Γλώσσας».
Ανάμεσα στα άλλα, ελέχθη πως «παρακαλώ να μου επιτρέψετε να αφιερώσω τις πενιχρές μου σκέψεις στους δασκάλους και τις δασκάλες του ομογενειακού μας χώρου, έτσι σαν ένα αφιέρωμα ψυχής. Σαν ένα καρδιόσταγμα αγάπης, σεβασμού, τιμής και εκτίμησης. Σαν μια ανοιχτή ευχαριστία, διότι είναι ήρωες και ηρωίδες, απόστολοι και πρεσβευτές, οι σημερινοί δάσκαλοι και δασκάλες του Ελληνισμού της Αμερικής.
Είναι μύστες και παιδαγωγοί και διδάχοι, της πιο μοναδικής και πλούσιας Παιδείας όλου του κόσμου, της Ελληνικής Παιδείας. Στα πρόσωπα των σεβαστών και αγαπητών δασκάλων και διδασκαλισσών που βρίσκονται εδώ στη σημερινή εκδήλωσή μας, αλλά και όσων συμμετέχουν νοερώς από μακριά, βλέπουμε και τιμούμε τους δασκάλους και δασκάλες της γλώσσας της Ελληνικής, με την οποία ο Θεός διεμήνυσε στων ανθρώπων τις καρδιές το σωστικό μίλημα και μήνυμα του ουρανού, το Ευαγγέλιο. Οποία ιερή επιλογή και τιμή αλήθεια! Αλλά και οποία ευθύνη για μας σήμερα!
Μπροστά μας έχουμε μορφές θαρραλέες, οι οποίες με διάθεση θυσιαστική, με μεράκι ατέλεστο και με μια αγάπη δίχως όρους και όρια, ολημερίς, ολοχρονίς, άσκιαχτοι μέσα στις νυχτιές της αδιαφορίας μέχρι σημείου ακηδίας μπροστά στις δυσκολίες, ορθόστητοι στο χρέος, σμιλεύουν στων παιδιών μας τις καρδιές του Θεού τα πράγματα και του Γένους του Ελληνικού τα σπουδάγματα.
Αυτό είναι το λειτούργημα της διδασκαλίας! Μία κατάθεση χρέους. Ενα αδιάκοπο ξεδίπλωμα της ψυχής. Ενα σμίλεμα της καρδιάς, που έκανε τον Κωστή Παλαμά, να στοχαστεί και να γράψει σε στίχους ποιητικούς: ‘Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε, ψυχές! Κι’ ό,τι απόμεινε ακόμα στη ζωή σου, μη το αρνηθείς! Θυσίασ’ το, ως τη στερνή πνοή σου’.
Αυτό κάνουν οι δάσκαλοι και οι δασκάλες, μέσα στο εργαστήρι του πνεύματος και της καρδιάς, το Σχολείο, σμιλεύουν ψυχές. Δεν μορφώνουν απλώς τον νου του παιδιού με γνώσεις, αλλά μορφοποιούν και την ψυχή του με γνώση. Άλλωστε κάποιες φορές, γνώσεις χωρίς γνώση, μπορεί να καταστεί και επικίνδυνη υπόθεση».
Σε άλλο σημείο, ο κ. Καλμούκος είπε, πως «τούτη την ώρα, θυμάμαι τους πρωτοπόρους μας Ελληνες μετανάστες, οι οποίοι πέτρα την πέτρα, με δάκρυ και με αίμα, έχτισαν τους ναούς και τα σχολεία. Στο Λόουελ για παράδειγμα πουλούσαν τα δαχτυλίδια και τα χρυσαφικά τους για να αγοράσουν υλικά να χτίσουν τον ναό και το σχολείο. Στο Γούστερ, όταν αγόραζαν ψωμί, ο φούρναρης κρατούσε από κάθε ομογενή ένα σεντ. Στο τέλος της εβδομάδας περνούσε επιτροπή με τον ιερέα και τα συγκέντρωναν για την ανοικοδόμηση του ναού και του σχολείου. Ναι, έτσι χτίσθηκαν οι ναοί και τα σχολεία.
Κι ακόμα να μνημονεύσω ευφήμως όλους εκείνους τους γνωστούς και άγνωστους κοινοτάρχες και ιερείς, καθώς και τους ευεργέτες εκείνους οι οποίοι έχουν δώσει αφειδώλευτα δωρεές στα σχολεία μας».
Επίσης, τόνισε πως «οι δάσκαλοι, οι γενναίοι αυτοί ιεραπόστολοι της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, οι οποίοι αγωνίζονται με μισθούς πείνας και με ανύπαρκτες συντάξεις, σε τούτη τη γη της ελευθερίας και την ελευθέρως πολλά παρέχουσα, πρέπει κάποτε να αγκαλιαστούν με στοργή, με φροντίδα και με αγάπη από όλους, της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης».
Υπογράμμισε «να μη ξεχνούμε πως η Ορθοδοξία προσέλαβε τον Ελληνισμό και τον Εκκλησιοποίησε. Εδωσε το θείο και προσέλαβε το ανθρώπινο, κι έτσι ολοκληρώθηκε το ‘πρόσλημμα’, αν μου επιτρέπεται η έκφραση. Αυτή είναι η παρακαταθήκη των Τριών Μεγάλων Πατέρων και Διδασκάλων της Εκκλησίας και του Γένους που γιορτάζουμε σήμερα».
Λόγω κωλύματος της προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Εκπαιδευτικών της Αναστασίας Μωραγιάννη, την εισήγηση και παρουσίαση του προγράμματος έκανε η Κική Κολοκυθά, διευθύντρια του σχολείου της κοινότητας του Ευαγγελισμού του Γούμπερν, η οποία ανάμεσα στα άλλα είπε, πως «ένα ιερό χρέος μάς έχει συγκεντρώσει σήμερα εδώ. Παντοτινοί εραστές και λάτρεις της παιδείας, όλοι εμείς, συγκεντρωθήκαμε για να αποδώσουμε τον απαιτούμενο φόρο τιμής στους προστάτες των Γραμμάτων μας. Είναι πράγματι, η γιορτή αυτή μια πολύτιμη ευκαιρία να αναβαπτιστούμε στην κολυμβήθρα των αιώνιων αξιών, που διά μέσου αυτών θαυματούργησε ο Ελληνισμός».
Σε άλλο σημείο είπε πως «σήμερα γιορτάζει η Παιδεία μας. Γιορτάζει στο πρόσωπο των προστατών της των Τριών Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Ιδιαίτερη σημασία δίνουν οι Ιεράρχες στην οικογενειακή αγωγή. Είχαν και οι τρεις την ευτυχία να έχουν ευσεβείς και ενάρετες μητέρες».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ομάδα ενοριτών από την κοινότητα του Αγίου Φιλίππου της Νάσουα του Νιου Χαμσάιρ. Παρευρέθηκαν επίσης ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Βοστώνης π. Θεόδωρος Μπάρμπας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Αγγλίας Βασίλης Καυκάς, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνομάθειας Ιωάννης Κατσαρός, ο πρόεδρος του Πανευβοϊκου Συλλόγου Βοστώνης Δημήτρης Ματθαίος, ο ιδρυτής και διευθυντής του χορευτικού συγκροτήματος «Υιοί και Θυγατέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου», Γεώργιος Παπαδόπουλος, οι ιερατικοί προϊστάμενοι των κοινοτήτων της Αγίας Τριάδος του Λόουελ, π. Νικόλαος Πελεκούδας, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κέμπριτζ, π. Βασίλειος Μπέμπης, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σόμερβιλ π. Αντώνιος Τερτύλιαν, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Παπασλής, δάσκαλοι, δασκάλες, γονείς, μαθητές και μαθήτριες των ελληνικών σχολείων από κοινότητες της Νέας Αγγλίας.
Την εκδήλωση ολοκλήρωσαν με χαιρετισμούς και μηνύματά τους ο π. Αθανάσιος Νένες, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας των ταξιαρχών του Γουότερτάουν και υπεύθυνος της Ελληνικής Παιδείας της Μητρόπολης Βοστώνης, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό και τις ευλογίες του Μητροπολίτη Μεθοδίου, καθώς και η πρόεδρος τους Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Αναστασία Μωραγιάννη, η οποία πρόφτασε τη γιορτή πριν από τη λήξη της. Εψάλη το απολυτίκιο του Μεγάλου Βασιλείου για την κοπή της βασιλόπιτας και η γιορτή κατέκλεισε με το ψάλσιμο της φήμης του Μητροπολίτη Μεθοδίου, υπό την αιγίδα του οποίου έγινε ο εορτασμός. Ακολούθησε δεξίωση για όλους προσφορά της Μητρόπολης Βοστώνης.