Οι Αρχές της Βόρειας Κορέας ενημέρωσαν αυτές της Ιαπωνίας για την πρόθεσή τους να εκτοξεύσουν δορυφόρο, πιθανόν την Τετάρτη σύμφωνα με το Τόκιο, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Σεούλ και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που υποτίθεται απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ να χρησιμοποιεί τεχνολογίες βαλλιστικών πυραύλων.
Η νέα προσπάθεια, που ενδέχεται να γίνει από την 22η Νοεμβρίου ως την 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ιαπωνικό λιμενικό σώμα, θα είναι η τρίτη της Βόρειας Κορέας, μετά τις δυο αποτυχημένες απόπειρές της να θέσει σε τροχιά στρατιωτικό δορυφόρο παρατήρησης τον Μάιο και τον Αύγουστο.
Κάθε χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων αποτελεί παραβίαση αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, προειδοποίησε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φουμίο Κισίντα, προσθέτοντας πως η κυβέρνησή του συντονίζεται με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, εταίρους της σε τριμερή αμυντική συμφωνία.
Η Βόρεια Κορέα όρισε τον Αύγουστο τρεις θαλάσσιες ζώνες που υπήρχε ενδεχόμενο να κινδυνεύσουν λόγω της εκτόξευσης στην οποία προχώρησε τότε, δύο στην Κίτρινη Θάλασσα, δυτικά της κορεατικής χερσονήσου, μια τρίτη σε ύδατα ανατολικά των Φιλιππίνων.
«Οι ζώνες κινδύνου που αναφέρθηκαν από τη Βόρεια Κορέα αυτή τη φορά αντιστοιχούν σε εκείνες που είχαν ανακοινωθεί στο σχέδιο εκτόξευσης δορυφόρου τον Αύγουστο», σχολίασε Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας, το Yonhap.
Πιθανά «αντίμετρα» της Σεούλ
Η Σεούλ προειδοποιεί εδώ κι εβδομάδες ότι η Πιονγκγιάνγκ βρίσκεται στα «τελευταία στάδια» της προετοιμασίας νέας προσπάθειας να θέσει σε τροχιά κατασκοπευτικό δορυφόρο και ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Άμυνας, Σιν Γουόν-σικ, είπε την Κυριακή πως ενδέχεται να προχωρήσει εντός της εβδομάδας.
Τη Δευτέρα, ο στρατός της Νότιας Κορέας προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει «αμέσως» τις προετοιμασίες της, διαμηνύοντας ότι θα λάβει τα «απαραίτητα μέτρα» σε διαφορετική περίπτωση.
Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, Γιουν Σοκ-γελ, ενδέχεται να «αναστείλει τη στρατιωτική συμφωνία της 19ης Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Γιανγκ Μου-τζιν, πρόεδρος του πανεπιστημίου βορειοκορεατικών σπουδών στη Σεούλ, στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Πρόκειται για συμφωνία που υπεγράφη το 2018 κατά τη διάρκεια συνόδου στην Πιονγκγιάνγκ με σκοπό την αποκλιμάκωση των εντάσεων κατά μήκος των αυστηρά φυλασσόμενων συνόρων και προέβλεπε επίσης τη δημιουργία θαλάσσιων «ουδέτερων ζωνών».
Οι δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων με στερεά καύσιμα, μέσου ή μακρού βεληνεκούς, από νοτιοκορεατικής πλευράς «δεν αποκλείονται» πλέον, κατά τον κ. Γιανγκ.
Η πρόσφατη σύσφιγξη των σχέσεων της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας προκάλεσε ανησυχία στις ΗΠΑ, στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία.
Σύμφωνα με τη Σεούλ, η Πιονγκγιάνγκ προμηθεύει με όπλα και πυρομαχικά τη Μόσχα σε αντάλλαγμα για ρωσικές διαστημικές τεχνολογίες, προκειμένου να μπορέσει να θέσει σε τροχιά στρατιωτικό κατασκοπευτικό δορυφόρο.
Στις αρχές Νοεμβρίου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στηλίτευσε τους «μεγεθυνόμενους και επικίνδυνους» δεσμούς σε στρατιωτικό επίπεδο ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και τη Μόσχα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Νότια Κορέα.
Αμερικανικό αεροπλανοφόρο
Η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε αριθμό δοκιμών πυραύλων ρεκόρ φέτος, αψηφώντας τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της και τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και άλλων συμμάχων τους. Έχει εξάλλου χαρακτηρίσει «αμετάκλητο» το καθεστώς πυρηνικής δύναμης που έχει αποκτήσει.
Την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε πως δοκίμασε επιτυχώς στο έδαφος κινητήρα «νέου τύπου» με στερεό καύσιμο, προορισμένο για βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς (IRBMs), τους οποίους τυπικά της απαγορεύεται να αναπτύσσει, βήμα που χαρακτήρισε κρίσιμο με δεδομένη τη «σοβαρή και ασταθή» κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή.
Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία τους με την επίκληση της απειλής της Βόρειας Κορέας. Σήμερα αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, το USS Carl Vinson, έφτασε στη ναυτική βάση Μπουσάν, στη νοτιοκορεατική επικράτεια.
Η επίσκεψη αυτή έχει σκοπό να ενισχυθεί «η θέση των συμμάχων σε αντίδραση στις πυρηνικές και πυραυλικές απειλές της Βόρειας Κορέας» στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας που προέβλεπε να αυξηθούν οι «τακτικές εμφανίσεις αμερικανικών στρατηγικών μέσων», ανέφερε το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας σε ανακοίνωσή του.
Με τον όρο «στρατηγικά μέσα», η Σεούλ αναφέρεται σε οπλικά συστήματα των ΗΠΑ ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα.
Η Πιονγκγιάνγκ αντιμετωπίζει με οργή την ενίσχυση της συνεργασίας του αμερικανικού με τον νοτιοκορεατικό και τον ιαπωνικό στρατό και εκλαμβάνει τις κοινές ασκήσεις των ένοπλων δυνάμεων των δύο πρώτων κρατών ως πρόβες εισβολής στο έδαφός της.
Ο πόλεμος της Κορέας (1950-1953) τερματίστηκε με απλή ανακωχή, ουδέποτε υπογράφτηκε συμφωνία ειρήνης. Από τεχνική άποψη, Βόρεια και Νότια Κορέα παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση.