Το καλοκαίρι μπορεί να γίνει δυσάρεστο για τη γάτα μας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της ζέστης. Ειδικά την περίοδο του καύσωνα, το αγαπημένο μας κατοικίδιο χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, ώστε να ανακουφίζεται και να ενυδατώνεται σωστά. Αν και γνωρίζει καλά να φροντίζει τον εαυτό της, η ανεξάρτητη γατούλα μας ίσως να μην αντιληφθεί εγκαίρως το πόσο βαριά είναι δυνατόν να την επηρεάσουν οι υψηλές θερμοκρασίες και να υποστεί ακόμα και επεισόδιο θερμοπληξίας, που θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, μια δυσάρεστη κατάσταση μπορεί να αποφευχθεί πολύ απλά, αρκεί να προσέξουμε ειδικά συγκεκριμένες λεπτομέρειες κατά τις πιο ζεστές ημέρες του χρόνου.
– Φροντίζουμε να έχει συνεχώς δροσερό νερό. Το κυπελάκι της πρέπει να είναι συνέχεια γεμάτο. Η ίδια αντιλαμβάνεται πότε χρειάζεται να πιει νερό – εμείς πρέπει να της το παρέχουμε ανά πάσα στιγμή. Μερικά παγάκια μάλιστα, μέσα στο νερό της, αρκούν για να διατηρείται αυτό δροσερό περισσότερη ώρα.
– Φροντίζουμε να τρώει συχνά, μικρές ποσότητες. Όπως ισχύει και για εμάς τους ανθρώπους και η γάτα μας εν μέσω ζέστης, θα πρέπει να τρέφεται ελαφριά. Γεμίζοντας το πιατάκι της με την αγαπημένη της ξηρή τροφή ή με τα αγαπημένα της φακελάκια υγρής τροφής εξασφαλίζουμε το καλύτερο δυνατό και είμαστε βέβαιοι πως τρέφεται σωστά και όσο πρέπει.
– Δροσίζουμε τη γατούλα μας με έναν πολύ απλό τρόπο: Μία βρεγμένη πετσέτα, νωπή και δροσερή, αρκεί, για να την περνάμε απαλά από τη γούνα της, χαϊδεύοντάς την. Πατούσες, μασχάλες, κοιλιά, λαιμός και πίσω από τα αυτιά είναι τα σημεία – κλειδιά που θα την κάνουν να νιώσει δροσερά και ευχάριστα.
– Στην περίπτωση που η γάτα μας δεν απεχθάνεται το νερό στο σώμα της, μπορούμε να βάλουμε σε μία λεκανίτσα λίγο νερό – τόσο ώστε να βουτήσουμε μέσα τα πατουσάκια της και να δροσιστεί. Οι γάτες ιδρώνουν μόνο στις πατούσες και μάλιστα, στην περίπτωση που εντοπίσουμε υγρά αποτυπώματα στο πάτωμα, είναι ένδειξη πως η γάτα μας χρειάζεται επιπλέον ενυδάτωση.
– Ακόμα ένας εναλλακτικός τρόπος να δροσίσουμε τη γατούλα μας τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες είναι να χρησιμοποιήσουμε μια θερμοφόρα με… αντίθετο σκοπό. Να την τοποθετήσουμε δηλαδή στην κατάψυξη και μετά να την βγάλουμε και να την τοποθετήσουμε μέσα σε μία μαξιλαροθήκη και να την αφήσουμε στο πάτωμα για να τη βρει η γατούλα. Είναι βέβαιο πως θα ευχαριστηθεί από την κρύα αίσθηση στη γούνα της.
– Βουρτσίζουμε καθημερινά τη γούνα της, ώστε να αποτρέπουμε τη δημιουργία κόμπων στο τρίχωμά της. Δεν την κουρεύουμε «για να δροσιστεί», εκτός εάν οι τρίχες της είναι πολύ μακριές, γιατί έτσι θα πετύχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα: Η γούνα της γάτας είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να την προστατεύει και από το κρύο και από τη ζέστη.
– Διατηρούμε το σπίτι δροσερό. Με τη βοήθεια του κλιματισμού ή του ανεμιστήρα, διατηρούμε τον χώρο μας όσο πιο δροσερό γίνεται, όλο το 24ωρο. Μπορούμε μάλιστα να δημιουργήσουμε μερικές σκιερές και δροσερές γωνιές για τη γατούλα μας, ώστε να ξαπλώνει εκεί.
Οι γατούλες έχουν τον τρόπο τους να μας δείξουν ότι ζεσταίνονται και συνήθως αυτό που κάνουν είναι να πλένονται περισσότερο από το συνηθισμένο. Σε άλλη περίπτωση εμφανίζουν σημάδια λήθαργου, ενώ σε περίπτωση που παρουσιαστούν σοβαρότερα συμπτώματα, που να υποδηλώνουν θερμοπληξία, τότε είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον κτηνίατρο. Το σημαντικό είναι να προλάβουμε οποιαδήποτε δυσάρεστο με το να φροντίσουμε τη γατούλα μας εκ των προτέρων, ειδικά τις πιο ζεστές μέρες του έτους.
Νοιάζομαι tip: Τα παγάκια μπορεί να αποδειχτούν ένα πολύ δροσερό, καλοκαιρινό παιχνίδι για τη γάτα μας. Μπορούμε να της δώσουμε 2-3 να «κυνηγήσει» στο μπαλκόνι μας και να δροσίσει έτσι τις πατούσες της πολύ ευχάριστα.