Η Γαλλία εγκρίνει την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αρμενία

Κοινοποίηση:
ΑΡΜΕΝΙΑ

Η Γαλλία πρόκειται να παραδώσει στρατιωτική βοήθεια στην Αρμενία μετά την παράδοση της de facto δημοκρατίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάτς στο Αζερμπαϊτζάν.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Catherine Colonna δήλωσε στις 3 Οκτωβρίου στην αρμενική πρωτεύουσα Ερεβάν ότι το Παρίσι έχει “δώσει την έγκρισή του” για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αρμενία για να τη βοηθήσει να προστατευτεί από το Αζερμπαϊτζάν.

“Η Γαλλία έχει δώσει τη συγκατάθεσή της για τη σύναψη μελλοντικών συμβάσεων με την Αρμενία, οι οποίες θα επιτρέψουν την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αρμενία, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει την άμυνά της”, δήλωσε η Colonna σε συνέντευξη Τύπου στο Ερεβάν.

Δεν διευκρίνισε τον σχετικό οπλισμό, αλλά επέμεινε ότι η Γαλλία θα ενεργήσει “σε αυτόν τον τομέα με πνεύμα ευθύνης και από τις δύο πλευρές και χωρίς πνεύμα κλιμάκωσης”.

“Εάν πρέπει να προχωρήσω λίγο περισσότερο, να ξέρετε ότι υπάρχουν πράγματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ της Αρμενίας και της Γαλλίας και βρίσκονται σε εξέλιξη”, δήλωσε ο Colonna.

Επισήμανε ότι το Αζερμπαϊτζάν, ο ανατολικός γείτονας της Αρμενίας, χρησιμοποιώντας τα πετρελαϊκά του έσοδα και με την υποστήριξη της Τουρκίας, “δεν σταμάτησε ποτέ να εξοπλίζεται για να αναλάβει δράση”.

Σχεδόν 600 θύματα έχουν αναφερθεί ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής δράσης, με την ίδια τη μάχη να σκοτώνει περίπου 200 άνδρες από κάθε πλευρά.

Ο αυτονομιστικός θύλακας πολεμούσε το Αζερμπαϊτζάν για περισσότερα από 30 χρόνια.

Η Γαλλία, η οποία έχει μια αρμενική διασπορά περίπου μισού εκατομμυρίου ανθρώπων, προσπαθεί επίσης να περιορίσει την Τουρκία, σύμμαχο του Αζερμπαϊτζάν.

Η Γαλλία και οι δυτικοί σύμμαχοί της φοβούνται ότι η Αρμενία και η κυβέρνησή της θα μπορούσαν να αποσταθεροποιηθούν μετά τη ρωσική εγκατάλειψη, σύμφωνα με την Reuters.

Από την κατάληψη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, περισσότεροι από 100.000 εθνοτικοί Αρμένιοι – πάνω από το 80% του συνολικού πληθυσμού του – φέρονται να έχουν εγκαταλείψει την περιοχή. Εκπρόσωποι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού λένε ότι είναι πλέον σχεδόν έρημη.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν στείλει την πρώτη αποστολή τους στον θύλακα εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.

Το Παρίσι έχει ήδη δώσει στην Αρμενία 12,5 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια και Γάλλοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν την ιδέα να επιβληθούν κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μπακού.

Το τελευταίο μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς η ΕΕ έχει προσβλέψει στο Αζερμπαϊτζάν για τον ενεργειακό εφοδιασμό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθιστώντας το Μπακού έναν δυνητικά κρίσιμο εταίρο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: