Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με αύξηση των πτωχεύσεων και «τα χειρότερα έπονται»!

Κοινοποίηση:
BERLIN, GERMANY - JANUARY 29: A shopper walk past "Final Sale" signs at KaDeWe department store on January 29, 2024 in Berlin, Germany. KaDeWe Group, which owns both KaDeWe and two other higher-end department stores in Hamburg and Munich, has filed for bankruptcy. The announcement comes on the heels of a string of bankruptcies by Signa Group, owned by Austrian investor Rene Benko. Signa owns a 49.9% share in KaDeWe. KaDeWe, which stands for Kaufhaus des Westens (Department Store of the West), is among Berlin's most famous landmarks. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, σχεδόν 25% περισσότερες εταιρείες στη Γερμανία κατέθεσαν αίτηση αφερεγγυότητας σε σύγκριση με το 2023, με τους εμπειρογνώμονες να φοβούνται ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.

Μόνο τον Αύγουστο σημειώθηκε αύξηση 10,7% στις τακτικές διαδικασίες αφερεγγυότητας που κατατέθηκαν στη Γερμανία σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis).

«Με εξαίρεση τον Ιούνιο του 2024 (+6,3%), ο ρυθμός αύξησης είναι έτσι διψήφιος από τον Ιούνιο του 2023», ανέφερε η υπηρεσία.

Ο ειδικός σε θέματα αφερεγγυότητας Γιόνας Έκχαρντ προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι πιθανό να επιδεινωθεί περαιτέρω.

«Το δεύτερο εξάμηνο του έτους υπόσχεται καταιγίδα πτωχεύσεων εταιρειών», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Οι αριθμοί της Destatis ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις της Allianz Trade, του μεγαλύτερου ασφαλιστή πιστώσεων στον κόσμο.

Στις 10 Σεπτεμβρίου, η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει σημαντική αύξηση των πτωχεύσεων στη Γερμανία και φέτος.

Εκτίμησε ότι οι πτωχεύσεις θα αυξηθούν κατά 21% σε περίπου 21.500 περιπτώσεις, μετά από αύξηση 22% πέρυσι.

Η Allianz σημείωσε σημαντική αύξηση των μεγάλων εταιρικών πτωχεύσεων που αφορούν εταιρείες με ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ, χαρακτηρίζοντάς το «ανησυχητικό».

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, υπήρξαν 40 τέτοιες πτωχεύσεις – ο υψηλότερος αριθμός για την περίοδο από το 2015 και πάνω από το ένα τρίτο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Αυτή τη στιγμή, όταν οι εταιρείες χρεοκοπούν, τείνουν να χρεοκοπούν σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο Μόλι Μπόγκερτς, επικεφαλής της Allianz Trade για τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία.

Οι μεγάλες πτωχεύσεις συχνά πυροδοτούν ένα φαινόμενο ντόμινο, διαταράσσοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού και θέτοντας άλλες εταιρείες σε κίνδυνο, σημειώνει το Business Insider.

Ο κατασκευαστικός κλάδος, το λιανικό εμπόριο -ιδίως η μόδα και η κλωστοϋφαντουργία- και ο τομέας των υπηρεσιών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε κάτι τέτοιο.

Τα τοπικά δικαστήρια στη Γερμανία ανέφεραν 10.702 επιχειρηματικές αφερεγγυότητες που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής φέτος σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, σημειώνοντας αύξηση 24,9% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, ανέφερε η Destatis.

Οι απαιτήσεις των πιστωτών από αυτές τις επιχειρηματικές πτωχεύσεις εκτιμήθηκαν σε περίπου 32,4 δισ. ευρώ, αυξημένες από περίπου κατά 13,9 δισ. ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023.

Ανά 10.000 γερμανικές επιχειρήσεις, 31,2 πτώχευσαν το πρώτο εξάμηνο του 2024, αναφέρει η έκθεση.

Οι περισσότερες πτωχεύσεις αφορούσαν τον τομέα των μεταφορών και της αποθήκευσης. Ακολουθούσαν ο κατασκευαστικός κλάδος, οι λοιπές οικονομικές υπηρεσίες (π.χ. γραφεία προσωρινής απασχόλησης) και ο κλάδος της φιλοξενίας.

Κατά τη διάρκεια του ίδιου εξαμήνου του 2024, σημειώθηκαν 35.371 αφερεγγυότητες καταναλωτών – πελάτες που δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν τα χρέη τους – αύξηση 6,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Για τον υπολογισμό της συχνότητας των πτωχεύσεων χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από το στατιστικό μητρώο επιχειρήσεων σχετικά με τον αριθμό των επιχειρήσεων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Θα σωσει τις γερμανικες τραπεζες παλι η ελλαδαρα….ολα καλα θα σας πανε.η μαμα τουρκια σας εχει αναλαβει εσας. μην φοβαστε 😂😂😂

  2. Μακαρι να πτωχευσει ολη η Γερμανια φτανει πια τοσα χρονια αρμεγουν ολο τον κοσμο παντου η μυτη τους ειναι χωμενη για να παιρνουν αυτοι καλα κι εμεις χειροτερα

Leave a Response