Η Γερμανία θα δημιουργήσει την πρώτη στρατιωτική βάση της στο εξωτερικό μετά τον Β’ΠΠ

Κοινοποίηση:
GVWjrJpXEAA7I_4-1024x683-696x464

Η Γερμανία πρόκειται να δημιουργήσει την πρώτη μόνιμη στρατιωτική βάση της στο εξωτερικό μετά το τέλος του Β’ΠΠ.

Η ομοσπονδιακή δημοκρατία θα αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες στη νέα εγκατάσταση στη Λιθουανία, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης δυτικής προσπάθειας για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας της Βαλτικής.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους συνέκρινε την απόφαση να στείλει στρατιώτες στη Λιθουανία με την απόσπαση συμμαχικών δυνάμεων στη Δυτική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Η Λιθουανία ξεκίνησε την κατασκευή της βάσης στις 19 Αυγούστου και πρόκειται να είναι έτοιμη για αφίξεις στα τέλη του 2027.

Η κίνηση για τη δημιουργία της γερμανικής βάσης στη Λιθουανία έγινε με φόντο τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της λιθουανικής άμυνας Ραϊμούντας Βαϊκσνόρας, η κίνηση για τη δημιουργία της βάσης που θα στεγάζει Γερμανούς στρατιώτες σχεδιάστηκε για να απαλύνει την ανησυχία της λιθουανικής κοινής γνώμης και να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα.

«Η ταξιαρχία θα λειτουργήσει ως διαβεβαίωση για τον πληθυσμό μας και ως αποτροπή, για να απωθήσουμε τους Ρώσους», δήλωσε.

Η βάση βρίσκεται στο Ρουντνινκάι κοντά στο Βίλνιους και μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λευκορωσία και θα φιλοξενήσει έως και 4.000 Γερμανούς στρατιώτες.

Θα διαθέτει επίσης εγκαταστάσεις αποθήκευσης και συντήρησης αρμάτων μάχης και άλλου εξοπλισμού, καθώς και σκοπευτήρια.

Άλλοι 1.000 στρατιώτες πρόκειται επίσης να σταθμεύσουν σε άλλα σημεία της χώρας.

Η νέα βάση αποτελεί σημαντική επένδυση για τη Λιθουανία, η οποία έχει αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ της ως απάντηση στην παγκόσμια αστάθεια στην Ανατολική Ευρώπη.

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ίνγκριντ Σιμονίτε τόνισε ότι η βάση δεν αποτελεί απειλή, αλλά προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε κίνηση εναντίον της χώρας θα συναντήσει αντίσταση.

«Δεν απειλούμε, απλώς διασφαλίζουμε ότι, αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει τη δύναμή μας, θα χάσει την επιθυμία να το κάνει».

Πέρυσι, η Γερμανία δεσμεύτηκε να αναπτύξει στρατεύματα στο μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνορεύει με τη Ρωσία.

Παρόλα αυτά, η δέσμευση προς τη Λιθουανία ήρθε σε αντίθεση με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης που ανέφεραν ότι το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει την οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία εν μέσω ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Οι ηλίθιοι Γερμανοί έπρεπε να εξαφανίσουν από προσώπου γης λαούς όπως ρωσομογγολους, ρομά βρομά,οβριους σιωνιστές,τώρα είναι αργά όλοι αυτοί οι υποχθόνιοι και αδίστακτοι κάνουν κουμάντο και εμείς είμαστε με την σωστή πλευρά της ιστορίας…

  2. ΩΡΑΙΑ ΟΣΩ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΩΟΔΕΥ ΟΥΜΕ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΕΙ ΑΜΗΝ+++

Comments are closed.