Η Γερμανία «ξελασπώνει» την Τουρκία και της προσφέρει άφθονο συνάλλαγμα: Κυρώσεις «γιοκ»

Κοινοποίηση:
1-μ-ερ

Η Γερμανία αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους καλύτερους εταίρους των Τούρκων και ήδη το Βερολίνο βρήκε πως θα προσφέρει στην Τουρκία το συνάλλαγμα με το οποίο θα διασώσει τις τράπεζες της ξεφεύγοντας από την «δαγκάνα» της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Στα «χαρτιά» η έκθεση Μπορέλ

Έτσι αν και η έκθεση Μπορέλ ετοίμαζε κατόπιν πιέσεων των Δημοκρατικών των ΗΠΑ ένα σχέδιο κυρώσεων κατά της Τουρκίας με βάση το οποίο θα πληγούν οι τομείς της τουρκικής οικονομίας που προσφέρουν συνάλλαγμα και άρα «τραπεζικό ξελάσπωμα», το Βερολίνο έχει σκοπό να προσφέρει δίοδο διαφυγής κάνοντας χρήση του μεταναστευτικού!

Γιαυτό το warnews247.gr έγκαιρα είχε προειδοποιήσει από την στιγμή που το Βερολίνο προχώρησε σε απευθείας διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για το «τι θα σας δώσουμε για να κρατάτε τους μετανάστες στο έδαφός σας» χωρίς φυσικά να προσκληθούν Έλληνες εκπρόσωποι.

Όπως προκύπτει από το προσχέδιο της κοινής δήλωσης για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης στις 25-26 Μαρτίου), οι Βρυξέλλες θα προσφέρουν (ναι αυτό είναι το σωστό ρήμα) μια σειρά από «διευκολύνσεις» για την Τουρκία.

Και μάλιστα αυτό θα συμβεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Ιουνίου 2021.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για να ενισχύσει τη συνεργασία σε έναν αριθμό τομέων κοινού ενδιαφέροντος και να λάβει περαιτέρω αποφάσεις κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο» αναφέρεται στο προσχέδιο για την αυριανή Σύνοδο.

Ετοιμάζουν πολλά «δώρα» για την Τουρκία

Έτσι λοιπόν η Τουρκία σύμφωνα με το bankingnews.gr αναμένεται να λάβει:

Τουλάχιστον 10-12 δισ. ευρώ χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό, άλλωστε ήδη στην ΕΕ κυριαρχεί το παραμύθι πως η Τουρκία έχει σηκώσει το βάρος των μεταναστευτικών ροών, το ότι τις χρησιμοποιεί για να κερδίζει ότι θέλει κανείς δεν το έθιξε.

Αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης. Σύμφωνα με το προσχέδιο για την αυριανή Σύνοδο, το Συμβούλιο «να εργαστεί επί μίας εντολής εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης [ΕΕ-Τουρκίας], διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της σε όλα τα κράτη-μέλη και καλούμε παράλληλα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει συνομιλίες με την Τουρκία για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες δυσκολίες στην εφαρμογή της»!

Απελευθέρωση των visa για τους Τούρκους πολίτες

Aν δεν βλέπετε πουθενά κυρώσεις είναι γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη στηθεί σκηνικό υπέρ του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan, κάτι που αποτελεί ακόμα μία ήττα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα, σε αυτό ρόλο έχουν παίξει και οι ΗΠΑ διαψεύδοντας τις προσδοκίες της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση Biden κάλεσε τις Βρυξέλλες να μην επιβάλουν κυρώσεις σε μια περίοδο που η Τουρκία εμφανίζεται διατεθειμένη να συμβιβαστεί.

Αυτό που δεν γίνεται κατανοητό είναι ποιοι βλέπουν τέτοια διάθεση από τον Ρ.Τ.Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν πρόκειται να αλλάξει πορεία.

Κάποιοι στις ΗΠΑ θέλουν να πιστεύουν πως με κάποιο μαγικό τρόπο θα εξαφανιστεί αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν όλα αυτά τα χρόνια έχει «εξαερώσει» όλα τα αμερικανικά δίκτυα στην Τουρκία που θα μπορούσαν να απειλήσουν την εξουσία του με γνωστούς και άγνωστους τρόπους.

Αυτό που κάνει ο Ερντογάν είναι να κερδίζει χρόνο, όσο κάποιοι πιστεύουν ότι θα τον φέρουν με τα «νερά τους».

Τελικά φαίνεται πως οι προκαταλήψεις δεν είναι μόνο ελληνικό προσόν, το έχουν και οι υπόλοιποι.

Βέβαια, ο πρώτος που ευθύνεται για όλα αυτά είναι η ελληνική κυβέρνηση αφού αποδέχτηκε (είμαστε σίγουροι κατόπιν παραινέσεων και των υπολοίπων) να προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία με μόνο θέμα συζήτησης τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα!

Οπότε όλοι οι υπόλοιποι, είχαν την αφορμή που ζητούσαν για να μην κάνουν… τίποτα.

Η προγραμματισμένη για τις 25 Μαρτίου επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Joe Biden δεν αναμένεται να προσφέρει και πολλά στην ελληνική πλευρά πέραν των γνωστών ευχών.

Πάντως εάν η ΕΕ δώσει αντί να πάρει από την Τουρκία θα είναι η τρίτη «πρωτοκλασάτη» ήττα της κυβέρνησης αφού πριν 1,5 έτος υπέστη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο ακόμα δεν έχει καταφέρει να ακυρώσει και 8 μήνες μετά δέχτηκε την πρώτη έξοδο του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πολύ φοβόμαστε ότι εν τέλει η έκθεση Μπορέλ θα μείνει στα «χαρτιά» ενώ δεν θα μας φανεί παράξενο εάν οι συντεταγμένες επιθέσεις των Αμερικανών κατά της τουρκικής οικονομίας ξαφνικά σταματήσουν.

Παίζεται και η δική τους αξιοπιστία στους επόμενους δύο μήνες.

Στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχθηκε -στην ουσία- την εξαίρεση της Τουρκίας από οποιοδήποτε περιοριστικό μέτρο, χωρίς το παραμικρό αντάλλαγμα. Δέλεαρ για την Αθήνα αποτέλεσε μόνον η απόφαση της Συνόδου για τη σύνταξη της έκθεσης Borrell.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει επισημάνει ότι η περιβόητη έκθεση έχει «ελλείψεις όπως π.χ. το casus belli ή οι αναφορές σε τουρκικές παραβατικότητες όπως τα Βαρώσια ή ευθείες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα της UNCLOS».

Το προσχέδιο της κοινής δήλωσης της τηλεδιάσκεψης κορυφής της Ε.Ε. που αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, αν και εκφράζει τη διττή προσέγγιση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, ωστόσο δίνει μεγαλύτερο βάρος στα «θετικά» μιας σχέσης Τουρκίας-ΕΕ.

Η εκδοχή που θα φτάσει στα χέρια των ηγετών αναμένεται να είναι διαφορετική, καθώς η Λευκωσία αντέδρασε έντονα στις διατυπώσεις ως έχουν στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Ούτε η Αθήνα όμως είναι ικανοποιημένη από το προσχέδιο.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο προσχέδιο ουδεμία αναφορά γίνεται στο θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δεδομένου ότι υπουργοί πολλών ευρωπαϊκών χωρών, περιλαμβανομένων και αυτών που διάκεινται θετικά στην Τουρκία, παρενέβησαν για την απόφαση της Άγκυρας να αποσυρθεί από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών.

Θεωρείται ότι η νέα βελτιωμένη εκδοχή θα έχει παράγραφο για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ υπάρχει προσδοκία ότι θα είναι ένα πιο ισορροπημένο κείμενο μεταξύ των προοπτικών της θετικής ατζέντας, αλλά και των συνεπειών σε περίπτωση που η συμπεριφορά της Τουρκίας διολισθήσει εκ νέου σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις.

Συνεπώς, αναμένονται αλλαγές στο προσχέδιο της κοινής δήλωσης, ενόψει της εξ αποστάσεως συνεδρίασης των «27», την Πέμπτη και την Παρασκευή (25-26/3/2021).

Πάντως για να γίνει κατανοητό το περίπλοκο ζήτημα πρέπει να σημειώσομε τα εξής;

Θα πει κάποιος οι Αμερικανοί τι κάνουν; Η αλήθεια είναι πως στην ΕΕ πλέον τους Αμερικανούς τους φοβούνται διότι ξέρουν πως έχουν δική τους ατζέντα που αφορά μόνο τα δικά τους συμφέροντα και ειδικότερα οι Γερμανοί δεν τους θέλουν να έχουν και πολλά πολλά με την Ευρώπη.

Πολύ το «φόρτωναν» αυτό στον προηγούμενο πρόεδρο Ν.Τραμπ αλλά γενικότερα στο Βερολίνο έχουν αντιληφθεί πως οι Αμερικανοί δεν θα τους επιτρέψουν να παίζει ηγετικό ρόλο σε πολυπολικό κόσμο διότι απλούστατα η Ουάσινγκτον θέλει έναν μονοπολικό κόσμο ασχέτως αν αυτό είναι εφικτό ή όχι.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Βερολίνο θα επιμείνει στον Nord Stream 2 γιατί ξέρει πως οι Αμερικανοί ζητούν την ακύρωσή του ώστε η Γερμανία να αγοράζει το ακριβό αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο και φυσικά να εξαρτάται από τις ΗΠΑ.

Αν υπάρξει κάποιος που με σθένος ίσως «κυνηγήσει» τους Τούρκους αυτός είναι ο πρόεδρος Μακρόν κι αυτό με βάση τις δηλώσεις που έδωσε κατά της Τουρκίας χθες σε γαλλικό και ελληνικό ΜΜΕ.

Στην ουσία βάσει συμπεριφοράς μόνο οι Γάλλοι έχουν δεσμευτεί να κάνουν την ζωή δύσκολη στους Τούρκους και κανείς άλλος.

Φυσικά και οι Γάλλοι τα δικά τους συμφέροντα κοιτάζουν τα οποία ευτυχώς συμπλέουν με τα αμιγώς ελληνικά συμφέροντα στην Μεσόγειο

Πάντως για να ασχοληθεί κάποιος με τα δικά μας συμφέροντα, ο πρώτος που πρέπει να τα υποστηρίξει είμαστε εμείς οι ίδιοι, αλλιώς κανείς δεν θα ασχοληθεί.

Κι όλα αυτά εν μέσω επιλογής νέας φρεγάτας που φυσικά απασχολεί άμεσα τους Γάλλος και θα καθόρίσει εν πολλοίς και την συμπεριφορά τους απέναντι στην Ελλάδα «if you know what we mean»…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: