Η Γη θα αποκτήσει ένα νέο φεγγάρι για 56 ημέρες

Κοινοποίηση:
i-gi-tha-apoktisei-ena-neo-fengari-gia-56-imeres

Σε ένα σπάνιο ουράνιο γεγονός, ένας αστεροειδής, ονόματι 2024 PT5, που κατευθύνεται προς τη Γη πρόκειται να έχει μια ασυνήθιστη μοίρα. Αντί να συντρίψει την ατμόσφαιρα του πλανήτη, όπως κάνουν συνήθως άλλοι, ο 2024 PT5 είναι πιθανό να παγιδευτεί στην τροχιά της Γης και να γίνει ένα μίνι φεγγάρι. Ωστόσο, ο 2024 PT5 είναι πιθανό να παραμείνει στη βαρυτική έλξη της Γης μόνο για δύο μήνες.

Ο αστεροειδής 2024 PT5, ανακαλύφθηκε στις 7 Αυγούστου από δύο αστρονόμους από το Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, τον Carlos de la Fuente Marcos και τον Raúl de la Fuente Marcos, χρησιμοποιώντας το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για πρόσκρουση αστεροειδών της NASA (ATLAS).

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Research Notes of the American Astronomical Society, και οι δύο αστρονόμοι τόνισαν ότι το 2024 PT5 έχει διάμετρο περίπου 10 μέτρα (33 πόδια) και θα συλληφθεί στην τροχιά της Γης για ένα σύντομο παράθυρο μεταξύ 29 Σεπτεμβρίου και 25 Νοεμβρίου. αυτό το δίμηνο, το 2024 PT5 θα κάνει βρόχο γύρω από τη Γη, αλλά δεν θα ολοκληρώσει μια πλήρη τροχιά, θα απελευθερωθεί από τη βαρυτική έλξη της γης και θα ξαναπέσει στην τροχιά του Ήλιου και θα συνεχίσει το ταξίδι του μέσα από το Ηλιακό Σύστημα.

Με απλά λόγια, για συνολικά 56,6 ημέρες, η Γη θα έχει δύο φεγγάρια.
«Είναι πολύ ωραίο», είπε η Federica Spoto, ερευνήτρια δυναμικής αστεροειδών στο Κέντρο Αστροφυσικής, Harvard & Smithsonian. «Το 2024 PT5 θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τους αστεροειδείς που έρχονται κοντά στη Γη—μερικοί από τους οποίους περιστασιακά συγκρούονται μαζί της»

Μίνι-φεγγάρι
Η μελέτη σημειώνει περαιτέρω ότι το 2024 PT5 είναι «απίθανο να είναι τεχνητό». Δεν είναι απλώς ένα κομμάτι διαστημικών σκουπιδιών. Οι ερευνητές προτείνουν ότι θα μπορούσε να οριστεί ως ένα αντικείμενο κοντά στη Γη με παρόμοια τροχιά με τον πλανήτη μας.

Οι ερευνητές είπαν, δυστυχώς, θα ήταν πολύ αμυδρό για να το δούμε με γυμνό μάτι. Σύμφωνα με το JPL της NASA, το 2024 PT5 έχει απόλυτο μέγεθος 27,6, το οποίο είναι πολύ αμυδρό και δεν θα είναι ορατό από τα περισσότερα ερασιτεχνικά τηλεσκόπια.

Σύμφωνα με τον Paul Chodas, διευθυντή του Κέντρου Μελετών Αντικειμένων Κοντά στη Γη στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA, το 2024 PT5 μπορεί να είναι ένα θραύσμα του ίδιου του φεγγαριού, που πιθανώς εκτινάχθηκε από προηγούμενη σεληνιακή πρόσκρουση.

Οι ερευνητές είπαν περαιτέρω ότι το 2024 PT5 αναμένεται να πραγματοποιήσει πολλαπλές επισκέψεις σε μίνι φεγγάρι. Ο αστεροειδής θα επιστρέψει στην τροχιά της Γης τον Ιανουάριο του 2025 πριν φύγει γρήγορα και επιστρέψει ξανά το 2055.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response