Για πολλά θα µπορούσε να κατηγορήσει κανείς τον Γιάνη Βαρουφάκη, εκτός από ένα: Αυτά που λέει τα εννοεί. Η «φωτοβολίδα» του σχεδίου «∆ήµητρα», µε την οποία ο γραµµατέας του ΜέΡΑ25 εγκαινίασε ουσιαστικά την προεκλογική περίοδο, είναι µια επανάληψη του σχεδίου (Ρlan X) που είχε παρουσιάσει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως υπουργός Οικονοµικών την κρίσιµη περίοδο 27 Ιανουαρίου 2015 – 6 Ιουλίου 2015. Οπως και τότε, έτσι και τώρα το σχέδιό του παρουσιάζεται ως µια λύση που θα ενεργοποιηθεί εφόσον «οι κυβερνητικές πολιτικές µας συγκρουστούν µε τις πολιτικές των Βρυξελλών» και προβλέπει στην πράξη αντικατάσταση του ευρώ µε υποσχετικές και εκτύπωση νέου νοµίσµατος, κρατικοποίηση των τραπεζών και συντεταγµένη χρεοκοπία της Τραπέζης της Ελλάδος. Δηλαδή, πορεία προς τον όλεθρο…
Η «∆ήµητρα», όµως, δεν θα είναι µόνη της. Ο κ. Βαρουφάκης έχει στην κυβερνητική ατζέντα του και το σχέδιο «Οδυσσέας» για τα «κόκκινα» δάνεια, ελπίζοντας «να προκαλέσει τον αντίστοιχο τρόµο που προκάλεσε και η “∆ήµητρα” στο εγχώριο πολιτικό, ολιγαρχικό και µιντιακό κατεστηµένο». Το λεκτικά ακριβέστερο θα ήταν «να προκαλέσει τρόµο στην κοινή λογική». Και το προεκλογικά ακριβέστατο «να προκαλέσει τρόµο για τα σενάρια µιας συγκυβέρνησης ηττηµένων», ειδικά όταν ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, βάζει στο τραπέζι την ψήφο ανοχής και όχι την ψήφο εµπιστοσύνης σε µια κυβέρνηση.
Tι προβλέπεται
Το makeleio.gr επιχειρεί μία ανάλυση αυτών των δύο σχεδίων του Βαρουφάκη, που εξ ορισµού είναι συγκρουσιακά µε το ευρωπαϊκό σύστηµα και άρα ανεφάρµοστα, εφόσον θεωρήσει κανείς ότι δεν έχουν εξαρχής στόχο τη ρήξη µε τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη;
Η «∆ήµητρα» προβλέπει ότι, υπό κανονικές συνθήκες, θα παρέχονται µεταβιβάσιµες ψηφιακές δηµοσιονοµικές µονάδες (που αποσβένουν µελλοντικούς φόρους) σε ευάλωτους πολίτες για αγορές βασικών αγαθών και ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Το σύστηµα θα χρησιµοποιείται επίσης για δωρεάν πληρωµές, χωρίς µεσολάβηση των τραπεζών. Για όσους δεν θυµούνται, το σχέδιο που συζητούσε µε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Βαρουφάκης το 2015 προέβλεπε την έκδοση υποσχετικών (των IOU, δηλ. I Owe You = Σου χρωστάω), που θα αντικαθιστούσαν αρχικά µέρος του µισθού των δηµοσίων υπαλλήλων και µε αυτά θα πληρώνονταν οι φόροι στο ∆ηµόσιο. Η χρήση των υποσχετικών θα διευρυνόταν σε κατόχους και αντίκρισµα σε συναλλαγές µέχρι την έκδοση της νέας δραχµής, µε «εισβολή στο Νοµισµατοκοπείο».
Μπορεί να περπατήσει ένα τέτοιο σχέδιο χωρίς να µιλάµε για συνθήκες συντέλειας του κόσµου, που να το επιβάλλουν; Και ποια είναι η χρησιµότητά του για την Ελλάδα στις παρούσες συνθήκες;
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΤΕΛΗΣ: Αυτό εννοούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ όταν µιλάνε για διακυβέρνηση των προοδευτικών κοµµάτων; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγµατα, πόσω µάλλον αν θέλουµε να ανακτήσουµε την επενδυτική βαθµίδα
Την ωµή απάντηση δίνει στα «Π» ο επικεφαλής του Οικονοµικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. «Συστήµατα παράλληλων ηλεκτρονικών πληρωµών όπως το “∆ήµητρα” έχουν δοκιµαστεί σε χώρες όπως η Ζιµπάµπουε. Αυτό εννοούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ όταν µιλάνε για διακυβέρνηση των προοδευτικών κοµµάτων; Ή “βλέποντας και κάνοντας”; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγµατα, πόσω µάλλον αν θέλουµε να ανακτήσουµε την επενδυτική βαθµίδα», λέει.
Αν και η Τράπεζα της Ελλάδος αποφεύγει να σχολιάσει το σχέδιο Βαρουφάκη, η δήλωση του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, πως θεωρεί «αδιανόητο ότι κάποιο από τα τρία κόµµατα τα οποία διεκδικούν την εξουσία µε τον άλφα ή βήτα τρόπο θα µπορούσαν να κάνουν κάτι που να θέσει σε κίνδυνο την πορεία επαναφοράς στην κανονικότητα, ένα βήµα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας», τα λέει όλα.
Ο «Οδυσσέας» στοχεύει στην αντικατάσταση του «Ηρακλή» και είναι µια νέα ∆ηµόσια Εταιρεία ∆ιαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που τερµατίζει την πώληση των «κόκκινων» δανείων στα funds, καταργεί τους πλειστηριασµούς πρώτης κατοικίας και των εν λειτουργία µικροµεσαίων επιχειρήσεων και παγώνει τα «κόκκινα» δάνεια, χωρίς ο δανειολήπτης να χάνει το ποσοστό ιδιοκτησίας που έχει. Ο «Οδυσσέας» θα παρέχει «µόνιµη προστασία της κύριας κατοικίας και των µικροµεσαίων µε την καταβολή µηνιαίου παγίου, που δεν θα ξεπερνά το 1/5 των καθαρών εισοδηµάτων και το ύψος του οποίου θα προσδιορίζεται από τις δηµοτικές Αρχές».
Τι λέει, δηλαδή, ο κ. Βαρουφάκης; Την ώρα που ο «Ηρακλής» έχει καταφέρει να µειώσει τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών σε µονοψήφιο ποσοστό (από το 45% που τα παρέλαβε το 2019), και µάλιστα χωρίς καµία επιβάρυνση για τους Ελληνες φορολογούµενους, να αντικατασταθεί από ένα σύστηµα που θα εξακοντίσει τα «κόκκινα» δάνεια στο ∆ιάστηµα. Ποιος θα πληρώσει ποτέ το δάνειό του όταν θα έχουν καταλυθεί τα µέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης; Ποιος δηµοτικός άρχων θα αξιολογεί την ικανότητα πληρωµής των οφειλετών; Ποιος (οι τράπεζες σίγουρα όχι) θα δίνει δάνεια; Ιδέες του Γ. Βαρουφάκη ίσως για κάποιο sequel του «Adults in the room», µε τίτλο αυτή τη φορά: «Τα παιδία (ξανα)παίζει»…
Μπαρουφακιες θεωριες. Ο ρολος του ηταν μεχρι να υπογραφει το τριτο μνημονιο, με χειροτερους ορους απο τα αλλα δυο προηγουμενα. Η ανταμοιβη του απο το συστημα το ΜΕΡΑ 25, να κανει τον αρχηγο.