Η ΕΕ διεξάγει έρευνα για τη «ρητορική μίσους» στο X – Επεκτείνει τη λογοκρισία και στο TikTok

Κοινοποίηση:
TikTok-App-2048x1152

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για το X του Έλον Μασκ, λόγω ισχυρισμών ότι επέτρεψε «ρητορική μίσους» και άλλες μορφές «παράνομου περιεχομένου» στον ιστότοπο.

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο βήμα στη σταυροφορία λογοκρισίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των τεχνολογικών κολοσσών. Ο «ψηφιακός εκτελεστής» του μεγάρου Berlaymont των Βρυξελλών, Τιερί Μπρετόν, έστειλε τελεσίγραφο – προειδοποίηση στον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό TikTok το βράδυ της 12ης Οκτωβρίου.

Έχοντας αποστείλει παρόμοια επιστολή προς τον Μασκ πριν από μερικές ημέρες, η ΕΕ επιβεβαίωσε ότι ξεκινάει τώρα μια αρχική έρευνα σχετικά με τις φερόμενες παραβιάσεις της X από τον λογοκριτικό νόμο περί ψηφιακών υπηρεσιών (DSA).

«Σήμερα οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέστειλαν στην X επίσημο αίτημα παροχής πληροφοριών βάσει του νόμου περί ψηφιακών υπηρεσιών», αναφέρεται σε δελτίο τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Το αίτημα αυτό προκύπτει από ενδείξεις που έλαβαν οι υπηρεσίες της Επιτροπής σχετικά με τη φερόμενη διάδοση παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης, ιδίως τη διάδοση τρομοκρατικού και βίαιου περιεχομένου και ρητορικής μίσους».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέχισε λέγοντας ότι η πλατφόρμα του Μασκ έχει προθεσμία μέχρι τις 18 Οκτωβρίου για να απαντήσει στις ανησυχίες της σχετικά με την «ενεργοποίηση και τη λειτουργία του πρωτοκόλλου αντιμετώπισης κρίσεων του X». Οι υπόλοιπες καταγγελίες της απαιτούν απάντηση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Η X του Elon Musk υποκλίθηκε στις Βρυξέλλες, αφού ο τσάρος της λογοκρισίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τιερί Μπρετόν απαίτησε την πάταξη του «παράνομου» περιεχομένου που συνδέεται με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Μιλώντας για τα αιτήματα, ο Μπρετόν δήλωσε ότι οι κανόνες λογοκρισίας της ΕΕ «προστατεύουν τόσο την ελευθερία της έκφρασης όσο και τις δημοκρατίες μας – ακόμη και σε περιόδους κρίσης».

Άλλοι ήταν λιγότερο φιλάνθρωποι, με αρκετούς εξέχοντες σχολιαστές να συγκρίνουν την προσπάθεια ελέγχου του λόγου στο διαδίκτυο ως κάτι που θυμίζει το δυστοπικό μυθιστόρημα κοινωνικής επιστημονικής φαντασίας του Τζορτζ Όργουελ 1984.

Τέτοιες ανησυχίες δε φαίνεται να βρήκαν μεγάλη απήχηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ευρωκράτες στέλνουν τώρα τακτικά ανοιχτές επιστολές σε μεγάλους φορείς τεχνολογίας, διατάσσοντάς τους να εντείνουν τη λογοκρισία της ακραίας βίας που διαπράττει η Χαμάς.

«Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες επιβάλλει πολύ ακριβείς υποχρεώσεις σχετικά με τη μετριοπάθεια του περιεχομένου», έγραψε ο Επίτροπος υπέρ της λογοκρισίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Τρέμει τώρα ο Elon Musk.
    Σαν πολύ θράσσος δεν έχει η κ. Ursula της ΕΕ?
    Θα κάνει λογοκρισία, σύμφωνα με τα Τουρκικά συμφέροντα του Γερμανικού €, ή σύμφωνα με τους “επενδυτές” που έχει φορτώσει στη χρεωκοπημένη Ελλάδα?

  2. Κοινώς ζητάει ο Τιερί, όταν βιάζουν γυναίκες, σφάζουν αδιακρίτως, σκυλεύουν πτώματα και τους βάζουν φωτιά τα μουσλίμια, να μην ενημερώνεται ο κόσμος και να μην δείχνουν κανένα βίντεο, γιατί δείχνοντας τα εγκλήματα τους κάποιος είναι ρατσιστής, ο κόσμος πρέπει να είναι στο σκοτάδι και να μην γνωρίζει, λέει ο Τιερί, άντε και ψόφα Τιερί

Comments are closed.