Η ΕΕ κατηγορείται ότι χρηματοδότησε ΜΚΟ που συνδέεται με Ισλαμιστές… και πάλι

Κοινοποίηση:
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορείται και πάλι ότι χορήγησε μετρητά σε ΜΚΟ που συνδέεται με την ισλαμιστική Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ο Ζαν Πολ Γκαρό, ευρωβουλευτής του Εθνικού Συναγερμού (Rassemblement National) της Μαρίν Λεπέν, ξεσπάθωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόσυρση κονδυλίων από ουγγρικές οργανώσεις λόγω υποτιθέμενων παραβιάσεων του κράτους δικαίου, ενώ φέρεται να χορηγεί επιχορηγήσεις σε ισλαμιστικές οργανώσεις.

«Την ώρα που η Επιτροπή έχει ‘κόψει’ περισσότερα από 30 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πολιτιστικά ιδρύματα στην Ουγγαρία […] δε διστάζει να δώσει 60.000 ευρώ στο πρόγραμμα Erasmus+ ‘Νέοι μουσουλμάνοι για μια Ευρώπη με μέλλον: χωρίς αποκλεισμούς, ψηφιακά και βιώσιμα’, το οποίο χρηματοδοτείται από τρεις ΜΚΟ που ανήκουν (στο Φόρουμ Ευρωπαϊκών Μουσουλμανικών Νεανικών και Φοιτητικών Οργανώσεων – FEMYSO)», δήλωσε.

Ο ευρωβουλευτής συνέχισε αναφέροντας ισχυρισμούς ότι η FEMYSO «είναι το τμήμα νεολαίας μιας οργάνωσης που θεωρείται ότι βρίσκεται κοντά στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και ονομάζεται Ομοσπονδία Ισλαμικών Οργανώσεων στην Ευρώπη (FIOE), η οποία εκπροσωπεί τον ισλαμικό φονταμενταλισμό στην Ευρώπη».

Τέτοιες διασυνδέσεις έχουν επίσης καταγγελθεί σε έκθεση της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) σχετικά με τη χρηματοδότηση του ισλαμισμού από την ΕΕ, η οποία δημοσιεύθηκε το 2021.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν έχει επίσης αποστείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας της να κρατήσει την ΕΕ μακριά από τη FEMYSO λόγω των φερομένων ισλαμιστικών δεσμών της.

Ο Γκαρό ρώτησε συγκεκριμένα: «Θεωρεί η Επιτροπή ότι η FIOE και η Μουσουλμανική Αδελφότητα σέβονται τις αξίες της ΕΕ»;

Απαντώντας στον πολιτικό, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι η εκτελεστική εξουσία «αποδίδει μεγάλη σημασία στη διασφάλιση ότι οι δικαιούχοι των κονδυλίων της ΕΕ σέβονται τις αξίες της ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει μεταρρυθμίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χορηγείται η χρηματοδότηση της ΕΕ.

«Ορισμένες πρόσφατες υποθέσεις έχουν αναδείξει τον κίνδυνο να πέσει σε λάθος χέρια τόσο η εθνική όσο και η κοινοτική χρηματοδότηση», δήλωσε ο Σχοινάς.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορείται ότι δίνει μετρητά σε οργανώσεις που συνδέονται με τον ισλαμισμό και δραστηριοποιούνται εντός του μπλοκ.

Νωρίτερα φέτος, οι ευρωκράτες ανέστειλαν τη χρηματοδότηση μιας τουρκικής οργάνωσης που επίσης εργαζόταν στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+.

Στην ομάδα Yavuz Sultan Selim, που λέγεται ότι επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της «ισλαμοφοβίας», διεκόπη η χρηματοδότηση, λόγω των απόψεών της για τις γυναίκες, οι οποίες περιλαμβάνουν ισχυρισμούς ότι κάθε γυναίκα και κορίτσι «πρέπει να υπακούει στον αφέντη της».

Κατηγορείται επίσης ότι έχει στενούς δεσμούς με τους Ταλιμπάν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: