Η ΕΛΛΑΣ ΑΡΓΟΣΒΗΝΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ: ΚΩΔΩΝΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΤΥΠΟ!

Κοινοποίηση:
dhmografiko

Από τη Νέα Ζίχνη η taz αναλύει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα: το δημογραφικό.

Τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα καλείται να επιλύσει μία σειρά κοινωνικών, οικονομικών και οικολογικών προβλημάτων.

Ωστόσο, υπάρχει και ένα ζήτημα το οποίο, αν και δεν συζητείται τόσο συχνά όσο τα υπόλοιπα, είναι εξίσου (ή και περισσότερο) βαρύνουσας σημασίας: το δημογραφικό.

Η tageszeitung βρέθηκε στη Νέα Ζίχνη κοντά στις Σέρρες, μια ώρα περίπου από τη Θεσσαλονίκη.

Είναι ένα από τα πολλά χωριά της Ελλάδας που βλέπουν τον πληθυσμό τους να μειώνεται ολοένα περισσότερο.

«Κάποτε η Νέα Ζίχνη έσφυζε από ζωή. Στις απέραντες πεδιάδες γύρω από τη Νέα Ζίχνη υπήρχαν μονοκαλλιέργειες καπνού, ο οποίος ήταν γνωστός ακόμη και διεθνώς για την κορυφαία ποιότητά του […]

Η καλλιέργεια καπνού είναι επίπονη, απέφερε όμως αρκετά χρήματα.

Το 1961 υπήρχαν 4.000 κάτοικοι. Τότε, τα παιδιά περνούσαν ολόκληρα απογεύματα παίζοντας στα γραφικά σοκάκια του χωριού μέχρι να δύσει ο ήλιος».

Όμως τα πράγματα άλλαξαν έκτοτε.

«Ο καπνός έχανε ολοένα περισσότερο την αξία του, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν διαρθρωτικές αλλαγές. Η Νέα Ζίχνη δεν έχει ούτε βουνά ούτε θάλασσα.

Οι κοντινές παραλίες είναι πολύ μακριά για να προσελκύσουν παραθεριστές εδώ – γεγονός μοιραίο για το χωριό. Η Νέα Ζίχνη πεθαίνει.

Πλέον έχει μόλις 1.000 κατοίκους, έχοντας χάσει μέσα σε 60 χρόνια το 75% του πληθυσμού της – και η τάση εξακολουθεί να είναι πτωτική. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ηλικιωμένοι, πολλοί έχουν περάσει τα 80».

Το πλέον ανησυχητικό είναι πως η Νέα Ζίχνη «δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση στην Ελλάδα. Το αντίθετο […]

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το 2005 μέχρι σήμερα ο πληθυσμός της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά περίπου 740.000 ανθρώπους, δηλαδή κατά 7% – μέσα σε 16 χρόνια […]

Την τελευταία δεκαετία μόνο σε 2 από τις 13 ελληνικές περιφέρειες αυξήθηκε ο πληθυσμός: στις περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου – χάρη στα ακμάζοντα τουριστικά κέντρα της Ρόδου, της Κω, της Μυκόνου και της Σαντορίνης».

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό;
Για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα θα πρέπει «μακροπρόθεσμα να σταματήσει η φυγή των νέων από τη χώρα, να επιστρέψουν όσοι έχουν φύγει και πρωτίστως να δημιουργηθεί ένα φιλικό προς τα παιδιά περιβάλλον, προκειμένου τα νέα ζευγάρια να μπορούν να κάνουν όσα παιδιά θέλουν, όταν το θέλουν.

Σήμερα όμως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιβάλλον», εξηγεί στην taz ο Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής Δημογραφίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ταυτόχρονα, «στην Ελλάδα υπάρχουν και υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους», τονίζει από την πλευρά του ο Παύλος Μπαλτάς, ειδικός σε θέματα Δημογραφικής Ανάλυσης στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται και πρόσβαση στη στέγαση, δηλαδή λογικές τιμές στα ενοίκια. Όμως η Ελλάδα έχει το υψηλότερο κόστος στέγασης στην ΕΕ».

Αν και πανευρωπαϊκά δαπανάται για τις ανάγκες στέγασης κατά μέσο όρο το 18,9% του διαθέσιμου εισοδήματος, στην Ελλάδα δαπανάται το 34,2% (βάσει στοιχείων της Eurostat για το 2021).

Όπως τονίζει η εφημερίδα του Βερολίνου, «τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση δεν επιβραδύνουν τη μείωση του πληθυσμού.

Το επίδομα παιδιού για ένα νοικοκυριό με ετήσιο εισόδημα έως 15.000 ευρώ είναι 28 ευρώ ανά μήνα και ανά παιδί. Ψίχουλα.

Τουλάχιστον το επίδομα πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά το νέο έτος.

Πάντως, το ελληνικό κράτος είναι γενναιόδωρο όσον αφορά τις γεννήσεις: το ισχύον από το 2020 επίδομα γέννησης βρίσκεται στα 2.000 ευρώ, ενώ για δίδυμα φτάνει τα 4.000 και για τρίδυμα τα 6.000 ευρώ».

Την ίδια στιγμή αυξάνεται συνεχώς και το προσδόκιμο ζωής, όπως και η μέση ηλικία του πληθυσμού.

Σήμερα η μέση ηλικία των κατοίκων στην Ελλάδα βρίσκεται περίπου στα 46 χρόνια – το 2050 «η Ελλάδα αναμένεται να έχει μόλις 9 εκατομμύρια κατοίκους, με μέσο όρο ηλικίας τα 53,4 έτη. […] Ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι, ολοένα και πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι».

Αν και πολλοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, οι ελληνικές κυβερνήσεις κωφεύουν.

Όπως επισημαίνει στην taz ο πρώην υπουργός Μανόλης Δρεττάκης, ο οποίος ασχολείται εδώ και καιρό με τις δημογραφικές αλλαγές στην Ελλάδα, «το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες.

Και για τις τραγικές δημογραφικές εξελίξεις είναι υπεύθυνες όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, που δεν έχουν προβεί στα απαιτούμενα δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

22 Σχόλια

  1. “…Νεοελληνα,
    συνδρομο νταουν καπνιστη, εισαι της φυσης λαθος
    με παρωπιδες ζεις, οτι εχει η ζωη σου παθος.

    Νικοτινομανη ναργιλοπληκτε, τσιφτετελληνα, πρεζονι,
    ο νους σου μονο δυει! Ποτε δεν ξημερωνει!

    Αριστεροδεξιε ηθικε ιδεαλιστη, στα λογια, εχεις την λυση
    σαν ερθει η δικη σου η σειρα, ρουσφετι η μπαξισι.

    Παρτακια, αχαριστε, πορδοεπενδυτη, αρπαχτικο, σκουπιδι,
    με το πηρουνι που ‘ταξες, τωρα τσιμπα ενα ‘ρχιδι

    Απατεωνα, φελε, ημιμαθη, σαλιαγκα, αδιαφορε, δουλικο σκουληκι
    στην Ακροπολη δεν πατησες, σιγα μην σου ανηκει.

    -νοιαστηκες ποτε αληθινα? τι ηταν οι προγονοι σου?
    για αυτο χρονια με την χρονια σβηνουν οι απογονοι σου.

    Κι αν Νεοελληνα παντος κακου ηγειται ο Εβραιος
    ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΚΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΟΥ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΕΟΣ!!!”

  2. Το μητσοτακεικο ομως θα ζησει με υπηκοους πολλα πολλα χρονια.

  3. Εκτελείται ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ. Τί δεν μπορείτε να καταλάβετε;
    Και είναι ο ορισμός της γενοκτονίας όπως αναφέρει το ψήφισμα 9/46 του ΟΗΕ στην παράγραφο 3.
    Το κράτος με μνημονία κλπ έχει επιβάλει στους Έλληνες καθεστώς που δεν μπορούν να συντηρίσουν παιδιά ούτε να κάνουν οικογένεια. Ενώ την ίδια ώρα χρηματοδοτεί με δεκάδες επιδόματα τους λαθρό και όχι τους Έλληνες που κάνουν παιδιά.

    Ενώ στην παράγραφο 4 του ψηφίσματος 9/46 ΟΗΕ, βλέπουμε την προπαγάνδα και την πλύση εγκεφάλου που έχουν φάει οι Ελληνίδες να κοιτάνε να κάνουν παιδιά στα 40 αφού έχει κάνει η κάθε μία 3-4 εκτρώσεις και έχει αχρηστευτεί. (συν μπόλια του HPV)

    ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ εκτελείται αλλά οι μπετόβλακες που στηρίζουν το καθεστώς δεν το καταλαβαίνουν. Για πολύ λιγότερα ο Κολοκοτρώνης πήρε το γιαταγάνι και άρχησε το σφάξιμο πριν 200 χρόνια.

  4. Ναι… περιμενετε να κανω παιδια πλεον. Για να κανουν παρεα με εβραιο-αφγανο-τουρκο-αλμπανο-αλλοδαπους οπότε φυσικο επομενο να συμβει το κακο κι ετσι να δυστυχησουν αφου τα φακελωνουν πλεον σε ενα αεναο παρελθον που ευνοητως δεν τ’αφηνει να ξεγνοιασουν απο δ’αυτο.

  5. Δηλαδή εσύ μας λες ότι οι νέοι άντρες θέλουν παιδιά και να δεσμευτούν…
    Πες και το άλλο με,τον Τοτό

    1. Εδώ δεν μπορείς να ζήσεις μόνος σου,θα έχεις κ παιδια?ούτε ζητιάνος δεν τη βγάζεις.οταν λέει πο κουλης θα εξολοθρεύσει τους νατιβιστες αυτό εννοεί.να μην αναπαράγοντε κ στο τέλος να σβήσουν.η μόνη χώρα που βοηθάει λαθρομετανάστες να φτιάξουν σπίτι οικογεννεια κ τους γηγενείς τους αφανίζει.κ δεν μιλάει κανείς γιατί γίνεται ύπουλα.ο Μητσοτάκης ο πλευρης ο αδωνης πόσα παιδιά εχουν?μόνο αυτοί θα μείνουν.κ εσύ ψήφο στη ΝΔ σύριζα ΠΑΣΟΚ.

  6. Οι Αλβανοί πως τα βγάζουν πέρα στην Ελλάδα? Και δεν αναφέρομαι σε αυτούς που είναι καθάρματα, στους νοικοκύρηδες Αλβανούς αναφέρομαι.

    1. Με μια ντουζίνα επιδόματα, βγαίνει… Και με μπάνιο μια φορά την βδομάδα, πάλι βγαίνει… Αν έχεις τέτοια όνειρα, προχώρα… Παρένθεση, νοικοκύρης αλβανός δεν υπάρχει, λαμόγια είναι με μαύρο χρήμα και επιδόματα και επίσης δεν τους κάλεσε κανείς εδώ.

  7. Όπως ταγραφεις είναι……τραβήξαμε κόκκινη γραμμή στην γραμμή του σοφατοποιου στην πόρτα μου κ περιμένω

  8. Φράγκα στην τσέπη για τ πολιτικούς και κολλητους και τπτ άλλο, σιγά μην τ νοιάζει η πατρίδα αν πραγματικά τους ένοιαζε δεν θα είχανε από 25 ακίνητα ο καθένας κ ο μεροκάματιαρης προσπαθεί να βρει ένα 1 έρμο σπίτι να βάλει τ οικογένεια του μέσα,ποσο μάλλον να έχει 2-3 παιδιά. Πως θα τα μεγαλώσει κ πως θα τα ζήσει με αέρα κοπανιστό που πουλάει η Ελλάδα??αγρότες σε απόγνωση, χωριά λεηλατημενα, κόσμος φεύγει για μεγαλες πόλεις και ζει σε τρύπες 50τ.μ για 700€ κάνει βέβαια δύο δουλειές για να τα φέρει βόλτα αίσχος η Ελλάδα 2.0 της €επενδυτικής βαθμίδας & των πολιτικών μαφιόζων ολων των κομμάτων που έφεραν μνημονια υπερφορολογησαν τον κόσμο, ενω εκείνοι ζουν πλουσιοπαροχα.

  9. Ας σβήσει!
    Καλύτερα μετανάστης παρά εδώ…..
    400 ευρώ νοίκι σε μία καλύβα 35 τετραγωνικών, χωρίς τους λογαριασμούς.
    Ποιο παιδί θα σπουδάσει ρεεεεεε;;;;
    Ποιος εργαζόμενος θα επιβιώσει;
    Να κάνει οικογένεια; Γιατί να την κάνει;
    Για να έρθουν κι άλλα προβλήματα;
    Δεύτερη δουλειά λέει απαγορεύεται να κάνεις;
    Αυτοί θεωρούν πως επειδή παίρνουν 7000 ευρώ βουλευτικό μισθό, νομίζουν πως τόσα παίρνει ολόκληρη η κοινωνία.
    Όχι ρε, καλύτερα στο εξωτερικό να πλένω πιάτα και να είμαι αξιοπρεπής, παρά ξένος, επαίτης με μισθούς Ουγκάντας, στην ίδια μου την χώρα.

  10. δεν ιναι δεν υπαρχουν χρηματα να κανουν οι νεοοι οικογενειες και οτι ολα ειναι ακριβα,ακομα και στον δευτερο παγκοσμιο πολεμο παντρευοντουσαν και κανανε παιδια,το προβλημα ειναι η γυναικες,χρειαζονται περιορισμο δικαιωματων και αναδιαμωρφοσης,οσο μενουν ανεξελεγκτες θα μιωνετε δραματικα το ποσωστο του ελληνισμου,μονο να τον αρπαζουν δεηια και αριστερα θελουν και να παντρευονται στα 40-45χρ,αλλαγη συνταγματος και περιορισμος του γυναικιου φυλου αμεσα!

  11. χιλιάδες μετανάστες μπαίνουν κάθε μέρα και εκατοντάδες εκατομμύρια θέλουν να έρθουν, όλοι νέοι και μάχιμοι, ποιά δημογραφική κατάρρευση;;;;

  12. αν ολοι οι εναπομείναντες Ελληνες … και οσοι δεν έχουν σκύψει το κεφαλι στην σκλαβιά των κατοχικών ελληνόφωνων διεθνιστών/-παγκόσμιοποιητών , δεν βγουν στον δρομο και να απατήσουν ελευθερία – σεβαστό συνταγματικό δίκαιο – δημοκρατια, ηττηθήκαμε και παραδώσαμε την Ελλαδα αμαχητί στους ελληνόφωνους, δεν μπορεί να περιμένουμε εαπο τον καταδιωκόμενο απο τους κατοχικούς φυσικού ΗΓΕΤΗ των ΕΛΛΗΝΩ σημερα, να τα περιμένουμε όλα … πρέπει να αντιδράσουμε.!!!

  13. ΑΧ ΜΩΡΕ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΟΥ Κ Α Ν Ε Ν Α Σ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΔΕΚΑΡΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ! ΓΙΑΤΙ? ΜΕΡΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΕΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ:
    1) ΟΙ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΟΝΤΕΣ ΝΕΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΑΚΗΔΕΣ. ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ.
    2) ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΠΙΑ ΕΥΘΥΝΕΣ. ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΙΣΟΒΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ.
    3) ΟΙ ΝΕΕΣ ΚΟΠΕΛΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΚΟΡΟΙΔΑΚΙ ΜΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΦΤΟΥΝ ,ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΕΜΕΛΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΚΕΡΑΤΟ ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ. ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.
    ΚΑΙ ΑΛΛ Α ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ . ΚΡΙΜΑ ΑΥΤΟΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΓΗΓΕΝΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΚΑΝΘΩΔΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΔΥΝΗΡΕΣ. ΚΑΙ ΟΣΟ ΚΟΥΒΑΛΑΝΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΕΜΠΕΛΙΚΗ, ΦΑΝΑΤΙΚΟΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΛΑΘΡΟΣΑΒΟΥΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΑΙΔΕΥΟΥΝ ΜΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ , ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟ . ΚΡΙΜΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΥΣΑΝ ΤΟ ΤΙΜΙΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΒΡΩΜΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

  14. Εσύ μόνο Μανώλη Δρεττάκη, εσύ και μερικοί άλλοι που μετριώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, προσπαθήσατε τότε στο ΠΑΣΟΚ…
    Οι υπόλοιποι, είχαν το μυαλό τους στην καρέκλα και την λεηλασία της πατρίδας μας.
    Τώρα, διεκδικούν και παίρνουν πάλι την ψήψο των ηλιθίων και των πρώην ρεμαλιών κλεπτοπασόκων.
    Τόσο κοντή μνήμη πια…

  15. Οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά. Αντιθέτως, παίρνουν… σκύλο (ή σκύλους). Είναι το σύγχρονο (πονηρά εφαρμοζόμενο) lifestyle: Προσέξτε τις διαφημίσεις παντού: Γυναίκα μόνη με σκύλο, μητέρα με παιδιά με σκύλο (άνδρας – πατέρας πουθενά) και από την άλλη άνδρας με σκύλο και πάει λέγοντας. Πόσο συχνά βλέπετε γονείς με παιδιά (και σκύλο)? Αλλά μην αγχώνεστε: Κάνουν παιδιά οι μετανάστες και μάλιστα περισσότερα από δύο. Τα ελληνόπουλα φεύγουν να βρουν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό (και καλά κάνουν – φυσικά θα κάνουν οικογένειες εκεί) την ίδια στηγμή που “εισάγουμε” κατοίκους χωρίς να θέλουμε οι πολλοί – αρκεί που το θέλουν οι “λίγοι”. Η νέα “προοδευτική” Ελλάδα έρχεται και έρχεται γρήγορα. Αν κάποιοι περιμένουν να αλλάξει αυτό, πριν το καταλάβουν θα είναι μειονότητα στον τόπο των πατεράδων τους.

    1. να φέρουμε μετανάστες από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα και θα λυθεί το πρόβλημα.

    2. Σοβαρά μιλάς τώρα ότι τα σκυλιά δημιουργούν δημογραφικό πρόβλημα? Τουλάχιστον αστείο…. κοίτα τι έχει συμβεί γενικότερα στην κοινωνία με την φτωχοποιηση του Έλληνα την προώθηση της ομοφυλοφιλίας την αντικατάσταση πληθυσμού και άσε τις βλακείες

  16. Mε 600 ευρώ ενοίκιο για ένα χρέπι τριάρι από κληρονομιά (ή χουντική αντιπαροχή) του ’70, παιδιά δεν κάνεις, εκτός αν είσαι γύφτος και δεν σε νοιάζει.
    Ριμαδιό να γίνουν όλα, δεκάρα δεν δίνουμε για την Ελλάδα των βολεμένων. Ας μείνουν εδώ οι βολεμένοι. Να δούμε όμως όταν ξεζουμιστούν οι μικροί και οι μεσαίοι, ποιος θα μείνει για να ταΐζει τους βολεμένους συστημικούς.

    1. Α, αυτό έγραψα κι εγώ παραπάνω, χωρίς να κάτσω να διαβάσω το σχόλιο σου

Comments are closed.