Αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις από τις προτάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη λειτουργία των ναών την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και το Πάσχα περιέχει η επιστολή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.
Συγκεκριμένα, οι βασικές διαφοροποιήσεις της Εκκλησίας της Κρήτης από εκείνα που αποφάσισε η ΔΙΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος. η ΙΣ της Εκκλησίας της Κρήτης αφορούν στη δυνατότητα τέλεσης περισσότερων Ιερών Ακολουθιών σε διαφορετικές ώρες και τη μετατόπιση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 11:00 για την Μ. Πέμπτη και την Μ. Παρασκευή, καθώς και στις 2:00πμ. την νύχτα του Μ. Σαββάτου μετά την Ανάσταση.
Αναλυτικότερα, στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ειρηναίος, αναφέρονται τα εξής:
«Έξοχωτάτη Κύρια Υπουργέ,
Μέ τό ανά χείρας Συνοδικό Γράμμα επικοινωνούμε με την Έξοχότητά Σας εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και της μεγάλης Εορτής του Πάσχα, γιά νά διατυπώσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις της Εκκλησίας Κρήτης, σχετικώς πρός τήν περίοδο αυτή, η οποία κατέχει κεντρική θέση στη ζωή των Ορθοδόξων Χριστιανών και νοηματοδοτεί τον πνευματικό τους αγώνα.
Βεβαίως, εξ αρχής, χαιρετίζουμε την υπεύθυνη στάση της Ελληνικής Πολιτείας καί τίς επαινετές προσπάθειες γιά τήν καίρια αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Όμολογουμένως, ενώπιον πρωτόγνωρων συνθηκών ή έντιμη Ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με υπεύθυνο τρόπο όλες τις έκτακτες δυσκολίες και εργάζεται φιλότιμα για την αποφυγή δυσκολωτέρων καταστάσεων.
Επίσης, είναι αλήθεια ότι η Εκκλησία εν γένει καί δή η Έκκλησία Κρήτης, από την αρχή αυτής της «δοκιμασίας» έδειξε υπεύθυνη στάση και συνέβαλε καθοριστικά στην ορθή αντιμετώπιση αυτής της κρίσεως, της όντως πρωτόγνωρης και στη ζωή της Εκκλησίας και στην έκφραση των θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, τα οποία έχουν συνταγματικά κατοχυρωθεί.
Η Εκκλησία της Κρήτης, θα συνεχίσει σε αυτή την υπεύθυνη στάση να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην ορθή ενημέρωση των ανθρώπων της Μεγαλονήσου και στην ανάγκη της ενότητας όλων των ανθρώπων για την καταπολέμηση του κοινού εχθρού μας, δηλαδή του κορωνοϊού.
Είναι αλήθεια, ότι, ή περισυνή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, ή οποία εορτάσθηκε «κεκλεισμένων των θυρών» καί άνευ της συμμετοχής πιστών αποτέλεσε μιά τραγική εμπειρία στη ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας και όλων των πιστών μελών της. Πολλοί άνθρωποι στερήθηκαν την προσκύνηση των Θείων Παθών, τη συμμετοχή τους στη Θεία Κοινωνία καί στή Μυστηριακή ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας. Το γεγονός αυτό επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την ψυχική ηρεμία και την εσωτερική ειρήνη πλήθους ανθρώπων, οι οποίοι ως μοναδική πολλές φορές διέξοδο στά αδιέξοδα καί στά προβλήμα της ζωής τους έχουν την πίστη και την Έκκλησία.
Έξοχωτάτη Κυρία Υπουργέ,
Καθώς πλησιάζουμε για δεύτερη χρονιά στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και έχοντας ήδη την εμπειρία της διαχειρίσεως της πανδημίας, σε διάφορα επίπεδα περιορισμού συμμετοχής πιστών στη Λατρεία της Εκκλησίας, καταθέτουμε, ως Εκκλησία Κρήτης, συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να τύχουν της κατάλληλης επεξεργασίας από τα αρμόδια Όργανα της Πολιτείας, με στόχο τη διακριτική διαχείριση του θέματος, σε αυτή την κεντρική περίοδο της Εκκλησιαστικής ζωής.
Συγκεκριμένα προτείνομε, ώς Εκκλησία Κρήτης, για την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και της Διακαινησίμου Έβδομάδας, να εφαρμοσθούν τα παρακάτω:
1. Παρουσία πιστών εντός των Ιερών Ναών, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και με αναλογία 1 άτομο ανά 20 τ.μ., σε όλους ανεξαιρέτως τούς Ιερούς Ναούς (Μητροπολιτικούς, Καθεδρικούς, Μοναστηριακούς, Ένοριακούς), με ανώτατο όριο τα εκατό (100) πρόσωπα.
2. Παρουσία των πιστών στούς προαύλιους χώρους των Ιερών Ναών με την χρήση των εξωτερικών μεγαφώνων, τηρουμένων πάντοτε των απαραιτήτων μέτρων προστασίας (αποστάσεις 2 μέτρων σε κάθε πλευρά, χρήση μάσκας κ.λπ.).
3. Τέλεση δύο ή περισσοτέρων Ιερών Ακολουθιών σε διαφορετικές ώρες, όπου υπάρχει δυνατότητα, για την μεγαλύτερη συμμετοχή των πιστών χωρίς φαινόμενα συνωστισμού, καθώς και δυνατότητα τελέσεως υπαιθρίων Ιερών Ακολουθιών σε ανοιχτούς χώρους.
4. Περικοπή της λιτανεύσεως του Επιταφίου μόνον πέριξ των Ιερών Ναών, δίχως την πραγματοποίηση της καθιερωμένης μεγάλης πομπής – λιτανείας διά των οδών των Ενοριών, στίς πόλεις και στα χωριά της υπαίθρου.
5. Αλλαγή του περιορισμού του ωραρίου κυκλοφορίας στις 11.00 μ.μ., τουλάχιστον γιά τίς ημέρες, Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή, καθώς καί στίς 2.00 π.μ. γιά το βράδυ του Μ. Σαββάτου και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, ώστε να έχουν την δυνατότητα οι πιστοί να μετάσχουν απρόσκοπτα στίς Ιερές Ακολουθίες.
6. Διενέργεια εβδομαδιαίων ελέγχων (self test, rapid test) στούς κληρικούς, ιεροψάλτες, εκκλησιαστικούς συμβούλους και συνεργάτες των Ιερών Ναών.
Έξοχωτάτη Κυρία Υπουργέ,
Στίς δυσκολίες των τελευταίων μηνών και στην κοινή προσπάθεια όλων των Ελλήνων για την υπέρβαση της πανδημίας και την επαναφορά στα δεδομένα και αυτονόητα της ζωής μας, η Έκκλησία μας έρχεται να ενδυναμώσει και να επιστηρίξει πρωτίστως πνευματικά τούς ανθρώπους και μάλιστα αυτές τις ιδιαίτερες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, πού είναι συνυφασμένες με τη ζωή και την πορεία του Τόπου μας.
Προσβλέπουμε στην κατάλληλη αξιολόγηση των παραπάνω προτάσεων και θέσεών μας και ευελπιστούμε ότι με την εντατική προσπάθεια όλων μας και την βοήθεια του Τρισαγίου Θεού, θά οδηγηθούμε σύντομα στην έξοδο από αυτή την παγκόσμια δοκιμασία.
Επί τούτοις, ευχόμενοι καλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση…»