Η Ελλάδα εξετάζει νέο «κεντρί» για την αεράμυνα της (BINTEO)

Κοινοποίηση:
1024px-Norwegian_Advanced_Surface_to_Air_Missile_System

Για το αντιαεροπορικό πλέγμα της Ελλάδας έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα. Πέρα από κάθε αμφιβολία, εκτός των μαχητικών της η ελληνική αεράμυνα διαθέτει μερικά από τα κορυφαία συστήματα του πλανήτη όπως οι Patriot, οι S-300, οι HAWK, τα TOR M1, OSA, ASRAD, Crotale και Βέλος.

Όπως φαίνεται όμως τα Επιτελεία δεν επαναπαύονται. Σύμφωνα με μια λιτή ανακοίνωση-ενημέρωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στις 17 Δεκεμβρίου έγινε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού παρουσίαση του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας NASAMS.

Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά από την διεθνή βιβλιογραφεία το σύστημα αεράμυνας NASAMS διαθέτει δικτυοκεντρική, ανοικτή αρχιτεκτονική που παρέχει αυξημένη δυνατότητα επιβίωσης έναντι ηλεκτρονικών αντιμέτρων. Το σύστημα μπορεί να εμπλέξει ταυτόχρονα 72 στόχους εντοπίζοντας τους τόσο με ενεργούς όσο και παθητικούς τρόπους. Μπορεί δηλαδή και να εκπέμψει με το ραντάρ του, με τον κίνδυνο βέβαια να εντοπιστεί, αλλά και παθητικά με τους δέκτες που διαθέτει να εντοπίσει τα εισερχόμενα αεροσκάφη ή πυραύλους μέσω των δικών τους εκπομπών ραντάρ. Το κύριο όπλο του συστήματος είναι ο πύραυλος μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων και σε κάθε περίπτωση για βολές πέραν του ορίζοντα, AIM-120 AMRAAM.

Το Raytheon MPQ-64F1 Sentinel, είναι το ραντάρ υψηλής ευκρίνειας που διαθέτει. Πρόκειται για τρισδιάστατο ραντάρ παρακολούθησης δέσμης τοποθετείται στο NASAMS για την ανίχνευση και τον εντοπισμό των στόχων.

Η εμβέλεια του ραντάρ είναι στα 75 χιλιόμετρα και ο πύραυλος έχει βεληνεκές 25 χιλιόμετρα, ανάλογα βέβαια με την έκδοση του AMRAAM που θα χρησιμοποιηθεί.

Θεωρητικά εφόσον με την έκδοση Α/Β που στην εναέρια εκδοχή του έχει βεληνεκές μέχρι τα 75 χιλιόμετρα και εκτοξευόμενος από το έδαφος μπορεί να «δώσει» μέχρι και 25 χιλιόμετρα στην έκδοση D των 180 χιλιομέτρων, μπορεί το βεληνεκές του από τον εκτοξευτήρα εδάφους να φτάσει και τα 60 χιλιόμετρα. Σε κάθε περίπτωση βλέπουμε πως τα επιτελεία είναι σε εγρήγορση στο θέμα της αεράμυνας προκειμένου να διατηρηθεί το πολυεπίπεδο πλέγμα της αντιαεροπορικής προστασίας της χώρας

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Αυτά είναι στρακαστρούκες, ο άλλος έχει εμβέλεια 400 χλμ ο ερντογάνης. Μην κοροϊδεύετε τον κόσμο με φούμαρα.

    1. Και που τους εχει ο άλλος τι εγινε; αφου οι κωδικοι ενεργοποιησης δεν είναι στα χερια του !!

Comments are closed.